Με επιτυχία υποβλήθηκε από τον «Πάρνωνα αε»-Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ, στην UNESCO, ο φάκελος της υποψηφιότητας για την ανακήρυξη της περιοχής του Όρους Πάρνωνα και του Ακρωτηρίου Μαλέα ως Απόθεμα Βιόσφαιρας.
Η προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν Δήμοι, Τοπικοί Φορείς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν πολύχρονη, ενώ υπήρχε και η υποστήριξη των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Παιδείας και Ναυτιλίας & Νησιωτικής πολιτικής.
Τα πρώτα μηνύματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα και θετικά για την αποδοχή της υποψηφιότητας.
Μίας υποψηφιότητας που στηρίζεται στην βιοποικιλότητα της περιοχής αλλά και σε στοιχεία, όπως η ιστορία, ο πολιτισμός, τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).
Η υποψηφιότητα για την ανακήρυξη της συγκεκριμένης περιοχής ως Απόθεμα Βιόσφαιρας, μετά την αναμενόμενη αποδοχή της από την UNESCO, έχει και συνέχεια, αφού έπεται το Σχέδιο Διαχείρισης το οποίο θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης, στην οποία ευελπιστούμε να πάρουν μέρος όσο το δυνατόν περισσότεροι εμπλεκόμενοι φορείς και πολίτες.
Η ανακήρυξη του Όρους Πάρνωνα και του Ακρωτηρίου Μαλέα ως Απόθεμα Βιόσφαιρας θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.
Συγκεκριμένα θα:
- Ενισχύσει την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
- Συμβάλλει στην αναγνωσιμότητα των τοπικών προϊόντων της
- Δείξει την ενεργητικότητα, την αγαστή συνεργασία και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της.
- Βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, ιδίως στον τομέα του τουρισμού.
Η UNESCO θεωρεί τα Αποθέματα Βιόσφαιρας, ένα διακυβερνητικό -επιστημονικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 1971, ως ένα τεράστιο φυσικό εργαστήριο παγκόσμιας εμβέλειας, στο οποίο η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος συνδυάζεται με την έρευνα, την εκπαίδευση, την επίδειξη, την τοπική συμμετοχή και την αειφόρο ανάπτυξη.
Με την ένταξή της η περιοχή του Πάρνωνα Μαλέα, σε αυτό το δίκτυο φιλοδοξεί να συμβάλλει στο νέο Place Brand της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ θα αποτελέσει την τέταρτη περιοχή της χώρας μας που θα έχει ανακηρυχθεί ως Απόθεμα Βιόσφαιρας, μετά το Φαράγγι της Σαμαριάς, τον Όλυμπο και την Οροσειρά Αστερουσίων.
Το Κέντρο Διαχείρισης του Αποθέματος Βιόσφαιρας θα είναι το ανακαινισμένο κτίριο του Παλιού Γυμνασίου στο Λεωνίδιο, ενώ το γραφείο υποστήριξης (mab oficce) θα λειτουργήσει εντός του Οργανογράμματος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα.
Η Επιτροπή υποψηφιότητας έχει μια αντιπροσωπευτική σύνθεση με φορείς και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ,ενώ Πρόεδρος της έχει ορισθεί. ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος.