Αρχική Ν. Λακωνίας Δυσεύρετοι και ακριβοί οι εργάτες γης στη Λακωνία

Δυσεύρετοι και ακριβοί οι εργάτες γης στη Λακωνία

Από εκεί που σταμάτησε την περσινή σεζόν στη Λακωνία, φαίνεται ότι συνεχίζει το φαινόμενο της έλλειψης εργατικών χεριών, που απαιτούνται για την συγκομιδή της ελιάς και του πορτοκαλιού στις παραγωγικές περιοχές. Η σεζόν θα ανοίξει δειλά-δειλά οσονούπω κι αναμένεται να «ζεσταθεί» τον επόμενο μήνα, ενώ από τον Δεκέμβριο και ύστερα, οι «μηχανές» αναμένεται να δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς αρχικά σε ελαιώνες και μετέπειτα σε πορτοκαλεώνες.

Γνώστες τού κλάδου προσδιορίζουν ότι η παραγωγή στη Λακωνία θα κινηθεί -εκτός απροόπτου- σε φυσιολογικά επίπεδα. Ανά τόπους στον νομό, μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει κι αύξηση του όγκου της σοδειάς, τη στιγμή που η πρώτη πώληση ελαιολάδου (αγουρέλαιο) της χρονιάς εκτινάχθηκε πάνω από τα 10 ευρώ στους Αγίους Αποστόλους Βοιών. Κι ενώ υπάρχουν εχέγγυα που καλλιεργούν προσδοκίες (και φέτος) για μια χρονιά που θα αποφέρει ένα καλό εισόδημα, οι παραγωγοί γνωρίζουν πως έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ανασταλτικό παράγοντα που εξελίσσεται σε δισεπίλυτο «γρίφο». Κι αυτός ακούει στον προσδιορισμό «εργάτες γης».

«Ξέρεις κανέναν…;»
Κάτοχοι αγροτικής γης στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης δεν κρύβουν στον «ΛΤ» τον διάχυτο προβληματισμό τους, για το γεγονός ότι αν και σκοπεύουν να αρχίσουν τη συλλογή γύρω στον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, αδυνατούν προς ώρας να βρουν και να «κλείσουν» εργάτες, παρά την αρχική βολιδοσκόπηση. «Ξέρεις κανέναν να έρθει για ελιές; Προσφέρεται καλό μεροκάματο. Ενημέρωσέ με άμεσα…», είναι η φράση που βγαίνει από τα χείλη τους, αγωνιώντας και φέτος για το εάν θα κατορθώσουν να συγκομίσουν το σύνολο του «χρυσού» καρπού. Επιρρίπτουν ευθύνες στην Πολιτεία, για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα κατορθώσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα που αναδύεται κάθε χρόνο στην επιφάνεια.

Οι ίδιοι δηλώνουν «στο ίδιο έργο θεατές» για το ζήτημα των ελλείψεων εργατών, ενθυμούμενοι τη δυστοκία όχι μόνο της περασμένης σεζόν, αλλά και προηγούμενων. Αναζητούν από φίλους και γνωστούς άτομα, ικανά και πρόθυμα να πραγματοποιήσουν κάποια μεροκάματα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, και τελικά δεν αποκλείεται να στραφούν στα ειδικά συνεργεία.

Είναι γνωστό, άλλωστε, πως οι Έλληνες δεν είναι διατεθειμένοι να απασχοληθούν στα χωράφια, ενώ οι αλλοδαποί δεν μπορούν να έρθουν στη χώρα εύκολα, λόγω των γνωστών προβλημάτων με τη γραφειοκρατία και τις άδειες διαμονής, ειδικά για όσους προέρχονται από τρίτες χώρες. Ως εκ τούτου το πρόβλημα ανεύρεσης εργατικού δυναμικού στον Πρωτογενή Τομέα μεγεθύνεται και είναι δύσκολη η πρόβλεψη για τον απαιτούμενο αριθμό φέτος, όταν πέρυσι απαιτήθηκαν τουλάχιστον 180.000 πρόσθετα εργατικά χέρια, πανελλαδικά.

Το 1/4 του κόστους
πάει στα μεροκάματα
Την ίδια στιγμή, τα εργατικά στη Λακωνία έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς, αποτελούν το 25% -ή και παραπάνω- των εξόδων ενός παραγωγού. Παραγωγοί λένε στον «ΛΤ» ότι δεν είναι δυνατό να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα «αλμυρά» επίπεδα εξόδων, όταν μάλιστα δεν μπορούν να προδικάσουν την εξέλιξη της σεζόν. Εντούτοις γνωρίζουν πως λειτουργεί ο νόμος τής προσφοράς και της ζήτησης και τα περιθώρια είναι στενά.

Μιλώντας στην «Ύπαιθρο Χώρα», ο πρόεδρος τής Ομάδας Παραγωγών ΑΣ Σκάλας, Στέλιος Σαρρής, υποστήριξε ότι «αυτήν τη στιγμή, το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 50-60 ευρώ». Ο ίδιος είπε ακόμα πως οι αγρεργάτες υπολείπονται των πραγματικών αναγκών κατά 30%, ενώ μια κάποια λύση στην ένταση του προβλήματος δίνουν οι εργάτες από το Νεπάλ, χωρίς «πάντως αυτό να είναι αρκετό», όπως σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, «εάν έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό εργατών, τότε και τα μεροκάματα θα πάνε στις σωστές τιμές. Βέβαια, μέσα σε αυτά θα προσθέσουμε και το φαγητό, τους καφέδες και άλλα είδη καθημερινής χρήσης», εκτίμησε.

Τη δική του διάσταση έδωσε στο «ypaithros.gr» και ο πρόεδρος τού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων, Παναγιώτης Μπατσάκης, ο οποίος θεωρεί ότι η πρόσληψη συνεργειών αποφορτίζει ως έναν βαθμό το έλλειμμα. Ισχυρίζεται ότι «το κόστος του εργάτη έχει φτάσει στο 1/4 της παραγωγής λαδιού και πλέον κανένας δεν μπορεί να το αγνοήσει. Πρακτικά, ξεκινά από 55 ευρώ και σε άλλες περιοχές φτάνει στα 70-80 ευρώ και μιλάμε για καλούς εργάτες. Τα συνεργεία, αυτήν τη στιγμή, πληρώνονται με 22-25 λεπτά το κιλό και ίσως συμφέρει περισσότερο», εκτίμησε.