Αρχική Περ. Πελοποννήσου Συμμορία εξαπατούσε ηλικιωμένους σε πόλεις της Πελοποννήσου

Συμμορία εξαπατούσε ηλικιωμένους σε πόλεις της Πελοποννήσου

Απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων στην Αττική, αλλά και σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Καλαμάτα, η Τρίπολη και η Κόρινθος, διέπρατταν μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που «ξηλώθηκε» από την Αστυνομία.

Για την εξάρθρωση της σπείρας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου, ευρείας κλίμακας επιχείρηση του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα σε Κόρινθο, Αρκαδία, Μεσσηνία, Αργολίδα και Αχαΐα. Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν 4 μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους -καθώς και σε βάρος ακόμη 3 ατόμων- σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, απάτες, διακεκριμένες κλοπές και ληστεία. Τα 7 αυτά άτομα συνδέονται με συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς, ενώ δεν ασκούσαν επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον από τα τέλη του 2022.

Από έρευνες που έγιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4.910 ευρώ, 3 οχήματα, πλήθος κοσμημάτων και πλήθος κινητών και ενδυμάτων-υποδημάτων. Μέχρι τώρα, έχουν εξιχνιασθεί 29 περιπτώσεις και συγκεκριμένα: 16 απάτες, 2 περιπτώσεις απάτης και κλοπής, 1 περίπτωση απόπειρας απάτης και ληστείας, 4 περιπτώσεις απόπειρας απάτης και κλοπής και 6 απόπειρες απάτης, με τη λεία τους να ξεπερνάει τα 120.000 ευρώ.

Παρίσταναν φιλικά πρόσωπα
ή λογιστές και «κέρδιζαν» εμπιστοσύνη
Για τη δράση τους, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ιδιόκτητα και μισθωμένα οχήματα, για να αποφύγουν την ταυτοποίησή τους, προσέγγιζαν στον δρόμο ηλικιωμένα άτομα, προσποιούμενοι φιλικά τους πρόσωπα, λογιστές ή απεσταλμένους συγγενών τους. Για να είναι πιστευτοί, είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία είχαν μαζί τους φάκελο με έγγραφα που επιδείκνυαν.

Έπειθαν τα θύματα να τους δώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κάποιες φορές παραλάμβαναν από τις οικίες τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν. Σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισής τους. Αλλά στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από τον χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί «ξάφριζαν» τα τιμαλφή.

Στη δημοσιότητα στοιχεία ταυτότητας
και φωτογραφίες τους
Μετά από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των 7 ατόμων, μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους:
-Σίσκο Γεώργιο, του Ελευθερίου και της Δήμητρας, γεν. στις 7/12/1974 στην Αθήνα,
-Σίσκο Ελευθέριο, του Γεωργίου και της Θεοδώρας, γεν. στις 12/1/1998 στην Αθήνα,
-Μάρκου Ευθύμιο, του Σπυρίδωνα και της Παναγιώτας, γεν. στις 26/7/1980 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας,
-Μαραγκό Αλέξανδρο, του Θωμά και της Αναστασίας, γεν. στις 4/5/1971 στη Θεσσαλονίκη,
-Νικολάου Μαρία, του Παναγιώτη και της Ελένης, γεν. στις 23/3/1997 στην Αθήνα,
-Στρατή Μαρία, του Νικολάου και της Παρασκευής, γεν. στις 23/8/1966 στη Θεσσαλονίκη,
-Λαπατούρα Ελευθέριο-Βασίλειο, του Πέτρου και της Όλγας, γεν. στις 27/12/1996 στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και της ευχερέστερης πραγμάτωσης της αξίωσης της πολιτείας για τον κολασμό των αξιόποινων πράξεων που διεπράχθησαν καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής των κατηγορουμένων και σε άλλες αξιόποινες πράξεις σε βάρος και άλλων θυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-5319306 και 210-5319307 του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι την 14/9/2024, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στοιχεία της οργάνωσης, όπως κοινοποιήθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ