Ελλάδα – Τουρκία: Άλλο η διπλωματία, άλλο η οικονομία
Η οικονομία δείχνει να αγνοεί την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας: Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών ενισχύονται, το διμερές εμπόριο αυξάνεται σταθερά, ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν στη γειτονική χώρα, τουρκικά κεφάλαια τοποθετούνται αντίστοιχα στην Ελλάδα, με έμφαση τον τουριστικό τομέα και τα ακίνητα. Το ισοζύγιο των διμερών συναλλαγών είναι πλεονασματικό για τη χώρα μας. Αμοιβαίο συμφέρον η διατήρηση της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονία, με περαιτέρω διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας.
Λόγω του μεγάλου μεγέθους της τουρκικής αγοράς, αλλά και της γειτνίασης, ο όγκος των οικονομικών σχέσεων είναι σχετικά περιορισμένος, αλλά έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, εφόσον βέβαια επιλυθούν και τα προβλήματα των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο. Πάντως, στις διεθνείς σχέσεις, ενίοτε, η οικονομική διπλωματία, συμβάλει στην εξομάλυνση και των διπλωματικών σχέσεων. Σαφώς βέβαια, ισχύει και το αντίστροφο, όπου μία κρίση καταστρέφει τις όποιες οικονομικές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί.
Υπενθυμίζεται πως η οικονομική διπλωματία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χρησιμοποιήθηκε από το 1988. Ένα χρόνο μετά την κορύφωση της έντασης όταν οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου το 1987 λόγω του Σισμίκ. Τότε, στις αρχές του 1988, στο Νταβός, μετά τη συνάντηση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Τουργκούτ Οζάλ επιχειρήθηκε να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις επιχειρηματιών εκατέρωθεν και οι οικονομικές ανταλλαγές αυξήθηκαν αισθητά, μέχρι να δοκιμαστούν ξανά στην κρίση των Ιμίων το 1996. Ωστόσο η οικονομία δείχνει να έχει τους δικούς της όρους και να ξεπερνά τις κρίσεις.
Με βάση τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, η Τουρκία είναι ο πρώτος προορισμός των Ελλήνων επιχειρηματιών για επενδύσεις και παρά την αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας στην Finansbank, το ύψος τους ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ.
Επίσης στον τουρισμό, το 2017 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, με τον αριθμό τους να φτάνει στους 800.000 το 2017 από 650.000 το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για την τουριστική δαπάνη ανά διανυκτέρευση οι Τούρκοι κατατάσσονται πρώτοι στη λίστα με δαπάνη 90,8 ευρώ και ακολουθούν οι Αμερικανοί με 90 ευρώ, οι Αυστραλοί με 86 ευρώ και οι Γάλλοι με 65 ευρώ.
Ακόμη, οι Τούρκοι είναι σήμερα η τρίτη κατά σειρά από τις εθνικότητες που έχουν αγοράσει ακίνητα στην Ελλάδα για να πάρουν άδεια παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματοςGolden Visa, που παρέχει άδεια παραμονής σε όσους αγοράζουν ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ.
Το διμερές εμπόριο
Ανοδική είναι και η πορεία Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε το Σin, αφορούν στο 2017, έτος κατά το οποίο είχε αρχίσει να αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη συγκριτικά στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2018.
Ο όγκος του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών το 2017 αυξήθηκε κατά 24,2%.Ειδικότερα το 2016 ήταν 2.725,7 εκατ. ευρώ, και το 2017 αυξήθηκε σε 3.385,8 εκατ. ευρώ.
Η διεύρυνση των εμπορικών ανταλλαγών οφείλεται βασικά στην θεαματική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, κατά το περασμένο έτος, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο, από ελλειμματικό το 2016 να μετατραπεί σε πλεονασματικό για την Ελλάδα το 2017.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αξία των ελληνικών εξαγωγών του 2016, ανήλθε σε 1.351,3 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές από την Τουρκία ανήλθαν σε 1.374,5 εκατ. ευρώ, με το ισοζύγιο να είναι ελλειμματικό σε βάρος της Ελλάδας κατά 23,2 εκατ. ευρώ.
Η κατάσταση άλλαξε άρδην το 2017, καθώς η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία εκτινάχθηκε στο ποσό των 1.951,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 44,4%. Επίσης η Τουρκία το 2017 ήταν ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας μας, καθώς απορρόφησε το 6,9% του συνόλου των εξαγωγών μας, έναντι 5,4% που ήταν το αντίστοιχο μερίδιο του 2017. Είναι σαφές, πως μια επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών θα πλήξει αισθητά και άμεσα την ελληνική οικονομία. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Τουρκία, δηλαδή η αναλογία των εξαγωγών προς την Ελλάδα επί του συνόλου των τουρκικών εξαγωγών είναι ελάχιστη.
Οι εισαγωγές από την Τουρκία το 2017 ανήλθαν στο ποσό των 1.434,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,4%. Το εμπορικό ισοζύγιο το 2017 ήταν πλεονασματικό, υπέρ της Ελλάδας κατά 517,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 ήταν πλεονασματικό για την Τουρκία κατά 23,2 εκατ. ευρώ.