Μέτρα για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν συσσωρεύσει οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξειδικεύοντας ταυτόχρονα το μέτρο της απαλλαγής του φόρου από το αγροτικό πετρέλαιο αλλά και τα μέτρα για την τόνωση των επενδύσεων στην θερμοκηπιακή καλλιέργεια που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.
Σε τέσσερεις άξονες θα κινηθούν οι κυβερνητικές πολιτικές για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα.
Για τα κόκκινα δάνεια: τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 3,8 δισ., βάρη που αντιστοιχούν σε 26.000 ακίνητα, 750 Συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες.
Θα γίνει μία προσπάθεια Περιγραφής της κατάστασης των κόκκινων δανείων σε συνεργασία με με την
Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για να καταγραφούν οι ενεργοί συνεταιρισμοί, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διασφάλισης της βιωσιμότητας τους και να βρεθούν τρόποι αναχρηματοδότησης των δανείων.
Προσπάθεια απαλλαγής από τα βάρη του παρελθόντος όπως είπε ο κύριος Τσιαρας σύμφωνα και με τις πληροφορίες που έχουμε θα υπάρξει δυνατότητα για κούρεμα των δανείων, κούρεμα των τόκων που έχουν καταλογιστεί από το 2012 μέχρι σήμερα αλλά, η δυνατότητα να επεκταθεί η διάρκεια των δανείων και να μπορούν να να αναχρηματοδοτούνται τα δάνεια και των κόκκινων δανειοληπτών.
Για την καλλιέργεια θερμοκηπίων που στην Ελλάδα αντιστοιχούν σε μόλις 49.000 στρέμματα και στόχος είναι όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός ακόμη και να διπλασιαστεί η έκταση αυτή τα επόμενα χρόνια. Θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για να διατεθούν 600 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση μαζί με ιδιωτικά κεφαλαία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ενδέχεται να υπάρξει επιδότηση έως και 50% για την κατασκευή θερμοκηπιακής καλλιέργειας με 15% από ιδία κεφάλαια και τα υπόλοιπα από την τράπεζα. Σκοπός της επιδότησης είναι η αύξηση παραγωγής, η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση κατανάλωσης νερού, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
Για το αγροτικό πετρέλαιο: στόχος είναι να θεσπιστεί ένας μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του Ειδικού Φόρου
Κατανάλωσης ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Από 1/1/25 εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, αφορά 298.000 αγρότες.
Τέλος όσον αφορά τις αδρανείς γαίες θα υπάρξει σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής για την αξιοποίηση τους ώστε να διατεθούν τόσο για αγροτική χρήση όσο και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Αναμένονται περαιτέρω εξειδικεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα.