Την άποψη ότι «οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται άδικα ενώ οι 8 Τούρκοι, που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, δεν είναι αιχμάλωτοι και προστατεύονται εδώ από ένα κράτος δικαίου» εξέφρασε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο» fm 104,9, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Θεοχαρόπουλος χαρακτηρίζοντας, επίσης, απαράδεκτα» τα όσα ανέφερε περί ανταλλαγής ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Κατσίκης.
Επ’ αυτού, ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει ρύθμιση που απαγορεύει την άδεια αποφυλάκισης σε όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες εκκρεμεί αίτημα έκδοσης σε τρίτη χώρα, όπως η Τουρκία. Συνεπώς, όσον αφορά τους 8 Τούρκους αξιωματικολυς, όταν τελειώσει το 18μηνο τον Απρίλιο θα είχαν όπως όλοι οι άνθρωποι άδεια αποφυλάκισης, αλλά δεν θα τους την δώσει με ειδική ρύθμιση που έρχεται σήμερα. «Να σταματήσει από οποιονδήποτε λοιπόν η λογική “παζαριού” με την Τουρκία εδώ και τώρα -και βλέπουμε αυτή την ύποπτη ρύθμιση σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, προαναγγέλλοντας σχετική συζήτηση σήμερα στη Βουλή.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά, για την ΠΓΔΜ, ότι «δεν μπορεί η ισχυρή Ελλάδα να φοβάται συμβιβασμό με μικρός κράτος», ο κ. Θεοχαρόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «για άλλη μία φορά χάνεται μια ιστορική ευκαιρία ώστε να επιλυθεί το ζήτημα με ευθύνη των Σκοπίων» ωστόσο υποστήριξε ότι «στη χώρα μας πρώτα ο κ. Καμμένος, μετά ο κ.Μητσοτάκης και τώρα ο κ. Τσίπρας κάνουν πίσω λόγω των συλλαλητηρίων».
Πέραν των εθνικών θεμάτων ο κ. Θεοχαρόπουλος, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, αναφέρθηκε και στην συνταγματική αναθεώρηση εξηγώντας ότι «πρέπει να ξεκινήσει από αύριο». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε με έμφαση ότι «χρειαζόμαστε μία αναθεώρηση του Συντάγματος και για να γίνει κατανοητό χρειάζεται σε αυτή τη Βουλή να αποφασιστεί ποια άρθρα είναι αναθεωρητέα έτσι ώστε η επόμενη Βουλή θα τα αναθεωρήσει»
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο «αν αυτό δεν ξεκινήσει στην παρούσα Βουλή τότε θα χαθεί μία πενταετία». Ο κ. Θεοχαρόπουλος, μάλιστα έφερε ως θέμα «τη βουλευτική ασυλία» που όπως είπε «δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτό το σύστημα» και υποστήριξε ότι «το πολιτικό σύστημα πρέπει να δώσει μια απάντηση σε αυτά τα οποία δικαίως η κοινωνία ζητά να αλλάξουν και έχουν σχέση με τα προνόμια του πολιτικού συστήματος και πολλά άλλα θέματα όπως για παράδειγμα το σταθερό εκλογικό κύκλο, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης με αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της, την τροποποίηση του τρόπου στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών, την ενίσχυση θεσμικής λειτουργίας με την αποκομματικοποίηση του κράτους να μην μπορούν τα ανώτερα κομματικά στελέχη να αποτελούν έμμισθα στελέχη μιας κυβέρνησης κ.α».
Για τις διαφωνίες, μέσα στους κόλπους του κόμματος, όπως για παράδειγμα αυτή του κ. Βενιζέλου ο οποίος διαφωνεί στην παρούσα χρονική στιγμή να ανοίξει το θέμα της αναθεώρησης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απάντησε λακωνικά λέγοντας: «Είναι λογικό, τέτοια μεγάλα ζητήματα, να έχουν και διαφορετικές οπτικές και εντός των κομμάτων. Το κατανοούμε, και εξάλλου αυτό υπάρχει σε όλα τα κόμματα, όμως υλοποιούμε τη συνεδριακή μας απόφαση την οποία πήραμε πριν από λίγες ημέρες και οι συνεδριακές αποφάσεις είναι υπεράνω ατομικών επιλογών και ατομικών θέσεων μέσα στον φορέα μας. Συνεπώς, σε αυτό το πλαίσιο, λειτουργούμε με βάση τη συλλογικότητα και τις αποφάσεις που μόλις λάβαμε στο συνέδριο. Αυτές υλοποιούμε και προωθούμε ξεκινώντας από τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Και θέλω να τονίσω ότι ΝΔ, η οποία ενώ είχε πει χρειάζονται αλλαγές π.χ στο νόμο περί ευθύνης υπουργών τώρα αρνείται τη συζήτηση ενώ από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ είχε κάνει το 2016 και το 2017 φιέστες για την αναθεώρηση του Συντάγματος έξω από τη Βουλή τώρα λέει να το συζητήσει μετά το Σεπτέμβρη».
Στην ερώτηση «αν υπάρχει φλέρτ με το ΣΥΡΙΖΑ» ο κ. Θεοχαρόπουλος, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Πρακτορείο fm», απήντησε: «κάθε φορά που παίρνουμε μια πρωτοβουλία και καθορίζουμε την πολιτική ατζέντα -αν συμφωνεί ο ένας ή ο άλλος ή περισσότερο ο ένας ή ο άλλος από τα δυο μεγάλα κόμματα- μας πηγαίνουν στον έναν ή στον άλλο».
Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι «στα εθνικά θέματα και στα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας μας πρέπει να κάθονται σε ένα τραπέζι και να συνεννοούνται ώστε να ξέρουν πού συμφωνούν και πού διαφωνούν και να προχωρούν μπροστά».
ΑΠΕ-ΜΠΕ