Αρχική Eπικαιρότητα Κάτω τα χέρια από το φιλοδώρημα – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην φορολόγηση...

Κάτω τα χέρια από το φιλοδώρημα – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην φορολόγηση των tips

«Καλύτερα να μη βάλετε καθόλου, φορολογείται». Αυτό μας είχε πει εργαζόμενος σε ταβέρνα το φετινό καλοκαίρι, όταν πληρώσαμε με κάρτα και ζητήσαμε στο ποσό να συμπεριληφθεί το φιλοδώρημα.

Δύο μήνες μετά, διαβάζουμε παντού ότι το φιλοδώρημα και θα θεωρείται πρόσθετη παροχή και θα φορολογείται ως μισθός.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που προϋπήρχε αλλά ανακινήθηκε από τη σύνδεση του POS με την ταμειακή μηχανή. Η απόφαση αναφέρεται στο φιλοδώρημα που δίνεται με κάρτα, είτε χρεωστική, είτε πιστωτική και το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών και υπέρ ΕΦΚΑ.

Μιλώντας στη ROSA, ο Προεδρος Πανελληνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χοτζόγλου, εξήγησε πώς είναι τα πράγματα για τον εργαζόμενο. «Θα μας γίνεται διπλή παρακράτηση, μία για τον μισθό και μία για το φιλοδώρημα», είπε. Κι εξήγησε ότι «μιλάμε για φιλοδωρήματα της τάξης του μισού ευρώ, βαριά δίευρου. Για τέτοια tips μιλάμε. Ο διανομέας που έρχεται σπίτι σας, δεν θα πάρει πάνω από 10-12 ευρώ ημερησίως». Κι από αυτά τα 10 ευρώ, θα τους παίρνουν τα 4.

«Θα σας πω ένα σενάριο, για να καταλάβετε. Έστω ότι βρισκόμαστε σε ένα εστιατόριο πολυτελές, πολύ ακριβό, με τα tips να φτάνουν τα 400 ευρώ τον μήνα. Με τη νέα φορολόγηση, στον εργαζόμενο θα πάνε τα 171 ευρώ και τα υπόλοιπα 229 στο κράτος. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ποιο είναι το μέλλον; «Οι εποχικοί εργαζόμενοι να φεύγουν. Θα το δείτε, θα έχουμε ελλείψεις», είπε ο Γιώργος Χοτζόγλου.

«Αυτό, σε συνδυασμό με τους εργοδότες που αρνούνται να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου επικαλούμενοι λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την διαπραγμάτευση μεταξύ μας αλλά με κυβερνητικές επιλογές, και με την κυβέρνηση που πήρε πίσω τη δέσμευση του υπουργείου Εργασσίας για λύση στο πρόβλημα της ρύθμισης του προβλήματος με το επίδομα ανεργίας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε απεργία».

«Στις 23 Οκτώβρη, θα πραγματοποιήσουμε 24ωρη απεργία στον κλάδο μας».

Tι ισχύει για τους εργοδότες;
Μιλώντας στο MEGA, o αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γ. Κουράσης, δήλωσε:

«Αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά από την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Όταν ο πελάτης πληρώνει το φιλοδώρημα με μετρητά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα είναι μια προσωπική συναλλαγή μεταξύ αυτών των δύο ανθρώπων, δεν συμμετέχει η επιχείρηση, δεν το γνωρίζει η επιχείρηση.

Όταν όμως ο πελάτης αποφασίσει να πληρώσει τον λογαριασμό και αποφασίσει να βάλει μέσα και το φιλοδώρημα, μπαίνει ως μια εκκρεμής συναλλαγή στο POS η οποία το αποδίδει στον εργαζόμενο ως μισθό».

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Το φιλοδώρημα που θα πληρωθεί με κάρτα αποτελεί εκκρεμή συναλλαγή και στο τέλος του μήνα η επιχείρηση το αποδίδει κανονικά στον εργαζόμενο, παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία και χτυπηθούν στο POS το συνολικό ποσό και στην ταμειακή το συνολικό ποσό πλην του φιλοδωρήματος, τότε θα υπάρχει πρόβλημα, καθώς θα υπάρχει διαφορά τζίρου. Έτσι, στο τέλος του έτους, στο εκκαθαριστικό του εργαζομένου, θα πρέπει να περιλαμβάνονται και τα φιλοδωρήματα ως πρόσθετες αμοιβές», πρόσθεσε ο Γ, Κουράσης.

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου, ερμηνεύει την νομοθεσία της χώρας, και το φιλοδώρημα είναι ακαθάριστο εισόδημα του φορολογούμενου και υπόκειται και αυτό σε κρατήσεις».

Πηγή: www.rosa.gr