Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας διοργανώνει σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), την Κυριακή 6 Μαΐου στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο, ημερίδα ενημέρωσης του κοινού με θέμα τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, ιστών και κυττάρων, αλλά και για το μεγάλο ηθικό πρόβλημα της ανεύρεσης μοσχευμάτων.
Οπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΟΜ και συμπατριώτης μας καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης, «η μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων αποτελεί ένα μεγάλο άλμα αγάπης και προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Μέσα από αυτή την προσφορά μπορούν να έχουν καλύτερη ζωή και να σωθούν μέχρι και 20 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης. Ας δώσουμε μια ευκαιρία, μέσα από τη δωρεά, στους συνανθρώπους μας να ζήσουν καλύτερα. Ενα δώρο ζωής αναμένουν οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται στις λίστες αναμονής μεταμόσχευσης οργάνων της χώρας μας. Το δώρο αυτό προέρχεται από την ψυχική δύναμη των οικογενειών των δοτών, που μέσα από τον πόνο της απώλειας βρίσκουν τη δύναμη να δώσουν την συγκατάθεσή τους και να δωρίσουν τα όργανα των αγαπημένων τους προσώπων σε άλλους πάσχοντες συνανθρώπους μας».
Σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η εικόνα στην Ελλάδα είναι απογοητευτική, αφού το 2017 στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 4,5 δότες ανά εκατ. πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 18 δότες. Αυτή τη στιγμή σε αναμονή για μεταμόσχευση βρίσκονται περίπου 1.400 ασθενείς και, συγκεκριμένα, 1.219 περιμένουν το κατάλληλο νεφρικό μόσχευμα, 158 ηπατικό μόσχευμα και 36 καρδιακό μόσχευμα. Αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων, κατά το διάστημα 2012-2016 διενεργήθηκαν 862 αλλογενείς. Ο χρόνος αναμονής για μια αλλογενή μεταμόσχευση κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες. Τονίζεται η ανάγκη αύξησης του αριθμού των εθελοντών δοτών, καθώς και η αύξηση και ενίσχυση των μονάδων μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών, με αύξηση των κλινών και ανάλογη στελέχωση σε προσωπικό.
Η ημερίδα συνδιοργανώνεται και με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα συμμετέχει ο συμπατριώτης μας πρύτανης καθηγητής Μ.Α. Δημόπουλος, ο οποίος συμβάλλει με συνεχείς πολυεπίπεδες δράσεις στο να αλλάξουν τα μέχρι τώρα απαισιόδοξα δεδομένα, ενισχύοντας όλους τους φορείς που αγωνίζονται στην ανεύρεση δοτών που θα δώσουν ζωή σε πάσχοντες συνανθρώπους μας και τις περισσότερες φορές μάλιστα σε παιδιά.
Στην εκδήλωση συμμετέχει εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “Ελπίδα” του Ιδρύματος Μαριάννας Βαρδινογιάννη το μέλος Δ.Σ. αναπληρώτρια καθηγήτρια Θ. Ψαλτοπούλου και ο επιστημονικός διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου “Οραμα Ελπίδος” αναπληρωτής καθηγητής Στ. Γραφάκος. Το Ιδρυμα Ελπίδος στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του την κοινωνική αλληλεγγύη και ενισχύει την προσπάθεια εθελοντισμού, γιατί όπως έχει δηλώσει πρόσφατα η πρόεδρος του ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη “όσο περισσότεροι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους για το κοινωνικό καλό, τόσο πιο ανώδυνη γίνεται οποιαδήποτε οικονομική κρίση”. Ο επίσης συμπατριώτης μας αντιπρόεδρος του ΕΟΜ καθηγητής Ι. Μπολέτης θα αναφερθεί στις ιδιαιτερότητες της μεταμόσχευσης νεφρού από ζώντα δότη, ενώ ο Μεσσήνιος αναπληρωτής καθηγητής Η. Τσαγκάρης, που βραβεύτηκε την περσινή χρονιά ως ο καλύτερος ιατρός στη χώρα μας που κατάφερε με την ανεύρεση μοσχευμάτων να δώσει τη δεύτερη ευκαιρία ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας, θα ενημερώσει για το τι σημαίνει εγκεφαλικός θάνατος. Ο Μεσσήνιος καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας Γ. Παπαθεοδωρίδης θα αναφερθεί στη μεταμόσχευση ήπατος που αποτελεί μια ιδιαίτερη μεταμοσχευτική οντότητα και ο επίκουρος καθηγητής Αιματολογίας καταγόμενος από το Χαρακοπιό Μεσσηνίας, υπεύθυνος της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού στο Αττικό Νοσοκομείο Παν. Τσιριγώτης, θα αναφερθεί στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις. Ο επίκουρος καθηγητής Π. Χαλβατσιώτης που είχε και την ευθύνη του συντονισμού της οργάνωσης, θα αναφερθεί στα νοσήματα που η μεταμόσχευση αποτελεί θεραπευτική επιλογή.
Η ζωή είναι δώρο του Θεού και η Εκκλησία, όπως αναφέρει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αντικρίζει τις μεταμοσχεύσεις, όπως και κάθε τι που σχετίζεται με την υγεία του ανθρώπου και την πάλη του με τον θάνατο, με ιδιαίτερη συμπάθεια, κατανόηση και αίσθημα σοβαρότητος. Αντιλαμβάνεται και το μέγεθος του προβλήματος και τις δυνατότητες που παρέχουν οι μεταμοσχεύσεις, καθώς και το μεγάλο της χρέος απέναντι στην κοινωνία, στην ιατρική πράξη, στους λήπτες, αλλά και στους δυνητικούς δωρητές. Ο σεβ. μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος με τις ιδιαίτερες κοινωνικές του ευαισθησίες αλλά και με την πεφωτισμένη γνώση του θα αναφερθεί στη θέση της Εκκλησίας στο θέμα των μεταμοσχεύσεων, αφού το ηθικό δίλημμα της δωρεάς οργάνων μόνο οι πνευματικοί μας πατέρες έχουν τη δύναμη και το χάρισμα να το συζητήσουν με τους πιστούς.
Την εκδήλωση στηρίζουν ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.