Αρχική Eπικαιρότητα Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Τιμή εκκίνησης πέριξ στο 1,2...

Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Τιμή εκκίνησης πέριξ στο 1,2 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών

Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή εκκίνησης στο 1,2 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Θέμη Κιουρτζή.

«Ακούω και τιμές λίγο περίεργες που είναι κάτω του κόστους λειτουργίας. Να υπενθυμίσω ότι καύσιμο που δεν περιέχει κέρδος ή και ζημία δεν είναι νόμιμο. Άρα συνεπώς ας προσανατολιστούμε στη νομιμότητα και στη μικρή κερδοφορία που έχουν ούτως ή άλλως οι διανομείς και τα πρατήρια καυσίμων» υπογράμμισε ο κ. Κιουρτζής ενώ επισήμανε οι πολίτες να μην εμπιστεύονται καύσιμα με μικρότερες τιμές. « Τα καύσιμα κάτω του κόστους λειτουργίας δεν μπορεί να είναι νόμιμα. Επίσης στην αγορά πρέπει να υπάρξει η δεοντολογία και όχι ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Ναι, εννοώ ότι για κάποιους ομίλους, οι οποίοι δίνουν μονομερώς κάποια προνόμια σε κάποιους και κάποιοι από τους πρατηριούχους, τους δικούς μας οικογενειάρχες πρατηριούχους μένουν εκτός αγοράς. Θεωρώ ότι θα πρέπει να λειτουργήσει η λογική και να μην έχουμε παρατράγουδα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Πάντα να θυμόμαστε ότι το νόμιμο καύσιμο δεν ήταν ποτέ ακριβό».

Όσον αφορά την επιδότηση ο κ. Κιουρτζής ανέφερε « Η Ομοσπονδία μας έκανε πρόταση το επίδομα να δοθεί ως έκπτωση στην αντλία. Θα είχαμε μια τιμή περίπου στα 95 λεπτά σύμφωνα με αυτά που θα έδινε το κράτος πέρσι. Να υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν, 73 εκατομμύρια δόθηκαν λιγότερα σαν επίδομα στους δικαιούχους. Θέλω να πω επίσης ότι δεν είναι σωστό να έχουμε την έναρξη της διανομής του πετρελαίου θέρμανσης χωρίς να έχουμε το άνοιγμα της πλατφόρμας για να γνωρίζει ο καταναλωτής πόσο και αν δικαιούται πετρέλαιο θέρμανσης και επιδόματος. Αυτά είναι πράγματα τα οποία έπρεπε να έχουν λυθεί με την έναρξη της περιόδου στην αγορά. Πρέπει να υπάρξει νομιμότητα. Η λογική και η διαφάνεια, πράγματα τα οποία μας εμποδίζουν σε αυτό, δημιουργούν αθέμιτες πρακτικές, δημιουργούν καθεστώς παρανομίας και έντονης παραβατικότητας. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ότι υπάρχει στη διακίνηση γενικότερα των καυσίμων και θεωρώ λογικό, όπως θεωρούμε και όλοι λογικό, ότι η νομιμότητα πρέπει να επικρατήσει παντού και πολύ περισσότερο στα καύσιμα, τα οποία έχουν γίνει στόχος και αν θέλετε άντρο παραβατικών συμπεριφορών».

Παράλληλα για τις παραγγελίες δήλωσε «Υπάρχουν παραγγελίες και σωστά μιλάτε, διότι οι περισσότεροι καταναλωτές ή μία αρκετά μεγάλη ποσότητα καταναλωτών δεν προμηθεύτηκαν πέρσι πετρέλαιο με το 1:40 που έκλεισε, περιμένοντας ενδεχομένως ότι θα έχουμε μία φθηνότερη τιμή, όπως και έχουμε. Παρόλα αυτά να υπενθυμίσω ότι οι τιμές είχαν αυξηθεί παραδόξως και υπερβολικά ένεκα των πολέμων και ιδιαίτερα του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία. Όμως συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος και έχει προστεθεί ακόμη ένας πόλεμος. Παρόλα αυτά οι τιμές των καυσίμων είναι χαμηλότερες. Να σας πω πάλι ότι σε πολλές περιπτώσεις όταν έχουμε πόλεμο δεν έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών. Και μην παίρνουμε παράδειγμα τη Ρωσία Ουκρανία που πραγματικά η Ρωσία αφαίρεσε ένα σημαντικό κομμάτι καυσίμων από την Ευρώπη, αλλά τώρα βλέπουμε ότι οι τιμές κλιμακώνονται.Αν θέλετε έχουμε κάποιες εξάρσεις, διότι σε χρηματιστηριακά προϊόντα και ιδιαίτερα διεθνή χρηματιστηριακά προϊόντα υπάρχει έντονη κερδοσκοπία από πάρα πάρα πολύ λίγους. Ακολουθεί η δική μας αγορά στις τιμές αυτές των διεθνών προϊόντων και μαζί με τα διυλιστήρια, τα διυλιστήρια, έπονται και τα πρατήρια και οι καταναλωτές».

Τέλος ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών τόνισε «Η ασφάλεια, η ποιότητα, η ποσότητα, όλα πάνε μαζί και έχουν ένα κόστος λειτουργίας. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας επιβαρύνει την κερδοφορία. Τα πως οι προμήθειες που δίνουμε στις τράπεζες είναι μία μεγάλη γάγγραινα. Θα σας πω ότι τα 240 εκατομμύρια που προβλέπονται για την. Για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Τα επιπλέον αυτά χρήματα που αν δίδονταν στην αντλία έχουν περίπου 1.700.000 ευρώ προμήθεια για τις τράπεζες, οι οποίες αυτές σίγουρα επιβαρύνουν το προϊόν, σίγουρα επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Είναι πράγματα τα οποία έπρεπε να συζητηθούν. Εμείς τις προτάσεις μας τις κάναμε. Η αγορά γνωρίζει καλύτερα. Σαφώς εμείς γνωρίζουμε καλύτερα πως μπορεί να αντιδράσει ο καταναλωτής και ποιο είναι το σωστό για την αγορά. Εν πάση περιπτώσει, έχουμε την άποψή μας ως άνθρωποι της αγοράς. Δεν μπορεί, εγώ είμαι 40 χρόνια στο επάγγελμα. Να μη γνωρίζω τίποτα».