Αρχική Eπικαιρότητα Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – Στην ατζέντα...

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – Στην ατζέντα οι διμερείς σχέσεις, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στις 11:40 π.μ. (τοπική ώρα Αμερικής), (18:40 ώρα Ελλάδας).

Η συνάντηση θα λάβει χώρα με τη γνωστή σύνθεση τρεις συν τρεις. Πέραν των δύο ηγετών, το παρών θα δώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων.

Θα προηγηθεί τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ  Μακρόν και  τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στην οποία θα συζητηθούν τα ενεργειακά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Χθες, στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους αμερικανο – εβραϊκών οργανώσεων καθώς και με τον πρίγκιπα – διάδοχο του Κουβέιτ.

Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται ο ελληνοτουρκικός διάλογος, το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις δηλαδη οι πόλεμοι σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, όπως και το μεταναστευτικό.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία δεν εξαρτώνται από τις αμερικανικές εκλογές, ενώ δηλώνουν:

“Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα εξετάσουμε το βάθος των θεμάτων στα οποία μπορούμε να εμβαθύνουμε. Σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο και με τη Μέση Ανατολή να παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να συζητάμε, να προωθούμε τη θετική ατζέντα και να αποφεύγουμε την κλιμάκωση είναι μια θετική κατάκτηση.”

Επιπλέον, στη συνάντηση θα τεθεί και το Κυπριακό ζήτημα. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν: “Σε αυτή τη συγκυρία θα φέρουμε το θέμα στο τραπέζι. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών.”

Οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές: “Όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, τόσο εμείς θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία.”

Τριμερής συνάντηση με Μακρόν και Χριστοδουλίδη

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 6 το απόγευμα και στην ατζέντα θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου.

Όπως ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή: “Δεν υπάρχει πραγματικό γεωπολιτικό ρίσκο στην υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.”

ertnews.gr