Φωνή αγωνίας και ανησυχίας για το πρόβλημα με τα αδέσποτα που επιδεινώνεται, υψώθηκε χθες στην αρμόδια 5μελή επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.
Η εκπρόσωπος του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας Κατερίνα Πεζώνη επεσήμανε ότι “το πιο σημαντικό είναι ποια μέτρα θα πάρουμε, ώστε να σταματήσουμε να υπάρχουν αδέσποτα”. Και σημείωσε πως “παρά τα προγράμματα περισυλλογής, έχουμε περισσότερα αδέσποτα στους δρόμους από ποτέ”. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί αστυνομία ζώων, ώστε να μειωθούν τα αδέσποτα κι εκτίμησε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με στείρωση και αν αλλάξουμε περιοχή στα σκυλιά. Μάλιστα παρατήρησε ότι ακόμα και χθες παιδιά βρήκαν γατάκια στα σκουπίδια, όπως κοτοπουλάκια και σκυλιά.
Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε γνωστό ότι τα δύο επικίνδυνα σκυλιά που πέρυσι είχαν δαγκώσει και είχαν τραυματίσει σοβαρά μια γυναίκα στην οδό Ηρώων, μετά τη φιλοξενία τους από τον εκπαιδευτή Παναγιώτη Τσικούρη, υιοθετήθηκαν και διαβιούν με το νέο τους ιδιοκτήτη χωρίς πρόβλημα. Ακόμα, γνωστοποιήθηκε πως τα 7 μικρά σκυλιά του Δημαρχείου έχουν υιοθετηθεί, ενώ αναζητείται άνθρωπος που θα υιοθετήσει ένα λυκόσκυλο που είχε κακοποιηθεί και το οποίο στειρώθηκε, εμβολιάστηκε, σημάνθηκε, φιλοξενείται από τον κ. Τσικούρη και είναι έτοιμο για υιοθεσία. Επίσης, σημειώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και με τα αδέσποτα των τσιγγάνων, στα χωριά κυρίως, καθώς δεν τα φροντίζουν.
Στην Επιτροπή αναφέρθηκε ότι η Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Πληροφορικής, για μια εφαρμογή στο σάιτ του δήμου, που θα ενημερώνει για την υιοθεσία αδέσποτων σκυλιών.
Η γεωπόνος της υπηρεσίας Αγγελική Σταματελοπούλου ενημέρωσε ότι υπάρχουν 3 αιτήσεις για υιοθεσία για κουτάβια ή μικρού μεγέθους σκυλιά.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ
Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι από τον περασμένο Οκτώβριο χωρίς εργολάβο για τη διαχείριση των αδέσποτων, καθώς περίμενε το νέο νόμο, που αποσύρθηκε από την κυβέρνηση, λόγω αντιδράσεων.
Ο διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Λιοντήρης παρατήρησε ότι πλέον δεν μπορούν να περιμένουν το νέο νόμο και προσδιόρισε πως στο διάστημα 15-20 Απριλίου θα υπάρχει εργολάβος για την περισυλλογή των ζώων. Ενημέρωσε ότι φέτος διατίθενται παραπάνω χρήματα και για την περισυλλογή και για στειρώσεις. Αναγνώρισε πως είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για το δήμο, αλλά εκτίμησε ότι θα είναι η τελευταία χρονιά με προβλήματα.
ΤΣΙΚΟΥΡΗΣ ΚΑΤΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ
Ο εκπαιδευτής Π. Τσικούρης, αφού υπενθύμισε ότι ο δήμος είναι 7 μήνες χωρίς σύμβαση για εργολάβο περισυλλογής αδέσποτων, κατέθεσε υπόμνημα στον πρόεδρο της επιτροπής – δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Φάβα, ζητώντας απαντήσεις. Οπως ανέγνωσε ο κ. Φάβας, περιελάμβανε ερωτήσεις κατά του Φιλοζωικού. Μεταξύ άλλων ρωτούσε για πρόσφατο έλεγχο της Αστυνομίας στο κυνοκομείο του Φιλοζωικού στη Μεσσήνη, αν βρέθηκαν παραβάσεις, αν έγιναν συλλήψεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα, αν τα σκυλιά είχαν βιβλιάρια υγείας και και αν το κυνοκομείο έχει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Ο κ. Φάβας δήλωσε ότι θα ενημερωθεί και θα δώσει απαντήσεις στην επόμενη συνεδρίαση. Η κ. Πεζώνη είπε ότι “δεν έχω να απαντήσω τίποτα απολύτως” και στάθηκε στην ανάγκη για λύσεις, επισημαίνοντας ότι “χάνουμε χρόνο για να πάρουμε αποφάσεις”. Η κ. Σταματελοπούλου είπε ότι “σαν υπηρεσία δεν έχουμε καμία ενημέρωση από Αστυνομία”.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Φάβας ζήτησε “συνέργεια για να έχουμε αποτέλεσμα” και είπε πως “εξαντλούμε κάθε περιθώριο για τα αδέσποτα. Εφαρμόζουμε το νόμο και αυτό που μας υποδεικνύουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες”. Ενημέρωσε, ακόμα, ότι ψηφίστηκαν τα χρήματα για τις παγίδες, που θα διευκολύνουν τη σύλληψη αδέσποτων και βεβαίωσε πως ο δήμος και η επιτροπή θα πορευτούν με τον παλιό νόμο, μέχρι να επανέλθει και να ψηφιστεί ο νέος. Ο ίδιος κατέθεσε πρόταση “η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει επαγγελματίες να φτιάξουν χώρους για τη φιλοξενία αδέσποτων”.