Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης δεν καταδέχθηκε να απαντήσει στο δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, στις κραυγές αγωνίας του για την απομάκρυνση των χιλιάδων δεμάτων με σκουπίδια που είχαν κατακλύσει το χώρο του δεματοποιητή στον “γιο Νικόλαο” της Πύλου, γιατί δεν ήταν δική του αρμοδιότητα.
Και ισχυρίστηκε ότι αν απαντούσε, θα θεωρείτο ως παρέμβαση σε αρμοδιότητα άλλων οργάνων, του ΦΟΔΣΑ και του δήμου, στους οποίους έριξε την ευθύνη για το περιβαλλοντικό έγκλημα στον “Άγιο Νικόλαο”. Πάντως, ο κ. Τατούλης “αποκάλυψε” χθες -αλλά από το 2012 έως το 2014 δεν το έλεγε στον Καφαντάρη- ότι για να απομακρυνθούν τα δέματα των σκουπιδιών, θα έπρεπε ο Δήμος Πύλου – Νέστορος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η δίκη διακόπηκε για μια ακόμα φορά χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας και θα συνεχιστεί στις 15 Ιουνίου, για να απολογηθεί ο έτερος κατηγορούμενος Δ. Καφαντάρης, καθώς χθες απουσίαζε στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.
Οι Π. Τατούλης και Δ. Καφαντάρης είναι κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο ΧΑΔΑ της Πύλου στον “Αγιο Νικόλαο”, τον Ιούνιο του 2014 και ευρύτερα για περιβαλλοντικές παραβάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.
Πριν την απολογία Τατούλη εξετάστηκαν οι μάρτυρες υπεράσπισης του Δ. Καφαντάρη.
Ο γ.γ του δήμου Παναγώτης Καρνούσκος υποστήριξε ότι “τα σκουπίδια εναποτίθεντο από το δήμο στο χώρο του δεματοποιητή”. Και ισχυρίστηκε πως “ο ΦΟΔΣΑ ήταν υπεύθυνος για τη λειτουργία του δεματοποιητή και η Περιφέρεια για το πού θα πήγαιναν τα δέματα των σκουπιδιών”. Εξήγησε ότι η απόφαση Καφαντάρη (και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου) για την καύση απορριμμάτων αφορούσε “μπάζα και φυτικά υπολείμματα, που θα καίγονταν μετά από συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που ουδέποτε έγινε”. Υποστήριξε ότι “δεν ρίχνονταν σκουπίδια στο ΧΑΔΑ” και πως τα μέλη του ΚΕΠΠΕ που έκαναν την αυτοψία και διαπίστωσαν φωτιά στο ΧΑΔΑ, “μπορεί να μην υπολόγισαν καλά”. Επιβεβαίωσε ότι “ο περιφερειάρχης δεν απάντησε στα έγγραφα του δημάρχου για τα δέματα” και πρόσθεσε πως “κανείς δεν απάντησε, ούτε ΦΟΔΣΑ, ούτε Αποκεντρωμένη Διοίκηση”.
Απαντώντας σε ερώτηση του δικηγόρου του κ. Τατούλη, είπε ότι “ο δήμαρχος
δεν ζήτησε να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γιατί από τα σκουπίδια που θα έμεναν στους δρόμους, υπήρχε κίνδυνος δημόσιας υγείας και δυσφήμησης του τόπου”. Επέμεινε ότι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των δεμάτων ήταν ΦΟΔΣΑ και Περιφέρεια.
Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Πετρόπουλος ισχυρίστηκε ότι “ο δήμος ποτέ δεν έριξε σκουπίδια στο ΧΑΔΑ” και συμπλήρωσε πως “έριχνε στο χώρο του δεματοποιητή, παρότι δεν λειτουργούσε, λόγω της επερχόμενης απειλής της δημόσιας υγείας”. Είπε ότι “θα έπρεπε οι υπεύθυνες υπηρεσίες να μας δώσουν οδηγίες τι θα κάνουμε με τα δέματα”, επιβεβαίωσε πως “κανείς δεν μας απάντησε στα έγγραφα” και υποστήριξε ότι “η Περιφέρεια ήταν υπεύθυνη για την απομάκρυνση των δεμάτων”.
Στην απολογία του ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης υπενθύμισε ότι “οι ΦΟΔΣΑ των νομών αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και κλήθηκα από την κυβέρνηση να προτείνω, αν έχω, σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος”. Αναφέρθηκε στο διαγωνισμό και στην επιλογή αναδόχου με ΣΔΙΤ, ενώ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που ανέλαβε η Περιφέρεια, ανέφερε πως “μιλάμε για ανάθεση έργου, όχι για αρμοδιότητα”. Παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχε διαδικασία μεταφοράς και απομάκρυνσης δεμάτων και υποστήριξε πως υπεύθυνοι ήταν “ο ΦΟΔΣΑ και οι δήμοι για τη μεταφορά σε νόμιμο χώρο κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες”. “Αποκάλυψε” ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος, για να απομακρυνθούν τα δέματα και επέμεινε πως “υπεύθυνοι, σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ, είναι ο ΦΟΔΣΑ και οι δήμοι. Είναι ευθύνη τους να βρουν χώρο για την τοποθέτηση των δεματοποιημένων”. Δήλωσε, πάντως, ότι δεν γνωρίζει αν συγκροτήθηκε η επιτροπή παρακολούθησης, στην οποία μετείχε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Για τα έγγραφα – κραυγές αγωνίας του δημάρχου που δεν απάντησε, υποστήριξε ότι “η ευθύνη είναι δική τους. Είχαν χώρο που δεν είχαν καλύψει με δέματα”. Εκανε λόγο για δυνατότητα 100.000 δεμάτων στην περιοχή και δήλωσε πως “δεν μπορώ να παρέμβω για μια ευθύνη ΦΟΔΣΑ και δήμων”. Ανέφερε ότι τον Ιούνιο του 2014 “η φωτιά ξεκίνησε από τα σύμμικτα σκουπίδια” κι ενημέρωσε πως “τροποποιήσαμε την αρχική μελέτη και θα συγκεντρώσουμε όλα τα δέματα (αυτά που έχουν απομείνει) και τα χύδην σκουπίδια στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ”.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα 8.000 από τα 10.000 δέματα στην περιοχή “εξαφανίστηκαν” κατά την αρχική αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, όπου φαίνεται να “αποκαταστάθηκαν” παράνομα μαζί με τα σκουπίδια του ΧΑΔΑ.