Στο πλάισιο των αλλαγών, η Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με τα επιμελητήρια και τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Ποιοι εξαιρούνται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας, ή διεύθυνσης θα εξαιρούνται από την υποχρέωση σήμανσης της Ψηφιακής Κάρτας, εφόσον αυτό προβλέπεται στην ατομική σύμβαση εργασίας τους και στον τρόπο που είναι δηλωμένοι στο Π.Σ. Εργάνη.
Επιπλέον, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας του ‘ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ’, το υπουργείο θα έχει επιλύσει τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί και θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώριση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων του ωραρίου και των υπερωριών».
Από 1η Ιουλίου ψηφιακή κάρτα σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με πρόσφατη απόφασή του, ανακοίνωσε ότι η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και λιανεμπορίου, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι λαϊκές αγορές, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2024.
Πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα 3.500 εργαζόμενοι λόγω ψηφιακής κάρτας
«Με την καταγραφή του ωραρίου εργασίας με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται δίκαια, ενώ περιορίζονται τα φαινόμενα για αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία και εισφοροδιαφυγή», σημειώνει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου.
Μάλιστα, παρουσιάζοντας στοιχεία από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους όπου εφαρμόζεται, δηλαδή σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, εταιρίες security και ΔΕΚΟ, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι από 250 επιχειρήσεις έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους, επειδή εντοπίστηκαν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.