Προς έκπληξη μου σήμερα, στην ροή των ειδήσεων της μηχανής αναζήτησης διάβασα ένα κακεντρεχές άρθρο για τη Κορινθία και το Λουτράκι. Μάλιστα, ο τίτλος ήταν τόσο ηχηρός που ειλικρινά δεν χρειαζόταν να διαβάσω όλο το άρθρο για να καταλάβω την κακή πρόθεση του συγγραφέα. Ωστόσο, φυσικά μπήκα στην διαδικασία να το διαβάσω για να έχω μία πλήρη εικόνα σχετικά.
Πριν από όλα να ξεκαθαρίσω την θέση μου , ότι δεν γράφω με την δημοσιογραφική ιδιότητα, αλλά με την ιδιότητα του κατοίκου της Κορινθίας, και μάλιστα κατοίκου καμίας εκ των δύο περιοχών που θίγονται στο εν λόγω άρθρο. Ο δημοσιογράφος λοιπόν, επέλεξε να γράψει ένα άρθρο σχετικά με τους 10 πιο μίζερους προορισμούς που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Η Κόρινθος φιγουράρει στην 5η θέση, ενώ το Λουτράκι στην 8η. Περιγράφει την Κόρινθο, ως έναν προορισμό χωρίς θάλασσα, όπου οι κάτοικοι παίζουν βατραχάκια με τα βότσαλα ή χαζεύουν την φουσκωτή τους πισίνα τρώγοντας λιόσπορο. Αναφέρεται υποτιμητικά κιόλας στην πόλη, παραλείποντας το γράμμα Ν, λέγοντας την Κόριθο! Ειλικρινά πόσο παιδαριώδες!
Όσα για το Λουτράκι, αναφέρεται με σαφή κομματικό υπαινιγμό, όπου, όπως αναφέρει ζουν μόνο συνταξιούχοι, υπάρχουν παιδιά που παίζουν με ποδήλατα και τρώνε μαλλί της γριάς, στη θάλασσα υπάρχουν τσούχτρες και στην παραλία σκουπίδια. Φαίνεται ότι αυτές οι εικόνες είναι τριτοκοσμικές για κάποιον που ζει στην Αθήνα. Χρήστο, (συντάκτη του άρθρου) σκέφτομαι πως κάποιος σου ανέθεσε να γράψεις ένα άρθρο, «πιασάρικο» και εσύ το έκανες. Όμως, δεν εξέτασες κάποιες παραμέτρους και επίτρεψε μου να σου τις αναφέρω. Ήδη, δεν πρόκειται να ιδρώσει το αυτί σου, καθώς από ό,τι είδα το άρθρο σου το αναπαρήγαγαν και άλλες ειδησεογραφικές σελίδες και ήδη προέτρεψες τον αναγνώστη λέγοντας «κράξε όσο θες». Άρα έγραφες με σκοπό αυτό. Υπάρχει ελευθερία έκφρασης και λόγου, αλλά τι γίνεται με την δημοσιογραφική δεοντολογία; Αλλά είπαμε, θέλουμε ένα «πιασάρικο» θέμα. Άρα η δεοντολογία επιτρέπεται να θυσιαστεί.
Γράφεις ένα τέτοιο άρθρο εν μέσω τουριστικής περιόδου, αδιαφορώντας αν θα αποτελέσει πλήγμα για τον τουρισμό της περιοχής. Σα να μην μας έφταναν οι τσούχτρες πέρσι! Φέτος, μιας και δεν έχουμε τσούχτρες, είπες να αναλάβεις εσύ αυτό το ρόλο! Και τέλος, προέτρεψες τον αναγνώστη του άρθρου σου να το κάνει εικόνα. Εκεί που τρώτε «γκουρμεδιές» και κάνεις την πρόταση για διήμερη απόδραση και καταπίνεις βιαστικά το μεξικάνικο ανακοινώνεις τον προορισμό, ο οποίος ανήκει στους 10 χειρότερους όπως είπαμε. Και με τη σειρά μου απορώ και εγώ. Ποιός τα κάνει αυτά; Πού; Στην Ελλάδα του 2018; Πόση ανασφάλεια κρύβεις πίσω από αυτή την πρόταση; Κι αν όντως είσαι από τους τυχερούς ή τόσο εργατικούς, ειλικρινά να σε συγχαρώ που τα κατάφερες. Αλλά, είσαι εκτός τόπου και χρόνου! Και σε κάθε περίπτωση δεν μπορείς να αμαυρώνεις έτσι προορισμούς, απλώς επειδή δεν ταιριάζουν με την «γκουρμεδιά» που θες να μας πλασάρεις!!!
Ζω και εργάζομαι σε αυτόν τον τόπο. Και έχω ζήσει και στο εξωτερικό, σε πόλεις όπου ενδεχομένως η Αθήνα θα φάνταζε τριτοκοσμικότερη. Αλλά, στον τόπο αυτό, ζουν άνθρωποι, οι οποίοι μάχονται για το καλό του τόπου τους. Δεν θα πω ότι δεν έχει τα μειονεκτήματά του. Θα ήταν εντελώς παράδοξο. Όμως προσπαθεί με τα πενιχρά μέσα που έχει. Είναι ένας τόπος που έχει να επιδείξει σπουδαία τουριστικά δείγματα, με εξαιρετικές μονάδες και χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτές.
Ένας τόπος που δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς επιδεικνύοντας εξαιρετικά δείγματα πολιτισμού. Συγγνώμη ειλικρινά που είδες τόσο μίζερες εικόνες, όπως παιδιά να παίζουν με τα ποδήλατά τους, και όχι με τα τάμπλετ, ηλικιωμένους να περπατούν, και να μην είναι κλεισμένοι σε ιδρύματα, κόσμο να τρώει τριτοκοσμικά σουβλάκια και πίτες και μαλλί της γριάς και όχι burritos με guacamole.
Ως κάτοικος της Κορίνθου, εκπροσωπώ το «Ν», το οποίο έντεχνα δεν έβαλες στο άρθρο σου στο όνομα της Κορίνθου.. Εκπροσωπώ την Νεολαία αυτού του τόπου, η οποία κάθε άλλο από μίζερη είναι. Μία νεολαία δυναμική, εργατική και διόλου δήθεν! Όχι, δεν θα σου κάνουμε μήνυση, όπως, επίσης, μας προέτρεψες στο άρθρο σου. Όμως, ο τόπος μας είναι πάντα ανοιχτός και φιλόξενος για νέους ανθρώπους σαν εσένα και όχι μόνο.
Εξάλλου, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, που ήθελε την Αθήνα αντιμέτωπη με την Κόρινθο, έχει προ πολλού τελειώσει. Αν είμαστε, όμως λίγο νοήμονες (με το Ν) μπορούμε να διδαχτούμε κάτι από αυτήν την ιστορία.
Α.Κ.