Αρχική Ν. Αρκαδίας Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το θέμα της 4ης λιγνιτικής Μονάδας...

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το θέμα της 4ης λιγνιτικής Μονάδας Μεγαλόπολης

Ανακοίνωση με αφορμή την γνωστοποίηση του οριστικού κλεισίματος της 4ης Μονάδας Μεγαλόπολης της ΔΕΗ εξέδωσε το Συντονιστικό Όργανο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μεγαλόπολης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η “(…) η βίαιη απολιγνιτοποίηση που λαμβάνει χώρα στη Μεγαλόπολη, κατόπιν απόφασης και υλοποίησης απ΄ την κυβέρνηση της ΝΔ, έχει ήδη προκαλέσει στο δήμο μας, οικονομική ύφεση και ανεργία, που συνεχώς αυξάνονται εξαιτίας της μη ύπαρξης επενδύσεων στην περιοχή μας, μείωση του πληθυσμού λόγω εσωτερικής μετανάστευσης των συμπολιτών μας για εύρεση εργασίας. Οι περιουσίες των Μεγαλοπολιτών απαξιώνονται. Τα χωριά του δήμου μας ερήμωσαν, η λεγόμενη ”Δίκαιη Μετάβαση”, μόνο άδικη είναι για την περιοχή μας’‘.

Η ανακοίνωση, συνεχίζει ως εξής: “Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προέβλεπε τη λειτουργία της Μονάδας 3 μέχρι το 2025 και της Μονάδας 4 μέχρι το 2034. Η λιγνιτική Μονάδα 3 σταμάτησε τη λειτουργία της τον Αύγουστο 2021 και ήδη έχει αποσυρθεί από το διασυνδεδεμένο δίκτυο. Η λιγνιτική Μονάδα 4, βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τον Δεκέμβριου 2023. Τα Ορυχεία υπολειτουργούν λόγω της μη λειτουργίας της Μονάδας 4 (…)”.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι “το κλείσιμο και της 4ης Μονάδας, στα τέλη του 2024, θα φέρει άμεση απώλεια εργασίας σε περίπου150 εργολαβικούς εργαζόμενους και άμεση μείωση του αριθμού των μισθωτών, που εργάζονται σε βάρδιες, που δουλεύουν Κυριακές και αργίες, με συνεπακόλουθη μείωση μισθού και ότι αυτό επιφέρει για την τοπική αγορά”.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι μία τέτοια εξέλιξη “θα επιφέρει μετακίνηση προσωπικού σ’ άλλους σταθμούς παραγωγής, σε άλλες διευθύνσεις της ΔΕΗ, ανά τη χώρα, ακόμα και απολύσεις”. Παράλληλα, καλούν τους πολίτες, τους φορείς, τους συλλόγους, τα σωματεία, τους εργαζόμενους και την αυτοδιοίκηση να αντισταθούν σε όλα αυτά.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ Τρίπολης (Ανοιχτή Γραμμή) και το μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Παναγιώτης Καμπισιούλης. “Εμείς, αυτές τις ημέρες, ενημερώνουμε τους βουλευτές της περιοχής για το θέμα που έχει προκύψει. Ζητάμε να έρθει το ζήτημα στους αρμοδίους υπουργούς. Έχουμε θέμα με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Προκύπτουν διάφορα απρόοπτα και για το λόγο αυτό, χρειάζεται να υφίσταται η 4η Μονάδα, ώστε να υπάρχει ισορροπία στο σύστημα. Βλέπετε, τώρα, υπήρξαν θέματα με Βαλκανικά κράτη και επανήλθε η λειτουργία της 4ης Μονάδας, μετά από 6 μήνες και υπήρξε εξισορρόπηση του συστήματος απ’ τον ΑΔΜΗΕ. Γύρω από την 4η Μονάδα, εργάζονται 465 περίπου μόνιμοι υπάλληλοι και άλλοι 180, περίπου εργολαβικοί. Τέλη του έτους, θα πρέπει όλοι αυτοί να πάψουν να εργάζονται; Η αναγκαιότητα του λιγνίτη, ως καύσιμο που εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας είναι και πάλι επίκαιρη, όσο ποτέ“, τόνισε ο Παναγιώτης Καμπισιούλης.

 

ERTNEWS.GR