Αρχική Ν. Κορινθίας Η τοποθέτηση του Δημάρχου Κορινθίων για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Κορινθίων για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Η τοποθέτηση του Δήμάρχου Κορινθίων,Νίκου Σταυρέλη κατά την χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ. 

“Έχουμε γίνει ένα μπλοκ όλοι,και οι έξι δήμαρχοι του Νομού Κορινθίας για ένα θέμα που απασχολεί το νερό.

Σχεδιάζεται εκ μέρους της κυβέρνησης ,ακόμα βέβαια σχέδιο νόμου δεν έχουμε δει ούτε καν προσχέδιο γραπτό κείμενο δεν υπάρχει, η κατάργηση των ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα και η δημιουργία ενιαίου δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης. Αρχικά το σχέδιο ήταν ανά Περιφέρεια τελικά με την παρέμβαση της ΚΕΔΕ όπως μας είπε ο πρόεδρος θα είναι ανά Νομό.Εμείς όμως εδώ έχουμε και την ιδιαιτερότητα να μας προτείνουν να ενταχθούμε στην ΕΥΔΑΠ και ποιοι να ενταχθούν ο νομός Κορινθίας, ο νομός Βοιωτίας και  ο νόμος Φωκίδος.

Δεν σας κρύβω ότι όταν άκουγα στην αρχή Κορινθία, Βοιωτία, Φθιώτιδα έλεγα «Εντάξει έχουν ένα σχέδιο να μεγαλώσουν την ΕΥΔΑΠ για να μπορούν να έχουν μεγαλύτερα δίκτυα και κάλυψη περισσότερων νοικοκυριών.» ΑΜ ΔΕ!

Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε, ο Γενικός  Γραμματείας υδάτων είπε ότι θα είναι και η Φωκίδα.Η Φωκίδα φυσικά απέχει παρασάγγας από την Αττική τα σχέδια είναι ξεκάθαρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το νερό της Στυμφαλίας.  Ενα σχέδιο που υπάρχει από το 1870 – 1880 το νερό της Στυμφαλίας  να πάει στην τότε Αττική – Αθήνα των 400.000 δεν έχουν σταματήσει να εποφθαλμιούν την συγκεκριμένη περιοχή και προφανώς δεν θα έχουν στο μυαλό τους το νερό των δύο πηγών που σήμερα παίρνει η Κόρινθος και το Κιάτο και σήμερα έχει λιγότερο από τη μισή πηγή, προφανώς έχουν τα σχέδια τους μεγάλα έργα στην λίμνη της Στυμφαλίας για να έχουν νερό.

Αυτό είναι για μένα δεδομένο όσο και να αμφισβητείται ,είναι δεδομένο γιατί διαφορετικά τι νόημα είχε να πουν την Κορινθία; Άντε να λέγανε το Δήμο Λουτρακίου- Περαχώρας -Αγίων Θεοδώρων θα σας έλεγα ότι και το Δήμο Κορινθίων ,τι δουλειά έχει ο Δήμος Σικυωνιων για να το βάλουμε στο σχέδιο; Και τι δουλειά έχει η Φωκίδα; Αγαπήσανε τόσο πολύ την Φωκίδα από την ΕΥΔΑΠ στην Αττική ;Τα νερά είναι το ζητούμενο για να δώσουν παροχές στην Αττική,οι οποίες σήμερα λένε ότι είναι 30% μειωμένες.

Μαζευτήκαμε λοιπόν ,εμείς είμαστε κάθεται  αντίθετοι σε αυτήν τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, των ΔΕΥΑ και λέμε τρία πράγματα:

  1. Είμαστε αντίθετοι κάθετα αντίθετοι στην σχεδιαζόμενη υπαγωγή του νομού Κορινθίας στην ΕΥΔΑΠ
  2. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ (έστω και σε μορφή Περιφερειακής Ενότητας όπως λένε ότι συμφώνησε η ΚΕΔΕ )και θα σας πω μετά και για την ΚΕΔΕ
  3. Είμαστε υπέρμαχοι των εθελοντικών συνενώσεων. Αν θέλω εγώ να συνεννοηθώ με το Δήμο Βέλου – Βόχας θα το κάνουμε οι δύο  μας, δύο δήμαρχοι, δύο δημοτικά συμβούλια ,δύο δήμοι έλα και μας αναγκάσει κανένας ή και οι έξι δήμοι του νομού ,δεν χρειάζεται καταναγκαστικά μέτρα.”