Αρχική Eπικαιρότητα ΣΥΡΙΖΑ: Πιέσεις για συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και σενάρια για διαρχία...

ΣΥΡΙΖΑ: Πιέσεις για συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και σενάρια για διαρχία με Τσίπρα

Ο χρόνος διεξαγωγής του νέου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα αποτελέσει την αφορμή για τη διάσταση απόψεων και προσωπικών επιδιώξεων στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι πρώτοι «οιωνοί» θέλουν τη συνεδριακή διαδικασία να αναδεικνύεται στο κατεξοχήν πεδίο άσκησης εσωκομματικής κριτικής για λάθη, στρατηγικές επιλογές και πολιτικές ήττες τουλάχιστον από το 2019 και εξής. Μολονότι η Κουμουνδούρου δεν θυμίζει τις τελευταίες δύο ημέρες τίποτα από τον προεκλογικό πυρετό των προηγούμενων μηνών, εντούτοις οι «φατρίες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζονται ξεχωριστά και από διαφορετικές αφετηρίες να τοποθετηθούν προσεχώς στα κομματικά όργανα χωρίς «φόβο και πάθος», προετοιμάζοντας την ίδια ώρα μακριά από αδιάκριτα βλέμματα πλατφόρμες και προτάσεις για την επαύριον του κόμματος.

«Επανιδρυτικές πρωτοβουλίες»

«Είναι η ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει τις αποφάσεις του και δεν φαίνεται να βιάζεται» σχολίαζε χθες προβεβλημένο στέλεχος των «προεδρικών» στο protothema.gr, καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μπορεί να απουσιάζει συστηματικά από το γραφείο του στην Κουμουνδούρου τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, αλλά για τους καλά γνωρίζοντες εργάζεται πυρετωδώς για το μπαράζ αλλαγών και κομματικών συνεδριάσεων που θα επακολουθήσει. Για την «προεδρική» πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία συνιστά πλειοψηφία εντός της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο απολογισμός και η αυτοκριτική που επιβάλλονται από το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει να τρέξουν παράλληλα και σε μεγάλο βαθμό γρήγορα, μαζί με τις «σαρωτικές αλλαγές» που προετοιμάζει ο κ. Τσίπρας, ώστε το κόμμα να μην βυθιστεί σε μια «ατέρμονη εσωστρέφεια». Στην κατεύθυνση αυτή, οι «προεδρικοί» προκρίνουν οι εσωκομματικές διαδικασίες να εξελιχθούν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή διαρκές συνέδριο (στην περίπτωση αυτή με παραμονή των ίδιων συνέδρων), όπως και η εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση, ώστε το κόμμα να επανέλθει με αξιώσεις στις αντιπολιτευτικές επάλξεις όσο το δυνατόν συντομότερα. Για την «προεδρική» πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η επανεκλογή του κ. Τσίπρα έχει σχεδόν προεξοφληθεί, τη στιγμή που «ο Αλέξης Τσίπρας έχει να δώσει πολλά στο κόμμα και τη χώρα» εκτίμησε χθες στο Mega ο πρώην Υπουργός, Νίκος Παππάς.

 

Ως προς τη φυσιογνωμία των αλλαγών που προανήγγειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο κ. Παππάς τόνισε ότι «οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε πρέπει να είναι στην ουσία τους να είναι επανιδρυτικές. Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να παρθούν πρωτοβουλίες ρηξικέλευθες», εξηγώντας στην ίδια κατεύθυνση πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του ως το κόμμα της προοδευτικής παράταξης της Αριστεράς που έχει να πει κάτι για το ευοίωνο μέλλον». Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο πρώην Υπουργός τοποθέτησε τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις περιφερειακές εκλογές, λέγοντας πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι σαφές αυτό».

Κληθείς, μάλιστα, να τοποθετηθεί αυτοκριτικά απέναντι σε συμπεριφορές και πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς υποστήριξε πως «πρόσωπα – βαρίδια μέσα στο κόμμα δεν υπάρχουν, κάθε πρόσωπο έχει ρόλο ξεχωριστό», για να καταλήξει πως «ο Αλέξης Τσίπρας είναι de facto η συγκολλητική ουσία στο κόμμά μας, γιατί έχει τα χαρακτηριστικά ιδρυτή και στο πρόσωπό του συγκεντρώνει στοιχεία ισορροπίας».

Στον αντίποδα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιθυμεί να τοποθετηθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες η αριστερόστροφη τάση «Ομπρέλα», εκτιμώντας ότι θα πρέπει να εξελιχθεί ένας εσωκομματικός διάλογος από μηδενική βάση και με τόλμη και «στρατηγικό βάθος». Για τις ανάγκες του συνεδρίου, σε καμία περίπτωση «πρόχειρο» όπως τονίζουν, θα πρέπει να εκλεγούν νέοι σύνεδροι, ενώ ζητούμενο αποτελεί αν η μειοψηφία του κόμματος θα υποστηρίξει μια εναλλακτική υποψηφιότητα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ενδεχόμενο πιο πιθανό παρά ποτέ για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, για την «Ομπρέλα» είναι να μην μείνουν αδυναμίες και αστοχίες «κάτω από το χαλί», αλλά ο προσυνεδριακός διάλογος να γίνει συντεταγμένα, καθώς και να οριστούν άμεσα οι αναγκαίες Επιτροπές Συνεδρίου και Θέσεων, στέλνοντας μήνυμα ειλικρινούς ενδοσκόπησης.

Στα πρότυπα της Γερμανίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, προκάλεσε χθες η τοποθέτηση του πρώην Γραμματέα και Υπουργού, Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της διαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βίτσας τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει τον ρόλο του στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηθείς εάν φεύγει ο αρχηγός όταν χάνει, δήλωσε: «Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έχω πει και δεν φεύγω από αυτή μου την άποψη, πρέπει να αποφασίσει ποιος θα είναι ο ρόλος του στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δώσει πάρα πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι εγώ με το βλακώδες επιχείρημα ότι είναι συνιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειάζεται. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα που έμπαινε δεν έμπαινε στη Βουλή, υπό την ηγεσία του έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, έγινε και κυβέρνηση». Την ίδια ώρα, όμως, «έχουμε μια σειρά από εκλογικές ήττες ή από αποτυχημένες, θα’ λεγε κανένας, οργανωτικές δραστηριότητες, όσο και αν προσπαθήσαμε, δηλαδή οι δυνάμεις μας στα συνδικάτα και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μικρές, που θα πρέπει και αυτά να τα προσμετρήσει καταρχήν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας» υποστήριξε ο πρώην υπουργός λέγοντας για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «ο ίδιος θα πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις είτε αποφασίσει ότι θα μείνει είτε αποφασίσει ότι θα παίξει κάποιο άλλο ρόλο. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο».

Στο πλαίσιο αυτό, «ρόλος, για παράδειγμα, είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος, εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή. Αλλά μην προδικάζουμε τα πράγματα πριν ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Εγώ λέω από τώρα ότι προσωπικά θα είμαι αντίθετος, βεβαίως αν δεν περάσει η δική μου άποψη θα σκύψω το κεφάλι μπροστά στην άποψη του κόμματος, αλλά θα είμαι αντίθετος να γίνει ένα συνέδριο αύριο, μεθαύριο. Και να γίνουν οι εκλογές για τον Πρόεδρο έξω από τις λογικές του καταστατικού», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, το «παράδειγμα» του κ. Βίτσα για την ανάληψη της Προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τον Αλέξη Τσίπρα τάραξε τα εσωκομματικά νερά, καθώς πολλοί ανέγνωσαν πίσω από αυτό την προοπτική διαρχίας στην αξιωματική αντιπολίτευση στο μέλλον, στα πρότυπα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), το οποίο μετά από μια κρίση ταυτότητας την τελευταία δεκαετία βρέθηκε το 2019 υπό μια δίδυμη ηγεσία (των Νόρµπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και Σάσκια Εσκεν), εκλεγμένη από τη βάση του κόμματος. Ακόμη πιο διεισδυτικοί παρατηρητές επισήμαναν ότι η πρόταση του πρώην Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, που ανοίγει το δρόμο στην προοπτική της διαρχίας, θα ευνοούσε την δυνατότητα ανάληψης της ηγεσίας του κόμματος ακόμη και από πρόσωπο χωρίς κοινοβουλευτικό αξίωμα, δηλαδή από κάποιο κομματικό στέλεχος που δεν κατήλθε αναγκαστικά στις τελευταίες εθνικές εκλογές, σηματοδοτώντας μια πιο αριστερή στροφή, σε σχέση με τον απαραίτητο κοινοβουλευτικό ρεαλισμό που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αιχμή του δόρατος η απλή αναλογική

Ενόψει των εσωκομματικών διεργασιών που θα ακολουθήσουν, πάντως, η εσωκομματική ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αιτίες της βαριάς εκλογικής ήττας μοιάζει άσβεστη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς αιχμές, βαριά υπονοούμενα και ειρωνικά βέλη ανταλλάσσουν ήδη μεταξύ τους προβεβλημένα στελέχη. Στο πλαίσιο αυτό, την οξεία αντίδραση του βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη προκάλεσε η ανάρτηση του Συντονιστή της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μπίστη, στην οποία ο τελευταίος χαρακτήρισε «πολύτιμο ποσοστό» το 17,85% που έλαβε η αξιωματική αντιπολίτευση στις κάλπες της περασμένης Κυριακής. «Την βασική όμως ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα την έχουμε εμείς. Εμείς, κατά συνέπεια , έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε, να αναζητήσουμε λάθη, να ανακαλύψουμε την έμπρακτη αυτοκριτική, να ξεκόψουμε οριστικά με συμπεριφορές που αποδεδειγμένα μας έβλαψαν» συνεχίζει ο κ. Μπίστης στην ανάρτησή του, η οποία βρήκε «σύμφωνο» τον Παύλο Πολάκη.

Πολάκης: «Σωστά τα λες…»

Με εμφανή δόση ειρωνείας, «σωστά τα λες», αποφάνθηκε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Μπίστη πως «για αυτό ανέλαβε πρώτος την ευθύνη για τη συγκεκριμένη γραμμή της κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων με την απλή αναλογική που υπήρξες φανατικός υποστηρικτής». «Εννοώ την απουσία όποιας αναφοράς στην επιδίωξη αυτοδυναμίας αν οι άλλοι αρνηθούν, όπως και έγινε!!!» κατέληξε ο βουλευτής Χανίων, υπαινισσόμενος τη λανθασμένη επιλογή της Κουμουνδούρου να «ποντάρει» στο σενάριο της απλής αναλογικής, χωρίς εναλλακτική προοπτική, άποψη που συμμερίζονται – πλην του κ. Πολάκη- αρκετά στελέχη της «προεδρικής» πτέρυγας.