Τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα ξεπέρασαν το φράγμα του 10% γεγονός που σημαίνει πως η επιδημία γρίπης ξεκίνησε και επίσημα στη χώρα μας, ενώ ήδη έχουν την εμφάνισή τους τα πρώτα βαριά κρούσματα.
Επομένως, όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί κατά της νόσου, ιδίως οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, πρέπει δίχως άλλη καθυστέρηση να το κάνουν. Τις επισημάνσεις αυτές για τα κρούσματα της γρίπης έκανε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» η κ. Γαρυφαλλιά Πουλάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Σωτηρία.
«Μπαίνουμε σε μία περίοδο που αναζωπυρώνεται η γρίπη. Από τον κορωνοϊό, όπως ξέρουμε όλοι, δεν έχουμε ξεμπλέξει. Είναι επίσης η εποχή όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων», είπε η κυρία Πουλάκου.
Όπως εξήγησε, «είναι πάνω από 200 οι αναπνευστικοί ιοί που προκαλούν λοιμώξεις οι οποίες μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να εξελιχθούν σε πνευμονία».
Για την προστασία από κάποιους από αυτούς υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια, είπε. «Έχουμε μια πάρα πολύ καλή φαρέτρα με εμβόλια τα οποία απευθύνονται πρωτίστως σε εκείνους που είναι πάρα πολύ ευπαθείς, αλλά και στον γενικό πληθυσμό. Η γρίπη είναι ένα νόσημα που μας ταλαιπωρεί εκατοντάδες χρόνια, με μεγάλες πανδημίες. Ο κόσμος γενικώς έχει εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της γρίπης. Εφέτος λοιπόν πρέπει να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα», επισήμανε.
Για την Ελλάδα η πιο κατάλληλη εποχή είναι ο Νοέμβριος διότι το επιδημικό κύμα της γρίπης συνήθως αρχίζει τον Δεκέμβριο. «Τώρα έχουμε αρχίσει και μπαίνουμε στην περίοδο της επιδημίας», τόνισε. «Έχουμε περάσει το φράγμα του 10% (στα θετικά αποτελέσματα στα τεστ) που θεωρείται η έναρξη της επιδημικής περιόδου. Έχουμε αρχίσει επίσης να έχουμε λίγες νοσηλείες στη ΜΕΘ και τέσσερις θανάτους».
Η κυρία Πουλάκου επισήμανε πως όσοι επιθυμούν μπορούν να εμβολιαστούν ταυτοχρόνως για τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο. «Τα εμβόλια μπορούν να γίνουν την ίδια ημέρα, αλλά σε διαφορετικό χέρι το ένα από το άλλο», διευκρίνισε. Και υπογράμμισε πως η ταυτόχρονη χορήγηση δεν έχει αναφερθεί να έχει ανησυχητικές παρενέργειες.
Όσοι δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας μπορούν εφέτος να πάνε απ’ ευθείας στο φαρμακείο και να κάνουν με τον ΑΜΚΑ τους το εμβόλιο της γρίπης. Ειδάλλως, πρέπει να μιλήσουν πρώτα με τον γιατρό τους.
Για τα παιδιά που δεν έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας, αποφασίζει ο παιδίατρος ποια θα εμβολιαστούν προληπτικά.
Για τα παιδιά «αν έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας, αποφασίζει ο παιδίατρος ποια πρέπει να εμβολιάσουν προληπτικά», είπε. Τα υπόλοιπα παιδιά θα προστατευτούν από την «ομπρέλα» που θα παράσχει η οικογένεια όταν κάνει το εμβόλιο για την γρίπη. Ωστόσο τα βρέφη προστατεύονται μόνο εφ’ όσον έχει εμβολιαστεί η έγκυος.
Όσον αφορά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, η κυρία Πουλάκου επισήμανε πως έχει υπάρξει ένας κορεσμός στο κοινό. Αυτό όμως έχει συνέπειες. «Στην Κλινική μας νοσηλεύουμε άτομα που έχουν να εμβολιαστούν πάνω από ένα χρόνο», είπε. «Επομένως δεν έχουν κάνει ούτε την τέταρτη δόση ούτε τώρα την αναμνηστική».
Ωστόσο οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς χρειάζονται και τα τρία εμβόλια: για τη γρίπη, τον πνευμονιόκοκκο και την COVID-19, κατέληξε.