Το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς ανησυχούν πως η συγκεκριμένη απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει «πάτημα» για αντίστοιχες αποφάσεις στο μέλλον. Η πραγματική ανησυχία του υπουργείου Οικονομικών είναι μήπως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, μη έχοντας πλέον να σταθμίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αρχίσει να απορρίπτει ως αντισυνταγματικούς μια σειρά από φόρους, εισφορές και περικοπές στους οποίους η κυβέρνηση έχει στηρίξει τη δημοσιονομική πολιτική της έως το 2022.
Αν και το σκεπτικό του ΣτΕ για τον ΕΦΚ στο κρασί δεν έχει δημοσιοποιηθεί έμπειροι νομικοί αναφέρουν πως το Δικαστήριο δέχθηκε τις αιτιάσεις των ενώσεων που προσέφυγαν σε αυτό και οι οποίες υποστήριζαν ότι η επιβολή ΕΦΚ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της φορολογικής ισότητας, της αναδρομικότητας του φορολογικού νόμου, της καθολικότητας του φόρου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του φορολογούμενου.
Οι απασχολούμενοι στο χώρο του οίνου είχαν υποστηρίξει συγκεκριμένα ότι ο ΕΦΚ ορίστηκε σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) συν τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, αλλά επιβλήθηκε αναδρομικά (καταλάμβανε και την παραγωγή του 2015).
Όπως ανέφεραν, η νομοθεσία προέβλεπε ότι ο φόρος επιβάλλεται στο «τελικό προϊόν». Έτσι φορολογήθηκε το προϊόν που πρόκυψε μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και την πρώτη απολάσπωση. Το προϊόν αυτό αποθηκεύθηκε τον μήνα Δεκέμβριο και φορολογήθηκε ενώ θα διατίθετο στην αγορά το επόμενο έτος. Πιο απλά με την επιβολή του ΕΦΚ, το κρασί το 2016 φορολογήθηκε αναδρομικά και το «τελικό προϊόν» που δημιουργήθηκε το περασμένο έτος!
Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα που είσπραξε το κράτος από τον ΕΦΚ στο κρασί τη διετία 2016-2017 ανήλθαν σε 51 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν πως η βεβαίωση μόνο από τον ΕΦΚ (και όχι από τις λοιπές φορολογίες) ανήλθε σε 24,47 εκατ. ευρώ για το έτος 2016 με αντίστοιχη είσπραξη 23,68 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 το ποσό βεβαίωσης ανήλθε σε 28 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη είσπραξη 27,4 εκατ. ευρώ.
Τέλος, πρέπει να επισημανθεί πως ενώ η κυβέρνηση και ειδικά η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχαν από το 2016 επανειλημμένα αναφερθεί σε κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, τελικά αυτή θα επέλθει με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και όχι με κυβερνητική απόφαση.