Το πρώτο βυτίο της φετινής χρονιάς έφυγε με κατεύθυνση την Ιταλία, ανοίγοντας την αυλαία της νέας ελαιοκομικής περιόδου στα 9,25 ευρώ, τιμή περίπου διπλάσια από το περσινό άνοιγμα των Αγίων Αποστόλων Λακωνίας και του συνεταιρισμού τους, που παραδοσιακά σηματοδοτούν την έναρξη της σεζόν με το πρώτο συμβόλαιό τους. Η οργάνωση επέλεξε την καλύτερη μεταξύ των πέντε προσφορών που δέχθηκε, με τις υπόλοιπες να κινούνται σαφώς χαμηλότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φτάνοντας έως και τα 8,60 ευρώ/κιλό, στοιχείο ενδεικτικό της περιρρέουσας ατμόσφαιρας στην αγορά.
Όπως είχε αναφέρει η «ΥΧ» στο προηγούμενο φύλλο, ο συνεταιρισμός πραγματοποίησε την πρώτη του πράξη την περασμένη Παρασκευή για ένα μόνο βυτίο της νέας περιόδου. Πλέον, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για ακόμη ένα βυτίο σε αυτό το επίπεδο τιμών με την ίδια εταιρεία, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Μπατσάκης, μιλώντας στην «ΥΧ». Η αγορά ανέμενε αυτή την πράξη ως μία πρώτη ένδειξη των τιμών, η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για τον κύριο όγκο, δεδομένης της μικρής ποσότητας που διατέθηκε, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.
Η μείωση στην εγχώρια παραγωγή είναι πλέον δεδομένη, οπότε τα βλέμματα στρέφονται στις αποδόσεις, όπου έχουν ξεκινήσει, έστω και δοκιμαστικά, οι πρώτες ελαιοποιήσεις για αγουρέλαια.
Σε μερικές περιοχές, αυτό που περιμένουν οι παραγωγοί για να ξεκινήσουν και επίσημα τη συγκομιδή είναι μια καλή βροχόπτωση, που θα ξεδιψάσει τα δέντρα. Ωστόσο, σε κάποιες άλλες περιοχές δεν έλειψαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι ζημιές, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση ποσοτήτων.
Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ
Η πτώση της κατανάλωσης κρατά σχεδόν καθηλωμένους τους αγοραστές, που δεν προχωρούν σε πράξεις ή το πηγαίνουν «βδομάδα-βδομάδα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σημαντικός παίκτης της αγοράς, που γνωρίζει την εγχώρια εικόνα, αλλά και αυτήν της Ιταλίας. Στη γειτονική χώρα, η Σικελία άνοιξε την περασμένη εβδομάδα στα 9 ευρώ, συν τον ΦΠΑ 4%, και κατά την τρέχουσα εβδομάδα δείχνει μια τάση υποχώρησης στα 8,70-8,80 ευρώ. Η ανταπόκριση της κατανάλωσης στα υψηλά επίπεδα τιμών είναι κάτι, άλλωστε, που προβληματίζει και τους εγχώριους τυποποιητές, αφού ήδη καταγράφεται σημαντική μείωση βάσει των τιμών που διαμορφώθηκαν κατά την περσινή ελαιοκομική περίοδο, ενώ εκφράζονται και φόβοι για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το ενδεχόμενο απώλειας κοινού για τις υψηλότερες κατηγορίες ελαιολάδου.
«Η αγορά έχει ξεκάθαρα πτωτικές τάσεις λόγω μη αγοραπωλησιών», αναφέρει χαρακτηριστικά εξαγωγέας, τονίζοντας ότι όποιος κάνει αγορά σήμερα είναι γιατί χρειάζεται άμεσα το λάδι για να δουλέψει. «Κάποιος θέλει 5-10 τόνους για να δουλέψει, οπότε αυτό θα πάρει, και την άλλη βδομάδα θα πάρει άλλους 10 τόνους», εξηγεί.
Αντίστοιχο κλίμα μεταφέρει και έμπορος που προμηθεύει σημαντικούς παίκτες της ιταλικής βιομηχανίας. Όπως σχολιάζει, «δεν μπορούν να αγοράσουν τα ελαιόλαδα οι επόμενοι αγοραστές, γιατί δεν μπορούν να τα διαθέσουν», δεδομένου του προβλήματος που υπάρχει στο καταναλωτικό κοινό, καθώς το «ράφι δεν προχωρά». «Θα πρέπει να ισορροπήσουν κάπως τα νούμερα για να μπορέσει να γίνει αγοραπωλησία», υποστηρίζει.
Πάντως, αυτό που λένε παράγοντες του εμπορίου είναι ότι φέτος η χρονιά αναμένεται αντίστροφη της περσινής, αναφερόμενοι στο ζήτημα της εξέλιξης των τιμών, μία εικόνα που θα κατασταλάξει την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, έχοντας μπει στην παραγωγή –όχι μόνο εγχώρια, αλλά και στους άλλους σημαντικούς παραγωγούς της Μεσογείου– ο κύριος όγκος του προϊόντος.
Θα αργήσουν τα ασφαλή συμπεράσματα ως προς τις τιμές, λέει η Λακωνία
Διαμόρφωση των τελικών τιμών λίγο πριν από τα Χριστούγεννα εκτιμά και ο διευθυντής στον ΑΣ Μολάων-Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, δεδομένων των μειωμένων ποσοτήτων που προβλέπονται στην περιοχή.
Κληθείς να σχολιάσει τι σηματοδοτεί η πρώτη πράξη των Αγίων Αποστόλων, ο κ. Ντανάκας επεσήμανε ότι αυτή η ποσότητα που διατέθηκε δεν μπορεί να διαμορφώσει τιμή αγοράς, υπενθυμίζοντας ότι άλλες χρονιές υπήρχε μια πρώτη ένδειξη, καθώς η πρώτη αγοραπωλησία αφορούσε ποσότητες της τάξεως των 150 τόνων. «Όσο δεν υπάρχουν μαζεμένα βυτία, δεν θα μπορούμε να λέμε τίποτα. Όπως φαίνεται, η χρονιά θα είναι μικρή και με δυσκολία θα συγκεντρώνονται βυτία», εκτιμά, κάνοντας λόγο για τη μικρότερη, από άποψη ποσοτήτων, χρονιά της 20ετίας ευρύτερα στη Λακωνία, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εικόνα.
Σε ό,τι αφορά τις περσινές αδιάθετες ποσότητες, οι τελευταίες πράξεις στην περιοχή έγιναν στην τιμή των 8,20 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας υποχώρηση. Πρόκειται για αγορά λαδιών περσινής περιόδου, με οξύτητα 0,3, από τρεις γειτονικούς συνεταιρισμούς: των Μολάων, της Μεταμόρφωσης και της Συκέας. Η πράξη για τον Συνεταιρισμό Μολάων-Πακίων ήταν με λακωνική εταιρεία, ενώ και τα ελαιόλαδα των γειτονικών συνεταιρισμών δόθηκαν σε έμπορο που δραστηριοποιείται εγχώρια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση είναι περιορισμένη και οι τιμές πιέζονται αφενός από την ύπαρξη του φρέσκου, αφετέρου από την πολιτική των εταιρειών, ώστε να μην ξεφύγει το λάδι ψηλά. «Ασφαλή συμπεράσματα ως προς τις τιμές θα αρχίσουμε να βγάζουμε μετά από έναν μήνα», σχολιάζει από το Λάγιο Λακωνίας και ο Δημήτρης Πολυμενάκος, παραγωγός, τυποποιητής και εξαγωγέας ελαιολάδου.
Περίπου στις 10 Νοέμβρη αναμένεται το ξεκίνημα για την περιοχή, με τον ίδιο να εκτιμά μια μέτρια παραγωγή. «Οι περιοχές που δεν έχουν ελιές είναι λίγο περισσότερες, με αποτέλεσμα η Λακωνία να πάει σε λιγότερες ποσότητες από πέρυσι», αναφέρει ο κ. Πολυμενάκος, τονίζοντας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο μέχρι να μπει το λάδι στη δεξαμενή.
ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΒΡΟΧΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑ
Στην περιοχή της Σητείας, ένα ελαιουργείο «λάδωσε» προχθές, δίνοντας την εκκίνηση για τη νέα χρονιά, με τις πρώτες αποδόσεις στο 6,5 προς 1 να δείχνουν καλές για την περίοδο και τις καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαυροματάκης, και η Σητεία φέτος θα έχει μείωση όγκων. Η νέα παραγωγή της αναμένεται λίγο πάνω από το 1/3 της περσινής, που δεν ήταν μία χρονιά «υπερβεντέμας», κάτι που βέβαια θα εξαρτηθεί από τις αποδόσεις. Οι παραγωγοί περιμένουν τώρα να υπάρξει μια καλή βροχόπτωση για να ξεκινήσουν σιγά-σιγά μπαίνοντας στον Νοέμβρη τη συγκομιδή, η οποία την τελευταία διετία έρχεται όλο και νωρίτερα. «Φοβούνται ίσως τις κακοκαιρίες και τις απρόβλεπτες θεομηνίες και έτσι αρχίζουν σταδιακά να μαζεύουν από νωρίς, πρώτα τις λιγαρές. Όμως, μετά παρασύρονται και πάνε και στις πιο βεντέμες», περιγράφει.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΕΣ
Έχοντας και την εικόνα της αγοράς, ο κ. Πολυμενάκος υπογραμμίζει τη μείωση που παρατηρείται στην τυποποίηση, λόγω της πτώσης στην κατανάλωση. Για το εξωτερικό, όπου δραστηριοποιείται, η μείωση φέτος φτάνει στο μισό. «Κανείς δεν ήταν έτοιμος να απορροφήσει τον διπλασιασμό της τιμής», σημειώνει ως προς την αιτία και συμπληρώνει ότι ακόμα και όταν γίνει η αποκλιμάκωση, θα χρειαστεί περίπου ένα εξάμηνο για να φανεί.
«Η τυποποίηση, δυστυχώς, έχει κατέβει στο ήμισυ στις προβλέψεις», αναφέρει και ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης, προσθέτοντας ότι ακόμη είναι άγνωστο τι φέρνει η καινούργια χρονιά, καθώς τώρα κλείνονται τα συμβόλαια. Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο κ. Μαυροματάκης, η άνοδος σε άλλες κατηγορίες, όπως το πυρηνέλαιο, και οι προσμείξεις που γίνονται σε γειτονικά κράτη «μαθαίνουν» τον καταναλωτή σε άλλα λάδια, εκφράζοντας φόβους για τυχόν απώλειες που μπορεί να έχει αυτό για το εξαιρετικά παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο.
«Εύχομαι να μη βγω μάντης κακών γεγονότων, αλλά δυστυχώς πρέπει να το σκεφτόμαστε, καθώς είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε, ώστε να μη βγει το δικό μας λάδι εκτός αγοράς, όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα», υπογραμμίζει.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ
Και όσο αλλού περιμένουν τη βροχή που θα ξεδιψάσει τα δέντρα, επαναφέροντας την ελαστικότητά τους, άλλες περιοχές έρχονται αντιμέτωπες με το μένος του καιρού. Η κακοκαιρία που εκδηλώθηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, έφερε, μεταξύ άλλων, έντονες χαλαζοπτώσεις σε περιοχές της Τριφυλίας, οι οποίες χτύπησαν τα ελαιόδεντρα λίγο πριν από τη συγκομιδή, καθώς και θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών και πατάτας.
«Θα υπάρξει μια μείωση στην περιοχή και, επειδή οι τιμές είναι καλές και το λάδι έχει ζήτηση, αυτό έχει και οικονομική σημασία», αναφέρει ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος στη ΔΑΟΚ. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε, σημαντικές ζημιές στις ελιές από τη χαλαζόπτωση καταγράφονται στη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων και στις τοπικές κοινότητες Βάλτας, Χαλαζονίου και Κορυφασίου.
«Στις περιοχές αυτές, οι ζημιές από την έντονη χαλαζόπτωση ήταν σημαντικές σε μεγάλη έκταση. Δεν αφορούν μόνο την καρπόπτωση, αλλά και τον ελαιόκαρπο που μένει πάνω στο δέντρο και είναι χτυπημένος, διότι έτσι θα έχουμε σήψη του καρπού και υποβάθμιση της ποιότητας», εξηγεί, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για περιοχές που είχαν παραγωγή, κυρίως Κορωνέικης ποικιλίας, η οποία βρίσκεται κοντά στη συγκομιδή.
Πριν από τη χαλαζόπτωση, η εκτίμηση για την παραγωγή της Τριφυλίας ήταν κοντά στους 22.000 τόνους, «που σήμαινε ότι ήμασταν από τις περιοχές που είχαμε παραγωγή», διευκρινίζει ο κ. Παρασκευόπουλος, αφού η μείωση από πέρυσι υπολογιζόταν στο 30%.
«Μπορεί η μείωση από τη χαλαζόπτωση να μην είναι πολύ μεγάλη, αλλά και μια μείωση της τάξεως του 2%-5% είναι πολύ υψηλή για τα νούμερα που μιλάμε για την περιοχή» προσθέτει, ώσπου να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς το προσεχές διάστημα.
Στο 40% θα πέσει, πλέον, η φετινή παραγωγή των Γαργαλιάνων σε σύγκριση με μια καλή χρονιά, όπως εκτιμά ο Νίκος Αθανασόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ελαιώνας», που εδρεύει στην περιοχή. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που μεταφέρει ο ίδιος, από τη χαλαζόπτωση έχει χαθεί ένα 20% του λαδιού που θα έβγαινε, ποσοστό που συντελεί στις ήδη μειωμένες, μέχρι πρότινος, εκτιμήσεις για την περιοχή, ενώ το ξεκίνημα των συγκομιδών αναμενόταν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Σε ό,τι αφορά τις περσινές ποσότητες που έχουν απομείνει στην περιοχή, γίνονται πράξεις αυτή την περίοδο, αλλά με μειωμένες τιμές, όπως αναφέρει ο κ. Αθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι η τιμή τώρα είναι περίπου 1 ευρώ κάτω από το επίπεδο του καλοκαιριού. Οι έμποροι, για να πάρουν λάδι από τους παραγωγούς της περιοχής, προσφέρουν περίπου 7,50-7,70 ευρώ. Παράλληλα, ένα ακόμη ζήτημα που φρενάρει τη διάθεση των ποσοτήτων, οι οποίες έχουν απομείνει, είναι η αλλαγή που έχει γίνει ως προς τη νομοθεσία, αναφορικά με τα επιτρεπτά όρια υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων στο τελικό προϊόν.
Η κακοκαιρία, που εκδηλώθηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, έφερε, μεταξύ άλλων, έντονες χαλαζοπτώσεις σε περιοχές της Τριφυλίας, που χτύπησαν τα ελαιόδεντρα, λίγο πριν από τη συγκομιδή, καθώς και θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες.
Συγκεκριμένα, το πρόβλημα έχει να κάνει με την ουσία Phosmet, που χρησιμοποιούνταν στη δακοκτονία. «Τα επιτρεπτά όρια ήταν 3 μιλιγκράμ ανά χιλιόγραμμο και από τις 15 Σεπτέμβρη και έπειτα πρέπει να είναι 0,05 μιλιγκράμ», εξηγεί, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή συνέβη χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την εξάντληση των αποθεμάτων πριν από την εφαρμογή των νέων ορίων.