Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες επανέρχεται φέτος με μια νέα θεματική που φέρει τον τίτλο «με το βλέμμα του θεατή». Ποιος είναι ο πολιτιστικός πλούτος που έχει να αναδείξει η τοπική κοινωνία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης;
Ο Δήμος μας είναι εξαιρετικά πλούσιος σε πνεύμα, δημιουργικότητα και κατ’ επέκτασιν, σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Διαθέτουμε πολλούς πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους που είναι εξαιρετικά δραστήριοι, ένα υπέροχοδημοτικό ωδείο στο Δερβένι, μια μεγάλη κοινότητα εθελοντών από Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και προέδρους στις τοπικές μας κοινότητες που δημιουργούν, συμμετέχουν και προτείνουν διαρκώς νέα πράγματα. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε στο δυναμικό του Δήμου μας καλλιτέχνες με πλούσιο βιογραφικό στη μουσική, τη συγγραφή, τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες κτλ. Μαθαίνουμε από εκείνους.
Σαφώς, το θέμα είναι να αναδεικνύονται όλες αυτές οι αρετές και οι δράσεις με έναν καίριο τρόπο, ώστε η ίδια η τοπική κοινωνία και η γύρω περιοχή να μπορούν να απολαμβάνουν τους καρπούς του πολιτισμού. Για να γίνει αυτό, θεωρούμε ότι είναι χρέος μας ως Δημοτική αρχή να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να προβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες αυτές τις πλούσιες δράσεις που οργανώνονται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Μέσα σε μόλις μια διετία, έχετε παρουσιάσει τη βραβευμένη ταινία τουριστικού περιεχομένου «AsurprisefromGreece», το Φεστιβάλ Αριστοναύτες, το FoodStories, τους Ιχνευτές και σημαντικές ακόμη δράσεις εξωστρέφειας. Να περιμένουμε κάτι εξίσου μεγάλο μέσα στους επόμενους μήνες;
Όπως ο πολιτισμός δεν έχει «ταβάνι», έτσι και οι δράσεις εξωστρέφειας ενός Δήμου δεν τελειώνουν ποτέ. Ζούμε σε έναν πραγματικά ευλογημένο τόπο που συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα, τις ορεινές και τις πεδινές ομορφιές. Βρισκόμαστε δίπλα στην Αθήνα και σε απόσταση αναπνοής από σημαντικούς αρχαιολογικούς προορισμούς, σημαντικά πλεονεκτήματα που μας ευνοούν στο να εμπνεόμαστε, να δοκιμάζουμε νέα δρώμενα και να δημιουργούμε νέες συνεργασίες.
Αυτό το δίπτυχο του τουρισμού – πολιτισμού είναι (και πρέπει να συνεχίσει να είναι) προαπαιτούμενο. Οπότε, για να σας απαντήσω στο ερώτημά σας, είμαστε ήδη σε διαδικασία σχεδιασμού νέων δράσεων, που μέσα από ένα σωστά δομημένο πλάνο, επιδιώκουμε να μας αποφέρει τους αναμενόμενους καρπούς.
Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης διαθέτει σημαντική ιστορία που ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα και καταλήγει στα νεότερα χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Ποιες είναι οι πρακτικές που ακολουθείτε ως Δημοτική Αρχή ώστε να αναδείξετε αυτή την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα του τόπου;
Πρώτο μας μέλημα ως Δημοτική αρχή ήταν να συγκεντρώσουμε την ιστορική πληροφορία του τόπου μας, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να την αξιοποιήσουμε αναλόγως. Όπως και κάναμε. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπάρχει τόσο μεγάλος ιστορικός πλούτος στην περιοχή που χρειάστηκε πολύωρη και σοβαρή έρευνα, για να μπορέσουμε να καταγράψουμε την απαραίτητη πληροφορία. Υπάρχει πολύ υλικό κάτω από τις γραμμές, τα ήδη γνωστά σε όλους μας.
Στη συνέχεια, μπήκαν σε εφαρμογή μελέτες και σχέδια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κονδύλια από την Περιφέρεια και τα σχετικά Υπουργεία. Ευτυχώς, οι προσπάθειές μας βρήκαν ευήκοα ώτα και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, χρηματοδότησαν την υλοποίηση σημαντικών έργων και τη σύνταξη μελετών. Κάποια από τα σημαντικότερα έργα και τις μελέτες αφορούν στην αναστήλωση του εμβληματικού σχολείου τύπου Καλλία/ Συγγρού που βρίσκεται στην κοινότητα Λαγκαδαιίκων, στην αποκατάσταση του ιστορικού Ειρηνοδικείου στο Δερβένι καιστη δημιουργία ψηφιακού μουσείου για την ανάδειξη του Πύργου του Κορδή. Μια ακόμη σημαντική χρηματοδότηση είναι αυτή που λάβαμε στο πλαίσιοτηςσύνταξης μελέτηςγια την προστασία, την ανάδειξη και επανάχρηση του αρχοντικού Νοταρά στα Άνω Τρίκαλα.
Τέλος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καθημερινή ανάδειξη των τοποσήμων του Δήμου μας μέσα από τα ηλεκτρονικά μας μέσα, όπως είναι το website, τα socialmediaκαι άλλες πηγές διάχυσης πληροφοριών που έχουμε στα χέρια μας. Είναι διαδικασίες που, όπως καταλαβαίνετε, βρίσκονται σε διαρκή ροή.
Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες εντάσσει στο πρόγραμμά του τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα παιδιά. Πώς υποδέχθηκαν τα παιδιά τις δράσεις αυτές την περσινή χρονιά;
Με ενθουσιασμό, θα έλεγα. Τα παιδιά παρακολουθούσαν τους καθοδηγητές και μιμούνταν επιμελώς ό,τι έκαναν οι πρώτοι ή και συμμετείχαν σε ό,τι χρειαζόταν. Εντωμεταξύ, αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι στο τέλος, καταλήξαμε και οι μεγάλοι να παρακολουθούμε εκστασιασμένοι.
Να σκεφτείτε ότι βλέπαμεγονείς, γιαγιάδες και παππούδες που συνόδευαν τα παιδιά, να συνεργάζονται με τους μικρότερους και στο τέλος, το αποτέλεσμα της δραστηριότητας να είναι… οικογενειακό! Ήταν αρκετά αστείο και συνάμα όμορφο να βλέπει κανείς τόσο μεγάλη ζέση από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Με δεδομένο ότι το Φεστιβάλ γίνεται για δεύτερη χρονιά, οι περσινοί επισκέπτες είναι πιο προετοιμασμένοι σε σχέση με την ταυτότητά του. Σας δημιουργούν κάποια αγωνία οι προσδοκίες του κοινού;
Κάθε άλλο. Αρχικά, έχουμε δουλέψει σκληρά ώστε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για το φετινό Φεστιβάλ Αριστοναύτες και αφετέρου, εμείς θέλουμε το κοινό μας να είναι απαιτητικό. Μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι, να υλοποιούμε ποιοτικές δράσεις. Επίσης, για να αποφευχθεί μια πιθανή επαναληψιμότητα, το Φεστιβάλ μας φέτος προτείνει διαφορετικά πράγματα μέσα από τη νέα θεματική,που όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, τιτλοφορείται ως«με το βλέμμα του θεατή».
Δηλαδή το ίδιο το κοινό αποκτά τον πρωταρχικό ρόλο και τίθεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο, ο επισκέπτης με τον δημιουργό θα έρθουν ένα βήμα πιο κοντά και είμαστε όλοι στραμμένοι προς αυτή τη «συνάντηση». Θέλουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει η διάδραση αυτή ανάμεσα σε κοινό και καλλιτέχνη.