Εναν απλό και εύκολο τρόπο πρόσβασης στα φάρμακά τους αποκτούν περίπου 120.000 ασθενείς, ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία από την πρωτοποριακή δράση της διανομής κατ’ οίκον 86.000 αντιικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Οργανισμός ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις υπηρεσίες που προσφέρει στους ασφαλισμένους του.
Η διανομή κατ’ οίκον των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), των λεγόμενων «ακριβών φαρμάκων», που διατίθενται τώρα μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα, βρίσκεται στην τελική ευθεία από το υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό, σε συνέχεια της προσωπικής δέσμευσης του πρωθυπουργού.
Ποιους αφορά
Σύμφωνα με όσα έχουν ψηφιστεί και πλέον υλοποιούνται, οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα πολύτιμα φάρμακά τους με ταχυμεταφορά (courier) στο σπίτι τους, εφόσον το δηλώνουν κατά τη διαδικασία της συνταγογράφησης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μέσα στις επόμενες έξι ημέρες ξεκινά η πιλοτική διανομή ΦΥΚ σε 1.850 ασθενείς μηνιαίως. Η εφαρμογή σε αυτή τη φάση αφορά τους πάσχοντες από κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση, θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), δρεπανοκυτταρική αναιμία και νόσο του κινητικού νευρώνα.
Από την προσεχή Τρίτη η ΗΔΙΚΑ θα ανοίξει νέο παράθυρο επιλογής στο σύστημα συνταγογράφησης, και στα συγκεκριμένα φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία των πέντε πρώτων κατηγοριών ασθενών, γνωστοποιώντας στους γιατρούς τη δυνατότητα που έχουν οι ασθενείς να παραλαμβάνουν τα φάρμακα στο σπίτι τους αντί να πηγαίνουν οι ίδιοι στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να τα προμηθευτούν. Οι γιατροί θα ενημερώνουν τους ασθενείς που, εφόσον το επιθυμούν, θα μπορούν με την έκδοση της συνταγής να επιλέγουν «αποστολή κατ’ οίκον». Θα μπαίνουν στην αντίστοιχη εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ και θα δίνουν τις απαραίτητες συναινέσεις και τις αναγκαίες πληροφορίες. Η εταιρεία ταχυμεταφοράς θα παραδίδει τα φάρμακα μέσα σε διάστημα δύο έως πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία εκτέλεσης της συνταγής, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.
Μπορεί οι αναμονές στα δεκάδες φαρμακεία του Οργανισμού να έχουν συρρικνωθεί και να μην καταγράφονται εικόνες ταλαιπωρίας και ντροπής για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, όπως πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο η πρόσβαση στα φάρμακα δεν αποτελεί πάντα μια εύκολη διαδικασία για μεγάλο ποσοστό ασθενών. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι εφικτή η μετακίνησή τους και η συνδρομή των μελών της οικογένειάς τους ή φροντιστών για την προμήθεια των φαρμάκων και έτσι είναι μία επιπλέον δυσκολία που πρέπει να διαχειρίζονται στην καθημερινότητά τους. Σε άλλες περιπτώσεις, βέβαια, η αγωνία για το στίγμα της ασθένειας ενδέχεται να μην επιτρέψει τελικά την πρόσβαση στα φάρμακα μέσω courier.
«Με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των ασθενών υλοποιούμε βήμα-βήμα την κατ’ οίκον παράδοση των φαρμάκων τους», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, που υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση για την πιλοτική εφαρμογή της διανομής φαρμάκων κατ’ οίκον.
O υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης
Το πιλοτικό πρόγραμμα θα το τρέξει ο ΕΟΠΥΥ με τις δικές του υπηρεσίες, και με πυλώνες τρία φαρμακεία του που υποστηρίζονται από ισάριθμες φαρμακαποθήκες. Στο επόμενο στάδιο το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη δυνατότητα κάλυψης όλων των ασφαλισμένων που λαμβάνουν ΦΥΚ. Αυτό σημαίνει πως η διακίνηση και ταχυμεταφορά των φαρμάκων θα επεκταθεί και σε φάρμακα ψυχρής αλυσίδας (ψυγείου), κάτι που τώρα δεν είναι εφικτό. Για τον λόγο αυτό ο Οργανισμός προετοιμάζει τη διενέργεια διαγωνισμού, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την πραγματοποίησή του έως τον προσεχή Ιούνιο, απευθυνόμενος σε πιστοποιημένους φορείς ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διανομή των φαρμάκων.
Aριθμός ωφελούμενων
Στην ολοκλήρωσή του το πρόγραμμα θα μπορεί να καλύψει 120.000 ασθενείς, για τους οποίους συνταγογραφούνται και εκτελούνται κάθε μήνα 180.000 συνταγές Φαρμάκων Υψηλού Κόστους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ογκολογικοί ασθενείς, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, νεφροπαθείς, ασθενείς με σπάνια μεταβολικά νοσήματα, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και άλλοι. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες ασθενών ήδη έχουν αυτή τη δυνατότητα – τους δόθηκε την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού για να διαφυλαχθεί περαιτέρω η υγεία τους και να αποφευχθεί η έκθεσή τους σε κίνδυνο.
Οι 120.000 ασθενείς λαμβάνουν σε μηνιαία βάση τα φάρμακά τους από σημεία διανομής του Οργανισμού, από όπου μπορούν να συνεχίσουν και στο μέλλον. Υπάρχουν 35 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανά τη χώρα για τη διανομή των ΦΥΚ, εκ των οποίων εννέα στην Αττική, καθώς και αποκεντρωμένα γραφεία του, όπου υπάλληλος παραλαμβάνει τη συνταγή από τον ασθενή, τη στέλνει στα κεντρικά φαρμακεία και έπειτα από μια μακρά πορεία και διαδικασία τα φάρμακα παραδίδονται στον ασθενή. Στις περιοχές όπου δεν υπάρχει φαρμακείο ή αποκεντρωμένο γραφείο του ΕΟΠΥΥ, τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους αποστέλλονται σε δημόσιους φορείς, π.χ. το Δημαρχείο ή το Λιμεναρχείο, απ’ όπου παραδίδονται στον ασθενή.
«Στον ΕΟΠΥΥ σχεδιάζουμε κάθε μας δράση έχοντας πάντα ως κύριο στόχο τη μετεξέλιξή μας σε έναν Οργανισμό με επίκεντρο τον ασθενή. Προσαρμόζουμε διαρκώς το εύρος και την ποιότητα των υπηρεσιών στις ανάγκες των ασθενών, στη βέλτιστη εξυπηρέτησή τους, ώστε πέραν της θεραπευτικής τους αγωγής να αναβαθμίζεται και η ποιότητα ζωής τους. Εργαζόμαστε για τους φορολογούμενους πολίτες και είναι καθήκον μας να υπηρετούμε τους ασθενείς συμπολίτες μας», λέει, μιλώντας για τη νέα παροχή του ΕΟΠΥΥ, η διοικήτρια Θεανώ Καρποδίνη.
karpodini
Η επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη
«Προστατεύουμε την υγεία μας»
Ο ι ασθενείς με κυστική ίνωση χρειάζονται περίπου 3-4 ώρες καθημερινά για τις θεραπείες τους, λέει στο «ΘΕΜΑ» η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ινωσης και μέλος Δ.Σ. του Eurordis-Rare Diseases Europe, Αννα Σπίνου. Στις θεραπείες συμπεριλαμβάνονται τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, όπως οι εισπνεόμενες αντιβιώσεις, αλλά και οι σωτήριες καινοτόμες θεραπείες CFTR Modulators, που «παγώνουν» τη νόσο. Η κυρία Σπίνου μεταφέρει την ανυπομονησία όλων των ασθενών για την έναρξη της νέας διαδικασίας τις επόμενες ημέρες, αλλά και την ολοκλήρωσή της, καθώς θα έχουν πρόσβαση στις εισπνεόμενες σε νεφελοποιητή θεραπείες, οι οποίες διατηρούνται στο ψυγείο.
anna_spinou
H πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ινωσης και μέλος Δ.Σ. του Eurordis-Rare Diseases Europe, Αννα Σπίνου
«Πλέον δεν θα χρειάζεται να διασχίζουμε κάθε μήνα μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο διαμονής μας στην κοντινότερη υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, που στην περιφέρεια μπορεί να σημαίνει πολλά χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα γλιτώνουμε τις πολύωρες αναμονές στις ουρές, προστατεύοντας την υγεία μας από τις μικροβιακές επιμολύνσεις λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται πολλές φορές στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ», εξηγεί η κυρία Σπίνου, και σημειώνει πως αλλάζει πλέον η ζωή της και όλων των ασθενών που χρειάζονται ΦΥΚ.