Αρχική Περ. Πελοποννήσου Προώθηση βιώσιμων πρακτικών Κυκλικής Οικονομίας στην Πελοπόννησο

Προώθηση βιώσιμων πρακτικών Κυκλικής Οικονομίας στην Πελοπόννησο

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζεται στην Καλαμάτα, η ημερίδα ενημέρωσης και το περιφερειακό εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας. Πρόκειται για μια σημαντική συνδιοργάνωση από το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Καλαμάτας, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «LIFE-IP CEI-Greece» με κύριο στόχο την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας, όπως και την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων.

Η παρουσία τού περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, όπως και των αντιπεριφερειαρχών κατά την πρώτη μέρα της ημερίδας, τη Δευτέρα (21/10), επισφράγισε τη δέσμευση για την προώθηση των βιώσιμων πρακτικών Κυκλικής Οικονομίας. Μάλιστα, στην ομιλία του, ο Δ. Πτωχός τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ φορέων και τοπικών κοινωνιών για την επιτυχή εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Πελοπόννησο, καθώς και την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Υπογράμμισε, επίσης, τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η Κυκλική Οικονομία, όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος
της Περιφέρειας Πελοποννήσου
«Σε αυτό το πλαίσιο, η Πελοπόννησος μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο», τόνισε ο Δ. Πτωχός. Αναφέροντας στη συνέχεια πως «η γεωγραφική μας θέση, η ισχυρή αγροτική και τουριστική οικονομία και η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πλήρως τις πρακτικές της Κυκλικής Οικονομίας σε πολλούς τομείς, όπως η γεωργία, η μεταποίηση και ο τουρισμός». Όπως εξήγησε, «αυτή η προσέγγιση όχι μόνο περιορίζει τη δημιουργία αποβλήτων, αλλά μετατρέπει τα απόβλητα σε πολύτιμους πόρους, με άμεση θετική επίδραση στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Μνημόνιο συνεργασίας
για ευαισθητοποίηση των πολιτών
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην Κυκλική Οικονομία, επιβεβαιώνοντας, όπως ειπώθηκε, «τη βούληση της Περιφέρειας να αναλάβει ενεργό ρόλο σε δράσεις που σχετίζονται με την ανακύκλωση, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και τη μείωση των αποβλήτων». Το μνημόνιο αυτό αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες και τους επαγγελματίες να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές.

Σύγχρονες λύσεις διαχείρισης αποβλήτων
στην Πελοπόννησο και ευρύτερα
Στην ημερίδα ενημέρωσης συμμετείχαν εκπρόσωποι δήμων, επιχειρήσεων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων, οι οποίοι αντάλλαξαν γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές για την Κυκλική Οικονομία. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, αναλύθηκαν σύγχρονες λύσεις διαχείρισης αποβλήτων και προωθήθηκαν νέες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην Πελοπόννησο και ευρύτερα.

Υπενθυμίζεται πως η ατζέντα της συνδιοργάνωσης περιλαμβάνει τριήμερο εργαστήριο οικοδόμησης δυναμικού και πάρτι ανταλλαγής ρούχων. Ξεκίνησε προχθές Δευτέρα (21/10), συνεχίστηκε την Τρίτη (22/10) και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη (23/10), με ώρες διεξαγωγής από 9:30΄ πμ έως 4 μμ.
Ευχάριστη «νότα» για τους επισκέπτες υπήρξε το πάρτι ανταλλαγής ρούχων (swap party), που οργάνωσε η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το απόγευμα της Τρίτης. Σε αυτό, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να φέρουν ρούχα που δεν χρειάζονται και να τα ανταλλάξουν με… «καινούρια» μεταχειρισμένα ρούχα.