Με την εξέταση της Δήμητρας Πισπιρίγκου η οποία ξέσπασε σε λυγμούς όταν η εισαγγελέας της έδειξε φωτογραφία της μόλις έξι μηνών νεκρής ανιψιάς της, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους Ίριδας και Μαλένας.
Η μάρτυρας δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων για τις συνθήκες θανάτου της μόλις έξι μηνών Ίριδας με την εισαγγελέα μάλιστα της έδρας να κάνει λόγο «για πλείστες αντιφάσεις» της και τη συνήγορο υποστήριξη της κατηγορίας (πλευρά Δασκαλάκη) να αναφέρει ότι ο πατέρας των παιδιών προτίθεται να καταθέσει μήνυση σε βάρος της αδελφής της κατηγορούμενης για «ψευδείς καταθέσεις».
Η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου κατά το σημερινό μεγαλύτερο μέρος της εξέτασης της αδελφής της δεν βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα, καθώς όπως ανέφερε η υπεράσπισή της, είχε προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού. Ωστόσο, νωρίς το πρωί η 35χρονη κάθισε για λίγο στο εδώλιο και άκουσε την αδελφή της να καταθέσει. Στη Δήμητρα Πισπιρίγκου η εισαγγελέας έδειξε φωτογραφία της νεκρής Ίριδας και τότε η μάρτυρας ξέσπασε σε λυγμούς ενώ η κατηγορούμενη μητέρα έσκυψε το κεφάλι. Η δίκη διεκόπη μάλιστα για λίγο ώστε η μάρτυρας να αποφορτιστεί συναισθηματικά. Στη διακοπή η Δήμητρα Πιπισιρίγκου και η αδελφή της αγκαλιάστηκαν και γύρω τους βρέθηκαν αμέσως οι γονείς τους.
Κάποιες από τις ερωτήσεις που δέχθηκε η μάρτυρας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της Ίριδας είναι οι εξής:
Πρόεδρος: Όταν μπήκατε μέσα στο δωμάτιο της Ίριδας ανάψατε το φως; Φωνάξατε;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Όχι, μόλις έφτασα στη κουζίνα φώναξα «Ρούλα το παιδί».
Πρόεδρος: Προανακριτικά είχατε πει πως ανοίξατε το φως, την πήρατε αγκαλιά και τα χειλάκια του ήταν μελανιασμένα.
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Σίγουρα δεν το άνοιξα το φως.
Πρόεδρος: Έχουμε μηνύματα στη δικογραφία στις 10.4.2021 -είμαστε σε χρόνο που η Τζωρτζίνα νοσηλεύεται. Τότε η αδελφή σας, σας γράφει για τη βέρα αν την έβγαλε ο κ. Δασκαλάκης. Σας λέει να δείτε αν έβγαλε το «παντρεμένος» από το προφίλ του. Της γράφετε «τίποτα δεν έχει ανεβάσει», σας λέει να δείτε το προφίλ του και να βγάλετε φωτογραφία και να τα κρατήσετε. Μπορείτε να μου εξηγήσετε με δυο θανάτους και τρίτο παιδί στο νοσοκομείο αυτά τα μηνύματα τι νόημα έχουν;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Εκείνη την περίοδο υπήρχαν έντονοι τσακωμοί μεταξύ τους. Ο κ. Δασκαλάκης ήταν επίμονος να πει η Ρούλα στη Τζωρτζίνα ότι έκανε εξωσυζυγική σχέση και για αυτό «φεύγει ο μπαμπάς». Δηλαδή να πει σε ένα 8χρονο παιδί αυτό το πράγμα. Υπήρχαν για αυτό το λόγο έντονοι τσακωμοί μεταξύ τους. Ο κ. Δασκαλάκης συνέχιζε να είναι επιθετικός και να την βρίζει. Τότε είχαμε μιλήσει με το δικηγόρο για το διαζύγιο και εκείνος μας είχε πει «να προσέχετε όλες τις κινήσεις τα πάντα». Επειδή την είχε «μπλοκάρει» κοίταγα εγώ τις κινήσεις του.
Πρόεδρος: Για ποιο λόγο; Υπάρχουν θάνατοι και ένα παιδί στο νοσοκομείο. Δεν σας προβλημάτισε εσάς αυτό;
Μάρτυρας: Δεν ρώτησα. Έμπαινα στο προφίλ του, ό,τι έβλεπα το κράταγα μήπως το χρειαστεί ο δικηγόρος για την αγωγή. Τώρα που τα βλέπω ίσως να έκανα λάθος που δεν της είπα «σταματά μην ασχοληθούμε ξανά».
Στη συνέχεια η μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από την εισαγγελέα της έδρας και πάλι για τον θάνατο της μικρής Ίριδας.
Εισαγγελέας: Είναι πλείστες οι αντιφάσεις σας. (…) Εγώ να δεχθώ ότι το μωρό για ώρες δεν πείνασε, δεν έκλαψε αλλά δεν μπήκατε καν στο δωμάτιο μετά από 12 ώρες να δείτε αν είναι έστω σκεπασμένη;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Έχετε δίκιο, όμως η Ρούλα ήξερε τη ρουτίνα του παιδιού. Μπήκε δυο φορές στο δωμάτιο τη νύχτα.
Στην συνέχεια η εισαγγελέας έδειξε φωτογραφία της νεκρής Ίριδας στη μάρτυρα και τη ρώτησε για τη ξηρότητα στα χείλη της. Τότε η μάρτυρας ξέσπασε σε λυγμούς ενώ η Ρούλα Πισπιρίγκου έσκυψε το κεφάλι. Η δίκη διεκόπη για λίγου και τότε η μάρτυρας με δάκρυα στα μάτια έπεσε στην αγκαλιά της κατηγορούμενης αδελφής της.
Εισαγγελέας: Στην ανακρίτρια είπατε άλλα για το σημάδι στο στόμα του παιδιού και εδώ άλλα. Σας επιδεικνύω ξανά τη φωτογραφία…
Μάρτυρας: Δεν θέλω να τη δω τη φωτογραφία, δεν μπορώ.
Εισαγγελέας: Ποιος έβαλε το μαξιλάρι στο προσκέφαλο; Η αστυνομία σας είπε να μην αλλάξετε τίποτα στο δωμάτιο γιατί θα έρχονταν για αυτοψία…..
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Το μαξιλάρι ήταν στα κάγκελα όταν βρήκα το μωρό. Εγώ όταν γύρισα από το τμήμα δεν ήταν στο προσκέφαλο, ήταν στη θέση που το τοποθετούσε πάντα η Ρούλα.
Εισαγγελέας: Έπιασε το μωρό το μαξιλάρι;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Το μαξιλάρι ήταν στο δεξί χέρι του παιδιού.
Εισαγγελέας: Τι μπορεί να συνέβη; Πως το μαξιλαράκι βρέθηκε στα δεξιά του χεριού του παιδιού;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Ίσως το παιδί να πήγε προς τα πάνω
Εισαγγελέας: Τι εννοείτε να πήγε προς τα πάνω; Πώς μπορεί από το προσκέφαλο να βρέθηκε στο δεξί χέρι του παιδιού. Το πήρε το παιδί;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Το παιδί είχε μετακινηθεί προς τα πάνω όχι το μαξιλάρι.
Εισαγγελέας: Δεν ρωτήσατε ποτέ την αδελφή σας – μετά τον θάνατο του παιδιού – που είχε βάλει το πανάκι;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Δεν κάναμε καμία συζήτηση.
Εισαγγελέας: Τι εξήγηση δίνετε;
Μάρτυρας: Ίσως όπως σήκωσα εγώ το παιδί το πανάκι να πετάχτηκε.
Εισαγγελέας: Τι άκουσε η αδελφή σας να συζητούν η ιατροδικαστής Τσιόλα και ο κ. Ηλιάδης και ζήτησε το πανάκι πίσω μετά από τρεις μήνες;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Είχε ακούσει ένα διάλογο του Ηλιάδη που έλεγε στη Τσιόλα «κάτι γίνεται εδώ». Ο Ηλιάδης και η Τσιόλα συζητούσαν πίσω από την πόρτα της ΜΕΘ και η αδελφή μου τους άκουσε. Ο Ηλιάδης έλεγε ότι δεν είναι σοβαροί γονείς αυτοί ότι ο πατέρας πέφτει και κοιμάται στις καρέκλες και ότι η μητέρα έρχεται στο νοσοκομείο καλοντυμένη και φοράει κολόνιες.
Εισαγγελέας: Πώς αντέδρασε η κατηγορουμένη όταν φέρατε την Ίριδα από το δωμάτιο στη κουζίνα;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Εκείνη τη στιγμή ήμουν και εγώ σε τρομερό σοκ. Της έφυγε το πιατάκι που κρατούσε από τα χέρια. Είχε πέσει στη γωνία και φώναζε, δεν θυμάμαι ακριβώς τι έλεγε.
Εισαγγελέας: Υποθέτω ότι συζητήσατε με την αδελφή σας για τις συνθήκες θανάτου της Μαλένας; Τι σας είπε;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Ότι ήταν ξαπλωμένη δίπλα της και ότι κάποια στιγμή η Μαλένα ανασηκώθηκε με το σώμα της και έπεσε προς τα πίσω.
Εισαγγελέας: Σας ανέφερε ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει για πέντε δέκα λεπτά τους γιατρούς στο «Ελπίδα»;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Ναι.
Εισαγγελέας: Φώναξε στο σπίτι για την Ίριδα μας είπατε και στο νοσοκομείο για την Μαλένα δεν φώναξε;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Δεν την ρώτησα και εγώ ποτέ. Δεν ξέρω αν φώναξε.
Συνήγορος Υποστήριξης της Κατηγορίας: Ποιος ξεκίνησε να κάνει ΚΑΡΠΑ στην Ίριδα;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Εγώ.
Συνήγορος Υποστήριξης της Κατηγορίας: Ποτέ επενέβη η κατηγορούμενη;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Μετά από 1 – 2 λεπτά.
Συνήγορος Υποστήριξης της Κατηγορίας: Ποιους καλέσατε;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Πρώτα το Δασκαλάκη και μετά το ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ ήρθε μετά ο Μάνος ήρθε στα δυο λεπτά.
Συνήγορος Υποστήριξης της Κατηγορίας: Όση ώρα μείνατε στο σπίτι μόνη με τη Τζωρτζίνα μπήκατε στο δωμάτιο της Ίριδας;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Όχι. Χτυπούσα το κεφάλι μου στον τοίχο.
Μήνυση Δασκαλάκη στη Δήμητρα Πισπιρίγκου
«Βλέπουμε μια καινούργια κατάθεση σήμερα. Ο κ. Δασκαλάκης θα υποβάλει μήνυση για αυτές τις ψευδείς καταθέσεις σε βάρος της μάρτυρα. Όλα είναι με διαφορετική εκδοχή σε κάθε ερώτηση που γίνεται στην κυρία μάρτυρα» σχολίασε η συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας για να συμπληρώσει: «Προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Η μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τις αντιφάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και από το περιβόητο πανάκι. Δεν υπάρχει μια σαφής εξήγηση για το τι γίνονταν από τη στιγμή που μπήκε το ΕΚΑΒ το σπίτι και μετά. Το μαξιλάρι πως βρέθηκε σε αυτή τη θέση που είναι στη φωτογραφία; Από τη μια μας είπε ότι κρατούσε τη ψυχραιμία της για τη Τζωρτζίνα μετά το περιστατικό με την Ίριδα στο σπίτι και από την άλλη ότι χτυπούσε το κεφάλι της στον τοίχο».
Πρόεδρος: Γιατί διακόψατε την ΚΑΡΠΑ που είχατε ξεκινήσει στην Ίριδα;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Για να καλέσω το ΕΚΑΒ.
Πρόεδρος: Γιατί δεν το κάλεσε η μητέρα;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Ήταν σε κατάσταση πανικού…. Της είπα «έλα» και ξεκίνησε και εκείνη να κάνει ΚΑΡΠΑ και εκεί ήταν που ξεκίνησε και είπε: «πάρε τηλέφωνο το ΕΚΑΒ».
Υπεράσπιση: Πώς ήταν η κ. κατηγορουμένη στις κηδείες των παιδιών της;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Και στα τρία παιδιά στέκονταν πάνω από το φέρετρο, τους μιλούσε συνεχώς τους χάιδευε τα κεφαλάκια τους. Η ανάμνηση που έχω από την κηδεία της Τζωρτζίνας είναι να τη βγάζουν υποβασταζόμενη από την εκκλησία. Ήταν πολύ χάλια
Υπεράσπιση: Ο κ. Δασκαλάκης άλλαξε κάτι στη ζωή του μετά το θάνατο των παιδιών;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Ναι πρόσθεσε στη ζωή του και το τραγούδι.
«Έπαθα σοκ από τον θάνατο της Μαλένας» κατέθεσε η παιδίατρος της οικογένειας
Στη συνέχεια στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η παιδίατρος των παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη Ελένη Ρούτη. «Ένα έτος πριν το θάνατο της Μαλένας, της παρουσιάστηκε η λεμφαδενίτιδα. Ήρθε η μητέρα στο ιατρείο. Αυτή την ασθένεια την συναντάμε συχνά. Της έδωσα αντιβίωση και όταν ολοκληρώθηκε η αγωγή είδα ότι η λεμφαδενίτιδα είχε επεκταθεί» είπε στην κατάθεσή της η κ. Ρούτη.
Και συνέχισε: «Μέσα σε δυο μέρες έκανα όλο τον έλεγχο και δεν βρήκα τίποτα. Τους κάλεσα στο ιατρείο. Ήρθαν και οι δυο γονείς. Τους είπα ότι δεν βρήκα τίποτα και τους συμβούλεψα: Ή μπαίνετε νοσοκομείο στην Πάτρα ή πάτε κατευθείαν Αθήνα, γιατί αν είναι κάποια κακοήθεια που ξεκινάει να είστε δίπλα στο «Ελπίδα» να το προλάβουμε. Μετά με πήρε ο κ. Δασκαλάκης και μου είπε για διάγνωση λευχαιμίας. Τους καθησύχασα τους είπα ότι είναι στην αρχή και ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πάνε καλά τα παιδιά».
Πρόεδρος: Πάμε στην ημέρα του θανάτου….
Ελένη Ρούτη: Ναι, ήταν Σάββατο με πήρε 4 το απόγευμα ο κ. Δασκαλάκης και μου είπε η Μαλένα έφυγε. Ήταν σοκαρισμένος και εγώ σοκαρίστηκα, δεν περίμενα τόσο ξαφνικό θάνατο. Δεν περίμενα να πάει έτσι….
Πρόεδρος: Πώς ήταν αυτά τα τηλεφωνήματα μεταξύ σας;
Ελένη Ρούτη: Τυπικά δεν μου έλεγαν τι θεραπείες έκαναν. Μεσολάβησε 1,5 χρόνος από την Μαλένα μέχρι την Ίριδα. Δεν θυμάμαι αν μου είχαν φέρει στο μεταξύ την Τζωρτζίνα, ήταν όμως ένα παιδί που δεν αρρώσταινε εύκολα.
Πρόεδρος: Πείτε μας για την Ίριδα….
Ελένη Ρούτη: Το παιδάκι έκανε τα εμβόλια συνεπέστατα. Είχε υπάρξει μια ιωσούλα, μια ελαφριά βρογχίτιδα που θεραπεύτηκε. Κάπου εκεί στον τρίτο μήνα άκουσα ένα φυσηματακι πολύ μικρής έντασης που παρέπεμπε σε αθώο φύσημα. Τους είπα ότι σαν πρωτόκολλο πρέπει να στείλουμε το παιδί σε καρδιολόγο από τη στιγμή που υπάρχει ένας θάνατος (της Μαλένας) στην οικογένεια. Το ακούμε αυτό το φύσημα στα μισά παιδιά. Είχα στο μυαλό μου ότι υπήρχε ένας ξαφνικός θάνατος στην οικογένεια για αυτό τους έστειλα σε καρδιολόγο. Σε ένα άλλο μωρό θα περίμενα να το ξαναδώ.
Συνεχίζοντας η μάρτυρας τόνισε: «Ξαφνικά έμαθα από μία φίλη ότι έφυγε και η Ίριδα, πήρα τον κ. Δασκαλάκη και μου είπε: ”Η Ίριδα έφυγε”. Είχα πάθει σοκ. Ήταν το δεύτερο παιδί, ένας ξαφνικός θάνατος με ελεγμένα καρδιολογικά».
Πρόεδρος: Μιλήσατε με την κ. Πισπιρίγκου;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι αν την πήρα ή αν της έστειλα μήνυμα, της είπα συλλυπητήρια. Δεν ρώτησα τι έγινε γιατί δεν ήξεραν και εκείνοι. Μετά κάλεσα τον κ. Δασκαλάκη γιατί φανταζόμουν ότι η μαμά θα ήταν χάλια και τους είπα να πάνε κατευθείαν για γονιδιακό έλεγχο της Τζωρτζίνας. Μου είπε ότι θα πήγαιναν αλλά να περάσει ένας μήνας να ηρεμήσουν. Τους είπε οτιδήποτε και να δούνε να πάνε κατευθείαν νοσοκομείο, εγώ δεν θα μπορούσα να τους βοηθήσω σε επίπεδο επιστημονικό. Έμαθα μετά ότι το παιδί μπήκε στο νοσοκομείο. Την ανακοπή στη Τζωρτζίνα την έμαθα από τον κόσμο, εκείνοι δεν με πήραν ποτέ.