Τροποποιείται το χρονοδιάγραμμα καταβολής των συντάξεων του Ιουλίου λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος. Οι τράπεζες θα είναι κλειστές την Δευτέρα 24 του μηνός και έτσι η πίστωση των λογαριασμών για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής. Παράταση όμως δόθηκε και στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον κοινωνικό τουρισμό της ΔΥΠΑ.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ
Τρίτη 25/6
(ΑΤΜ απόγευμα Παρασκευής 21/6)
Κύριες: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, συνταξιούχοι από 1/1/2017
Επικουρικές: ιδιωτικού τομέα
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ
Πέμπτη 27/6
(ΑΤΜ απόγευμα 26/6)
*Κύριες:
ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Δημόσιο, Τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ,
ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ),
ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
*Επικουρικές: Δημοσίου
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΥΠΑ
Υποβολή Αιτήσεων Έως Τρίτη 11 Ιουνίου (ώρα 10.00) ανεξαρτήτως ΑΦΜ
Στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών προκειμένου να έχουν αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για το “πρασίνισμα” του στόλου αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με θέμα “Οι Προκλήσεις της Ναυτιλίας” στο πλαίσιο της ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων. Ιδιαίτερη αναφορά στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα έκανε και η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, ενώ ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ένα σύστημα που στηρίζεται στον ήλιο και στον άνεμο και κυρίως στον εξηλεκτρισμό. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Βαλέριας Δολαψάκη.
Στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου μέσα στο μήνα υποχώρησε το ευρώ, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την ξαφνική προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Ταυτόχρονα τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, απομακρύνουν περισσότερο την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη FED.
Αλλαγές και προσθήκες στο νομοθετικό πλαίσιο για την τόνωση των εξαγορών αλλά και των συγχωνεύσεων δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο με στόχο τη δημιουργία ισχυρότερων επιχειρήσεων.
Η αποβιομηχάνιση, η απώλεια ανταγωνιστικότητας, η αδυναμία διεκδίκησης πρωταγωνιστικού ρόλου στην τεχνολογία είναι μερικές από τις προκλήσεις, για τις οποίες θα κληθεί να δώσει λύσεις η νέα ευρωβουλή.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές και ελληνικές επιχειρήσεις, ο ΣΕΒ αλλά το BusinessEurope (η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων) συγκέντρωσαν συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες και στατιστικά στοιχεία για να αναδείξουν τις μεγάλες αυτές προκλήσεις.
Ειδικότερα απαιτούνται άμεσες προσαρμογές για να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα η ενιαία αγορά. Οι υπερ-ρυθμίσεις, η δυσκαμψία και οι καθυστερήσεις στην επίλυση παραβάσεων μειώνουν την ελκυστικότητά της για επενδύσεις.
Όπως δείχνει επίσης η πρόσφατη έρευνα της BusinessEurope, το πολύπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο – γραφειοκρατία στην ΕΕ επιβαρύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, δυσχεραίνοντας την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Ως προς την αποβιομηχάνιση το τρίγωνο «ενεργειακό κόστος – κόστος πράσινης μετάβασης – διεθνής ανταγωνιστικότητα» βρίσκεται σε προφανή έλλειψη ισορροπίας, εντείνοντας τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης στην ΕΕ.
Αναφορικά με την αγορά εργασίας, τις νέες δεξιότητες και τηκατάρτιση, πέρα από τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα, οι ελλείψεις καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού οδηγούν σε αύξηση του εσωτερικού ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών.
Επίσης, τα τελευταία 5 χρόνια χαρακτηρίστηκαν από την αυξανόμενη ρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος σε ζητήματα που αποτελούν παραδοσιακά εθνική αρμοδιότητα. Αυτή η προσέγγιση συχνά δεν έλαβε υπόψη τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ (ειδικά στις ΜμΕ).