Αρχική Ν. Λακωνίας Ρύθμιση οφειλών ως 60 δόσεις και στον Δήμο Ευρώτα

Ρύθμιση οφειλών ως 60 δόσεις και στον Δήμο Ευρώτα

Βάσει των άρθρων 25 & 26 του Ν. 5143/2024 ρυθμίζονται οφειλές προς δήμους, που είναι βεβαιωμένες μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Δήμο Ευρώτα γνωστοποιήθηκε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025, με φυσική παρουσία στην έδρα τού δήμου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη νέα διάταξη: Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους οφειλές φυσικών προσώπων προς τους δήμους. Ο διακανονισμός των οφειλών ανέρχεται έως και 60 δόσεις. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (εκτός της τελευταίας) και δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 50 ευρώ. Στη ρύθμιση έως και 60 δόσεων περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις από τόκους και πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Εξαίρεση από προσαυξήσεις, σύμφωνα με τη διάταξη του νέου νόμου, ισχύει μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, εφόσον έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη σύμφωνα με την περ.α του άρθρου 217 Ν.4738/2020, μέσω του gov.gr.

Στις περιπτώσεις αυτές και μόνο απαλλάσσονται οι προσαυξήσεις κατά ποσοστό ως εξής:
– Αν εξοφληθούν οι οφειλές εφάπαξ, απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 95%.
– Αν εξοφληθούν σε 2 έως 6 δόσεις, απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 85%.
– Αν εξοφληθούν σε 7 έως 12 δόσεις, απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 80%.
– Αν εξοφληθούν σε 13 έως 60 δόσεις, απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 75%.

Τα σημεία που χρήζουν προσοχής
Η πληρωμή είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης πραγματοποιείται μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες από την υπαγωγή στη ρύθμιση και οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα τού μήνα τής δόσης. Η καθυστέρηση καταβολής επιβαρύνεται με μηνιαία προσαύξηση 5% επί τού ποσού της δόσης. Σε περίπτωση δε, μη καταβολής 2 συνεχόμενων δόσεων ή 3 δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα ποσά που είχαν διαγραφεί κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Ο προϊστάμενος της Οικονομικής/Ταμειακής Υπηρεσίας τού δήμου είναι υποχρεωμένος βάσει της κείμενης νομοθεσίας, να γνωστοποιήσει στην οικεία ΔΟΥ το συνολικό οφειλόμενο ποσό (αρχική οφειλή,  πρόστιμα και τόκους), το οποίο βεβαιώνεται από την Εφορία σε βάρος τού οφειλέτη που δεν τηρεί τη ρύθμιση, προκειμένου να εισπραχθεί με ευθύνη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με τoν νέο νόμο των ρυθμίσεων, καλούνται οι οφειλέτες τού Δ. Ευρώτα να επικοινωνήσουν για περαιτέρω πληροφορίες στα τηλέφωνα 2735360016 (Αδαμαντία Χριστάκου) και 2735360023 (Αθανάσιος Μακρής).