Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στην εσωκομματική κρίση, δήλωσε ότι όλοι κρίνονται «δείχνοντας» και προς την πλευρά του Παύλου Πολάκη, τάχθηκε υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη «στυγνό», εγκαλώντας τον ότι εφαρμόζει οριζόντια μέτρα, με αφορμή το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Επιστροφή στους «νοικοκυραίους»
Απαντώντας αναφορικά με το νέο που ο ίδιος κομίζει στην πολιτική ζωή, ο κ. Κασσελάκης απάντησε πως «είναι μία επιστροφή στην αν μου επιτρέψεις να το πω έτσι στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα», υπενθυμίζοντας ότι οι «πρώτες προτάσεις που έκανα όταν κατέθεσα τη δικιά μου πολιτική πρόταση στην κρίση του κοινού ήταν για την κατάργηση των ασυλιών. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Άνοιγμα στον κόσμο της «Ομπρέλας»
Ερωτηθείς για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο νέος πρόεδρος του κόμματος τόνισε πως δεν έφυγε η ομάδα της «Ομπρέλας», αλλά μερικά στελέχη που ευθυγραμμίζονταν με συγκεκριμένα πρόσωπα, λέγοντας πως είναι «ένας κόσμος που εγώ τον ενστερνίζομαι».
Παράλληλα, απέστειλε νέο μήνυμα προς την «ομάδα Αχτσιόγλου», υποστηρίζοντας ότι «χθες είπα το πρωί σε μια συνέντευξή μου στο ράδιο ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο λέω και τώρα δεν έχω δει κάποια ανακοίνωση από την πλευρά τους ή κάποια απόφαση, το οποίο σημαίνει ότι παραμένουν στη βουλή». Στο πλαίσιο αυτό, «από τη στιγμή που παραμένουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι μέρος της ομάδας μας και αυτό είναι μια ευχάριστη εξέλιξη».
Στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει τρίτος, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε: «Ο ελληνικός λαός επέλεξε και με διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Θα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση αυτό είναι η βούληση της Ελληνίδας και του Έλληνα». Κληθείς να σχολιάσει τυχόν απώλειες από τη γενιά των «40ρηδων» σε στελεχιακό δυναμικό, σημείωσε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει «είναι οι φρέσκιες ιδέες», συμπληρώνοντας πως «η ηλικία δεν είναι το παν».
«Μέγα σκάνδαλο» στις τράπεζες
Ως προς την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, έκανε λόγο για «μέγα σκάνδαλο», παρατηρώντας πως δεν είναι δυνατόν όταν οι ΗΠΑ έχουν δει θετική απόδοση από ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, εμείς στην Ελλάδα να έχουμε τεράστια ζημιά. «Στο τέλος της ημέρας πρέπει να μπει ένα στοπ σε αυτό το οποίο γίνεται, σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί με ασυλίες και ακαταδίωκτο για τις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ» ανέφερε. «Καταργούμε τα προνόμια, δεν θα υπάρχει ασυλία πλέον για τους διοικητές αυτών των οργανισμών», τόνισε.
Για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Κασσελάκης σημείωσε πως «είναι αρνητική η γνώμη μου για τον τρόπο για τον οποίο το έχουν απορροφήσει», συμπεραίνοντας πως «είμαστε στο ήμισυ του στόχου», ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχει διάχυση του ούτε στους μικρομεσαίους ούτε στην κοινωνία, όπως είπε, στοιχείο που ανέφερε και στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, «οι Βρυξέλλες βλέπουν την μακροοικονομική απόδοση της Ελλάδας και θεωρούν ότι αυτό επαρκεί», ενώ εμείς θέλουμε αυτή η διανομή να έχει κοινωνικό πρόσημο.
«Ταυτοτικό ζήτημα» η διαφθορά
Αναφορικά με την εισαγωγή ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, απάντησε πως «ο ρόλος μιας κυβέρνησης είναι να φτιάχνει το περιβάλλον μέσα στο οποίο ο καθένας, η καθεμία ζει τη ζωή του και επιχειρεί», σημειώνοντας πως πρέπει οι νέοι να έχουν κριτική ικανότητα και να μπορέσουν να ζήσουν στην Ελλάδα. Η δημιουργικότητα του Έλληνα θα αναδείξει τους τομείς, στους οποίους η χώρα μπορεί να διαπρέψει. Ο Έλληνας είναι πολύ δημιουργικός, γιατί η πολιτεία βάζει πολλά εμπόδια, δήλωσε.
Ακόμη, «πάμε για πανεπιστήμια δύο και τριών ταχυτήτων» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τη στιγμή που «έχουμε μια χώρα που το κοινωνικό κράτος πρόνοιας έχει αποδομηθεί από τα μνημόνια», συνέχισε.
«Στυγνός» πολιτικός ο Μητσοτάκης
Για το αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ίδιου και του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε πως «οι ταμπέλες είναι πολλές και οι ταμπέλες είναι ανούσιες», αναφέροντας για την Αριστερά πως σημαίνει «παρεμβατικό, αποδοτικό κράτος», προαναγγέλλοντας παράλληλα ένα πρόγραμμα «πιο ρηξικέλευθο» από το προεκλογικό του κόμματος για τα «κόκκινα» δάνεια.
Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι «τον κ. Μητσοτάκη δεν τον βλέπω ως αντίπαλο τον βλέπω ως στυγνό» πολιτικό, επειδή εφαρμόζει οριζόντια μέτρα, όπως τόνισε, φέροντας ως παράδειγμα τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματικών, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ άδικο μέτρο». Το ίδιο ισχύει και για την μη πάταξη των ολιγοπωλίων, επισήμανε, λέγοντας ακόμη πως πρέπει να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι.
Ορχήστρα, αντί για πρώτο βιολί
Σχολιάζοντας πως έχουν μαζευτεί πολλοί -ακηδες, για ποιον λόγο κάποιος να επιλέξει Κασσελάκη ή Ανδρουλάκη και Μητσοτάκη;
«Στο ερώτημα αυτό, εγώ έχω βούληση και καθαρά χέρια» αντέτεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας ότι θα πλαισιωθεί από μια νέα ηγετική ομάδα.
«Θα δείτε άτομα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν τα γνωρίζετε, θα βγουν στο προσκήνιο και θα λέτε που ήταν αυτά τα ταλέντα», όπως ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «δεν με ενδιαφέρει να είμαι πρώτο βιολί με ενδιαφέρει να είμαστε μια ορχήστρα», καθώς «στην Ελλάδα έχουμε πολλά πρώτα βιολιά».
Να μην δίνουμε σήμα αποστρατικοποίησης
Αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, «ο διάλογος με την Τουρκία πάντα είναι θετικός. Είμαστε θετικοί στον ελληνοτουρκικό διάλογο» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνέχισε, λέγοντας πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα πρέπει να συμβαδίζει με τον ευρωτουρκικό διάλογο και αναφέρθηκε ειδικά στο μεταναστευτικό. «Έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές ,όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών» δήλωσε, εξηγώντας πως «υπάρχει εξοπλισμός ο οποίος έχει μεταφερθεί στην Ουκρανία και στη Θράκη πιστεύω, ο οποίος δεν έχει αντικατασταθεί. Υπάρχουν συμβάσεις για ρωσικό εξοπλισμό οι οποίες λήγουν και κατά τη γνώμη μας πρέπει να ανανεωθούν» παρατήρησε, ζητώντας «να μην δίνουμε σήμα ενδείξεις στον κ. Ερντογάν ότι είμαστε ανοιχτοί στην αποστρατικοποίηση. Να πάμε στη Χάγη μόνο για υφαλοκρηπίδα- ΑΟΖ».
Ως προς την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, «η χώρα μας πρέπει να συνεισφέρει ,όπως έχει κάνει ιστορικά, στην αναζήτηση ειρήνης» ξεκαθάρισε ο κ. Κασσελάκης, περιγράφοντας ότι το πλαίσιο των συνόρων του 1967 είναι το μόνο πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε. Προφανώς έχουμε καταδικάσει τρομοκρατική επίθεσή της Χαμάς, αλλά ο ίδιος καταδίκασε θέση της χώρας στον ΟΗΕ. Πρέπει να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, συνέχισε, λέγοντας ότι οι απώλειες αμάχων είναι απώλειες ψυχών και πρέπει να είναι μηδενικές.
Στο ερώτημα για τους τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων, η επιχειρηματικότητα παραδοσιακά και η μικρή επιχειρηματικότητα και η προκοπή ανήκε στην Αριστερά, όπως είπε. «Ίσως η λέξη κεφάλαιο να υπήρχε στο επίκεντρο της αριστερής φιλοσοφίας» σχολίασε στον απόηχο της ομιλίας του στον ΣΕΒ, για να συμπληρώσει πως «εμείς έχουμε πει ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι πολύ σημαντικές». Στο ίδιο πλαίσιο, «να μπορέσουμε να επανορθώσουμε τις αλλαγές στα εργασιακά», υποστήριξε.
Γραφείο προέδρου στη Θεσσαλονίκη – Κανένα πρόβλημα με την Νεολαία
Κλείνοντας με μια αναφορά στη Θεσσαλονίκη, τη χαρακτήρισε πολύ ελκυστική, λέγοντας πως μπορούμε «να χτίσουμε εδώ ένα εύρωστο επιχειρηματικό σύμπλεγμα ώστε οι νέοι να μείνουν στη Θεσσαλονίκη» και προανήγγειλε τη λειτουργία γραφείου προέδρου στη Θεσσαλονίκη ώστε μια φορά του μήνα να δίνει το παρόν.
Όσο για την Νεολαία του κόμματος στην πόλη, η οποία αποχώρησε, «η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλατιά και σε μεγάλο βαθμό είναι ευθυγραμμισμένη με την αξιοκρατία που θα δούμε στο κόμμα. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία, είμαστε μαζί και ευθυγραμμισμένοι», κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.