Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την 12η Νοεμβρίου κάθε έτους γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τη συνηθέστερη λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού .Έχει επίπτωση 1,7-11 ανά 1.000 ασθενείς ανά έτος, με αμετάβλητη όμως θνητότητα τα τελευταία 20 χρόνια. Κάθε χρόνο, η ασθένεια αυτή στοιχίζει τη ζωή σε περισσότερα από 800. 000 παιδιά κάτω των πέντε ετών, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου παιδιών.
Η πνευμονία είναι φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται κυρίως από μικροοργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια, οι ιοί (π.χ. ιός γρίπης , Covid ,RSV ) και σπανιότερα οι μύκητες. Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί το συχνότερο αίτιο βακτηριακής λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, με περισσότερους από 90 ορότυπους, προκαλώντας τόσο διεισδυτικές λοιμώξεις, όπως η μηνιγγίτιδα, η βακτηριαιμία και η βακτηριαιμική πνευμονία όσο και μη διεισδυτικές, όπως η οξεία μέση ωτίτιδα και η πνευμονία. Μπορεί να μεταδοθεί αεορογενώς με εισπνοή σταγονιδίων, μέσω συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα, αλλά και μέσω επαφής από μολυσμένες επιφάνειες. Οποιοσδήποτε δύναται να προσβληθεί από την πνευμονιοκοκκική νόσο: τα παιδιά κάτω των 2 ετών, οι ενήλικες άνω των 65 ετών, τα ανοσοκασταλμένα άτομα και οι καπνιστές είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι: ο πυρετός ή η υποθερμία, το ρίγος, οι εφιδρώσεις, ο παραγωγικός ή μη βήχας, το θωρακικό άλγος, η αιμόπτυση και η δύσπνοια. Επιπρόσθετα, ο ασθενής δύναται να παρουσιάσει και μη ειδικά συμπτώματα, όπως κακουχία, αδυναμία, κεφαλαλγία ή διάρροια. Η διάγνωση της πνευμονίας στηρίζεται στην κλινικο-εργαστηριακή εικόνα και τα ευρήματα του ακτινολογικού ελέγχου. Η βαρύτητά της ποικίλει από ήπια νόσο (80% των περιπτώσεων), που θεραπεύεται στην κοινότητα με τη χορήγηση εμπειρικής αντιβιοτικής αγωγής από το θεράποντα πνευμονολόγο έως και σοβαρή (20%), που απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο ακόμη και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με αυξημένη θνητότητα .
Το εμβολιαστικό σχήμα που αφορά τον αντιπνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό ενισχύεται και απλοποιείται με τη διάθεση του καινούργιου συζευγμένου 20δύναμου (PCV20) εμβολίου για τη θωράκιση του οργανισμού έναντι της λοίμωξης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών και με την καθοδήγηση του εκάστοτε θεράποντα πνευμονολόγου σε συνάρτηση με το ατομικό ιστορικό και κλινικό προφίλ του ασθενούς.
Καλούμε, συνεπώς τους πολίτες και κυρίως τους ασθενείς που ανήκουν στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να επικοινωνήσουν με τον κατεξοχήν ειδικό του αναπνευστικού συστήματος, τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο και να ενημερωθούν για τα οφέλη και την ασφάλεια του εμβολιασμού έναντι του πνευμονιόκοκκου.