Την ώρα, που οι καταναλωτές πληρώνουν ολοένα και πιο ακριβά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα νοθευμένα και παράτυπα λάδια έχουν κατακλύσει την αγορά.
Όπως μάλιστα προκύπτει από τους ελέγχους που διενήργησε ο ΕΦΕΤ, το 2022 σε 191 δείγματα ελαιολάδου τα 28 βρέθηκαν νοθευμένα ή παράτυπα, αγγίζοντας το 14,65% των συνολικών δειγμάτων των ελέγχων, ποσοστό σημαντικά αυξημένο από το 9,48% νοθευμένων λαδιών που βρέθηκαν το 2021.
Η νόθευση του ελαιόλαδου γίνεται συνήθως με σπορέλαιο β’ κατηγορίας και φυσικές χρωστικές ουσίες όπως η χλωροφύλλη ώστε να «πρασινίσει» το χρώμα και να ξεγελά εύκολα το μάτι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι οργανώσεις καταναλωτών ζητούν τη διενέργεια περισσότερων ελέγχων.
Η νοθεία του ελαιολάδου μάλιστα δεν αφορά τον παραδοσιακό τενεκέ, που υποτίθεται απαγορεύεται από τη νομοθεσία, αλλά και τυποποιημένα ελαιόλαδα μεγάλων εταιρειών, που κατέχουν ηγετικά μερίδια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ο ΕΦΕΤ με βάση τη νομοθεσία ελέγχει ένα δείγμα ανά 1.000 τόνους με τη συντριπτική πλειονότητα των ελέγχων να αφορά τα τυποποιημένα ελαιόλαδα.