Αρχική Eπικαιρότητα Φωτιά στο Μάτι: Έφεση για τις ποινές και τις αθωώσεις ετοιμάζουν οι...

Φωτιά στο Μάτι: Έφεση για τις ποινές και τις αθωώσεις ετοιμάζουν οι συγγενείς των θυμάτων

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η κατάθεση αιτήματος έφεσης κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι. Αυτό, όχι μόνο επειδή σήμερα αναμένεται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα, να ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χριστόφορο Λινό, να επισπευθεί η καθαρογραφή της απόφασης ώστε να «τρέξει» η δίκη σε δεύτερο βαθμό για να μην παραγραφούν τα αδικήματα και να ερευνηθεί εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης ως προς τις αθωώσεις των εμπλεκομένων στην τραγωδία, αλλά και επειδή οι συνήγοροι των συγγενών των 104 θυμάτων της πυρκαγιάς και οι εγκαυματίες της 23ης Ιουλίου 2018 πρόκειται να καταθέσουν αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση για τις ποινές αλλά και τις αθωώσεις των κατηγορουμένων.

Η πολύκροτη δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι τέλειωσε χθες, με τους συγγενείς των θυμάτων να ξεσπούν με οργή στο άκουσμα των ποινών. Ιδιαίτερα όταν ανακοινώθηκε ότι οι έξι ένοχοι θα αφεθούν ελεύθεροι, εξαγοράζοντας τις ποινές τους, κάποιοι εκ των συγγενών προχώρησαν σε έντονες αποδοκιμασίες μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ μάλιστα κάποιοι εκ των συγγενών πέταξαν καρέκλες, φωνάζοντας «ξεφτίλες» προς τους δικαστές που αποχωρούσαν από την έδρα.

Η Δικαιοσύνη τώρα επιδίδεται σε έναν δίχως προηγούμενο αγώνα δρόμου καθώς στόχος είναι τον Ιούνιο η Εισαγγελία να βρίσκεται σε θέση να προσδιορίσει τη δίκη σε δεύτερο βαθμό για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση και για όσους όσους αθωωθέντες γίνουν δεκτά τα αιτήματα έφεσης από νεκρούς και εγκαυματίες της εθνικής τραγωδίας –πριν συμπληρωθούν έξι χρόνια από αυτή. Νωρίτερα, θα ζητηθεί η πρόεδρος του δικαστηρίου που εκδίκασε την απόφαση να απαλλαγεί από άλλα καθήκοντα, ώστε να ασχοληθεί αποκλειστικά τον ερχόμενο μήνα με τη σύνταξη του σκεπτικού της απόφασης και των πρακτικών της δίκης.

Πάντως οι αντιδράσεις για τις ποινές συνεχίζονται, έχοντας λάβει και πολιτική χροία, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη να τονίζει ότι η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019, με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους.

Οι ποινές

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας επέβαλε ποινές φυλάκισης από 111 έτη έως 3 έτη στους έξι ενόχους για τη φωτιά στο Μάτι, ωστόσο εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι ποινές είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως, απόφαση που προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες στην αίθουσα με τους αστυνομικούς να συγκρατούν τους συγγενείς που κατευθύνθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορούμενους, ενώ ορισμένοι από τους συγγενείς πέταξαν και καρέκλες.

Ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες μετά την εξαγορά των ποινών τους που αποφάσισε το δικαστήριο καλείται να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές στους έξι ενόχους:

 

Στον Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5 ετών
Στον Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών έκτιτεα τα 5.
Στον Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
Στον Νίκο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
Στον Χαράλαμπο Χιώνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτεα τα 5.
Στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Νωρίτερα το δικαστήριο έκρινε ενόχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους με συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα να φωνάζουν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο. «Μπράβο σας, μπραβο σας, έχετε χάσει παιδί;», «όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπoυν στη φυλακη», φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων.

Ειδικότερα με την απόφαση του το δικαστήριο υιοθέτησε εν μέρει την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους:

– Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
– Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),
– Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
– Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
– Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και
– Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Νωρίτερα, να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σ. Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη πρότεινε ο εισαγγελέας ενώ εισηγήθηκε να απορριφθούν τα ελαφρυντικα για τους Β. Ματθαιόπουλο και Κ. Αγγελόπουλο.