Μπορεί ο νέος χρόνος να ξεκίνησε δημιουργώντας στη Χαριλάου Τρικούπη υψηλές προσδοκίες για το αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ωστόσο προτού ακόμη κλείσει το πρώτο τρίμηνο ο απολογισμός αποκαλύπτει σημαντικές ρωγμές στη δυναμική του κόμματος. Μέσα σε δύο μήνες οι αριθμητικές απώλειες φτάνουν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες (όπως φαίνεται και στο γκάλοπ της Marc που δημοσίευσε την Κυριακή το Πρώτο Θέμα), ενώ το ίδιο διάστημα το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να δίνει πολιτικές μάχες χωρίς ορατά κέρδη.
Η ισότητα στον γάμο, που ήταν προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ, όταν έφτασε η ώρα να ψηφιστεί στη Βουλή οδήγησε 11 από τους 32 βουλευτές στην αποχή. Παρότι η ηγεσία προσπάθησε να μεταπείσει τους διαφωνούντες, η ενιαία εικόνα κατά την ψήφιση του νόμου αποδείχτηκε ανέφικτος στόχος. Κατά τη συζήτηση για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος- διαφώνησαν ανοιχτά με τη γραμμή του «όχι», ενώ το «σκανδιναβικό μοντέλο» που πρότεινε η Χαριλάου Τρικούπη κάθε άλλο παρά συνέβαλε στην ανάδειξη μιας καθαρής θέσης για το μείζον θέμα.
Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, εν τω μεταξύ, έδειχναν διχασμένο το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ και ταυτόχρονα αδυναμία του κόμματος και της ηγεσίας να υπερβεί τα εμπόδια του ανταγωνισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην αλυσίδα των όχι και τόσο ευνοϊκών στιγμών για τους στόχους της Χαριλάου Τρικούπη προστέθηκε εσχάτως και η ενδοοικογενειακή «παρεξήγηση» σχετικά με τη σύνθεση του πάνελ στην ημερίδα του InSocial για το περιβάλλον. Ούτε ο νυν τομεάρχης Περιβάλλοντος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ούτε ο προηγούμενος (νυν δήμαρχος Αθηναίων) Χάρης Δούκας πήραν πρόσκληση να μιλήσουν – ο πρώτος παρέστη στην εκδήλωση, ο δεύτερος είχε ανειλημμένη υποχρέωση, όπως και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος παρουσίαζε το νέο του βιβλίο στην Καλαμάτα.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ με διάθεση ήπιας κριτικής προς τη Χαριλάου Τρικούπη έκαναν λόγο για λάθη και αστοχίες των διοργανωτών σε μια στιγμή που έπρεπε να αποκλειστεί και η παραμικρή αφορμή για την πρόκληση εσωκομματικής αναταραχής ή περιδίνησης. Αλλα στελέχη που ασκούν σκληρή κριτική και θέλουν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές προς τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι την ευθύνη της οργάνωσης της εκδήλωσης και του πάνελ δεν την είχε μόνο ο καθηγητής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημόπουλος, αλλά, ως είθισται, το κεντρικό επιτελείο.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε διά στελεχών του να υποβαθμίσει το θέμα – ο ίδιος ωστόσο, όταν ρωτήθηκε, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «όποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα δεν βοηθά την παράταξή μας». Η αλήθεια είναι ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η συζήτηση που καίει τα τελευταία 24ωρα αφορά στη γενικότερη κάμψη της δυναμικής του κόμματος και της επιστροφής του στην τρίτη θέση, έστω κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με μικρή διαφορά. «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα και ο στόχος είναι αυτό να συμβεί με αυξημένα τα ποσοστά του», υποστηρίζει πάντως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. σε μια εμφανή προσπάθεια να εμψυχώσει κατ’ αρχάς το κομματικό του κοινό.
Το αφήγημα της κάλπης
Οταν όμως απευθύνεται στο ευρύτερο κεντροαριστερό κοινό, προσθέτει ως επιχείρημα ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ασκήσει ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Η Νέα Δημοκρατία προτιμά, ως φαίνεται, τη lifestyle αντιπολίτευση», λέει επίσης στους συνομιλητές του εννοώντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου «βολεύεται» με την επικοινωνιακή αντιδικία με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Αυτό θα είναι και το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ προς τις ευρωεκλογές, με βασική επιδίωξη να ρυμουλκήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από τον κεντροαριστερό χώρο: ψήφος εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ για να δώσει σκληρή μάχη εναντίον της αλαζονείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη και τα στελέχη που αναλαμβάνουν ρόλο στην πρώτη γραμμή της μάχης πιστεύουν ότι η υποχώρηση στα γκάλοπ είναι προσωρινό φαινόμενο και ότι το κλίμα θα αρχίσει να αλλάζει μέρα-μέρα με το εξωστρεφές πρόγραμμα δράσεων που σχεδιάζουν. Ο κ. Ανδρουλάκης θα είναι σε διαρκείς περιοδείες ανά την Ελλάδα. Την Παρασκευή επισκέφτηκε την ακριτική περιοχή του Εβρου – απ’ όπου πρόσφατα ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την ίδρυση των Δημοκρατών και την πρόθεσή του να κερδίσει αρχικά τη μάχη της Ευρωβουλής. Εντός της εβδομάδας ο κ. Ανδρουλάκης έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στη Φθιώτιδα, απ’ όπου θα μιλήσει για τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και θα επιτεθεί στην κυβέρνηση για την έλλειψη βούλησης και σχεδίου για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία «Daniel».
Το επιτελείο του είναι προσανατολισμένο στην προετοιμασία μιας προεκλογικής καμπάνιας που θα ανεβάζει την ένταση σταδιακά και θα φορτσάρει στο φινάλε – δηλαδή αμέσως μετά το Πάσχα και μέχρι την κρίσιμη ημέρα των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου. Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες συνδέονται αναπόδραστα με την κινητικότητα των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών. Ετσι, από τις αρχές Απρίλη που θα έχει ανακοινωθεί και επισήμως το «πράσινο» ευρωψηφοδέλτιο θα τεθούν σε πλήρη διάταξη μάχης οι διαθέσιμες δυνάμεις.
Με την ομάδα των υποψηφίων ευρωβουλευτών ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι θα καταφέρει να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κόμματος σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Επιμένει να επενδύει πράγματι σε νέα πρόσωπα και ταυτόχρονα να δένει τους στόχους με την πολιτική ικανότητα των έμπειρων στελεχών. Επέλεξε -και όχι τυχαία- η πρώτη τριάδα υποψηφίων που ανακοίνωσε, ο Κώστας Τσουκαλάς και οι κυρίες Ολγα Μαρκογιαννάκη και Μαρία Δαφέρμου, να αποτελείται από νέα πρόσωπα. Ωστόσο, κατά την τμηματική παρουσίαση της λίστας θα φανεί ότι αξιοποιεί στελέχη που απευθύνονται σε όλες τις επαγγελματικές, κοινωνικές και ηλικιακές κατηγορίες.
Εκτός από τον νυν ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου, θα είναι υποψήφιος ο παπανδρεϊκός πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φίλιππος Σαχινίδης, ο νεαρός λέκτορας στο Λάιντεν της Ολλανδίας Λευτέρης Καρχιμάκης, ο οικονομολόγος και γραμματέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Κικίλιας, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο καθηγητής του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος – πιο κοντά στην απόφαση να κατέβει φαίνεται ότι είναι και ο Γιάννης Μανιάτης.
Διαφορετικές απόψεις έχουν καταγραφεί για το σενάριο καθόδου με το ΠΑΣΟΚ του Θοδωρή Ζαγοράκη, του «γαλάζιου» ευρωβουλευτή που αποτελεί πάντως κόκκινο πανί για πολλούς στο εσωτερικό του κόμματος. Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη υποστηρίζουν ότι δεν έχει γίνει κρούση, όμως δεν διαψεύδουν ότι έχουν γίνει συζητήσεις βολιδοσκόπησης.
Το σίγουρο είναι ότι το πράσινο φως έχουν ήδη λάβει αρκετές κυρίες, όπως οι Ρόζα Βρεττού, Εφη Κουτεντάκη, Αννα Παπαδοπούλου και Χριστίνα Αλίρη. Είναι πιθανή η κάθοδος της πολιτικής αναλύτριας Μαρίας Καρακλιούμη, ενώ ακούγεται επίσης ότι θα κατέβουν οι Σάκης Αρναούτογλου, Βασίλης Σκουντής, Γιώργος Τσούμας, Παναγιώτης Κουνάκης, Πάνος Γκανιάτσος, Νίκος Τσιλιμίγκας, Γιάννης Κουράκης κ.ά.