«Όταν έγινε η Καλλικρατική ένωση τα χρέη άγγιζαν τα 12 εκατομμύρια, όταν έγινε η μελέτη προέκυψαν ακόμα δυο και ελπίζω να μείνουμε εκεί»
Ήταν μια θητεία που «στιγματίστηκε» από τον αγώνα επιβίωσης, οικονομικής επιβίωσης του Δήμου Βέλου – Βόχας. Ενός Δήμου ο οποίος απασχόλησε τις ελεγκτικές υπηρεσίες και έλαβε μέγα μερίδιο δημοσιότητας από τα πορίσματα τα οποία μιλούσαν για δυσθεώρητα χρέη , χρέη για τα οποία ο πρώην Δήμαρχος ταλαιπωρήθηκε στην Δικαιοσύνη. Σήμερα λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης του θητείας «ο νεοφώτιστος» Αννίβας Παπακυριάκος μιλά για τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί και .. για τα αποτελέσματα.
« Είχαμε τεράστια προβλήματα παντού. Ο δικός μας δήμος ότι είχε τεράστια θέματα με τα χρέη του. Όταν έγινε η Καλλικρατική ένωση τα χρέη άγγιζαν τα 12 εκατομμύρια, καταγεγραμμένα επίσημα, όταν έγινε η μελέτη προέκυψαν ακόμα δυο γιατί δεν είχαν μπει τα διαδικαστικά, διαδικαστικές οφειλές και κατασχέσεις που ερχόντουσαν όπως και τόκοι από δάνεια που δεν είχανε υπολογιστεί. Σήμερα δηλαδή μιλούμε για ένα νούμερο κοντά στα 14 εκ ευρώ και ελπίζω να μείνουμε εκεί και να μην έχουμε άλλα πιθανά πρόστιμα εφοριών , ελπίζω να είμαστε εκεί. Από εκεί και πέρα από ότι καταλαβαίνετε, η τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει είναι με την βιωσιμότητα του δήμου.»
Η προσπάθεια ήταν τιτάνια, τα χρήματα αυτά έπρεπε να βρεθούν και να αποδοθούν ώστε ο Δήμος να καταστεί βιώσιμος. Στην διάρκεια αυτών των χρόνων εκεί εντοπίστηκε όλη η ενέργεια της δημοτικής αρχής με τον Δήμαρχο να ανακοινώνει σήμερα τα καλά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί
« Εγώ αυτό είχα βάλει από την αρχή σαν πρώτο στρατηγικό στόχο, έχουνε πληρωθεί αρκετά μεγάλα κομμάτια και σημαντικά των υποχρεώσεων που είχαμε , έχουνε πληρωθεί πάνω από δυο εκατομμύρια εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ, οφειλές παλιές, πάνω από τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ σε κατασχέσεις δικαστικές, έχουν μπει σε ένα πρόγραμμα με τα ληξιπρόθεσμα το οποίο έχω να πληρώσω οχτακόσιες χιλιάδες ευρώ επίσης παλιά, ένα σύνολο δηλαδή τεσσάρων εκατομμυρίων εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ. Έχουνε πληρωθεί επίσης τα τρία χρόνια αυτά δυο εκατομμύρια τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ σε δάνεια, οπότε το σύνολο μας κάνει ένα νούμερο γύρω στα εξίμιση εκατομμύρια. Ο δήμος πλέον έχει ένα ταμείο το οποίο δεν μας κάνει πλούσιους, θα αργήσουμε πολύ να είμαστε πλούσιοι, πρέπει να ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος πολύ συγκροτημένα και με συγκεκριμένη στρατηγική για αρκετό διάστημα ακόμα, αλλά τώρα τουλάχιστον μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε στα μίνιμουμ των προβλημάτων, στα μίνιμουμ αυτών που θα έπρεπε να μπορούμε να δίνουμε στους δημότες. Θα μπορούμε δηλαδή από την ερχόμενη χρονιά να κάνουμε ένα σχεδιασμό είτε αυτό λέγεται στα τεχνικά μας προγράμματα , είτε λέγεται στους προϋπολογισμούς μας, ώστε να μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε πιο εύκολα στα προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία τα έχουμε αντιμετωπίσει πολύ δύσκολα και με πολλά προβλήματα.»
«έχουνε πληρωθεί πάνω από δυο εκατομμύρια εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ, οφειλές παλιές, πάνω από τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ σε κατασχέσεις δικαστικές, έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα με τα ληξιπρόθεσμα»
Ανάχωμα στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής η οποία είχε παράλληλα την ευθύνη να παρουσιάσει έργο προς τους δημότες που εμπιστεύθηκαν την τύχη τους σε αυτήν , οι περικοπές! Τεράστιες περικοπές πόρων οι οποίες έδεσαν πισθάγκωνα τα χέρια των δημάρχων.
« Τα οικονομικά αυτά που ανέφερα πριν γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όταν όπως γνωρίζεται υπάρχουν στους δήμους μια περικοπή της τάξης του 65% και επίσης υπάρχει ένας τοίχος όσον αφορά τους προμηθευτές και τους εργολάβους και τους οφειλέτες. Από το 2009 και πίσω τα προβλήματα λυνόντουσαν γιατί μπορεί να χρώσταγες οκτώ εκατομμύρια, χρώσταγες εννέα και έλυνες κάποια προβλήματα,τώρα αυτό έχει τελειώσει, πρέπει να πληρώσουμε τα παλιά και καθημερινά να πληρώνουμε τα όποια χρειαζόμαστε. Από κει και πέρα λοιπόν το νούμερο ένα πρόβλημα του δήμου του δικού μας ήτανε το οικονομικό, το οποίο σας λέω και πάλι δεν γίναμε πλούσιοι, πάμε καλά με συγκεκριμένη στρατηγική.»
«κατακερματισμένος» ο Δήμος Βέλου – Βόχας
Η έλλειψη της κτιριακής υποδομής αποτελεί ακόμα και σήμερα βραχνά. ΟΙ υπηρεσίες του Δήμου είναι κατακερματισμένες με αποτέλεσμα και ταλαιπωρία να υπάρχει και σαφέστατα λιγότερη εξυπηρέτηση. «Ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο είχα αναφέρει από την αρχή από τις πρώτες φορές που μιλήσαμε, είναι η έλλειψη του δημαρχείου, μάλιστα μου είπανε και στο γραφείο σας μέσα πριν μπούμε εδώ, ότι με ψάχνουν πολλές φορές και δεν με βρίσκουνε και τους το εξήγησα και δεν το ξέρανε και μου έκανε εντύπωση. Εγώ είμαι σε ένα γραφείο στο Ζευγολατιό, οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου είναι αλλού, οι τεχνικές υπηρεσίες είναι στο Βραχάτι, οι διοικητικές υπηρεσίες είναι στο Βέλο, πράγμα το οποίο για οποιονδήποτε έχει προσπαθήσει να δουλέψει και να λειτουργήσει μια επιχείρηση, να την συντονίσει καταλαβαίνει πόσο δύσκολο είναι. Ο κάθε δημότης που έρχεται μπορεί να έρθει για ένα οικονομικό πρόβλημα σε μένανε και να πρέπει να πάει αλλού, ,μπορεί να έρθει για ένα πρόβλημα τεχνικών υπηρεσιών και να γίνει το ίδιο, όπως και εμείς δυσκολευόμαστε να συντονίσουμε τις όλες προσπάθειες. Το δημαρχείο που υπάρχει σαν βασική δομή, έχει χτιστεί μέσα, έχουνε τελειώσει τα τσιμέντα, από το 2004 έχει μπει σε δυο προγράμματα ,δυστυχώς έμεινε ανεκτέλεστο, εγώ δεν θα θελήσω να πω τώρα για ποιον λόγο, το γιατί άλλοι μπορούν να το κρίνουν. Εμείς κάναμε ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα πέρσι στο τεχνικό πρόγραμμα, ότι χρήματα είχαμε και δεν είχαμε διαθέσιμα για το πρόγραμμα τα ρίξαμε για να παραδοθεί το δημαρχείο , γιατί είχε γίνει μεγάλη προσπάθεια να βρούμε κάποια προγράμματα είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε οτιδήποτε για να μπορέσουμε να το αποπερατώσουμε. Δεν υπήρχε τίποτα. Προέκυψε όμως το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα κάποια εκατόν είκοσι εκατομμύρια που θα πάρει η περιφέρεια, ο κύριος Τατούλης, για να τρέξει και να συνδέσει το ΕΣΠΑ του 2013 που τελειώνει με το 2014 το επόμενο.»
– Η συνέντευξη δόθηκε στην εκπομπή του supertv «Στον Απόηχο του Μεσημεριού» την οποίαν επιμελείται και παρουσιάζει ο Θεοδόσης Κοντόζογλου –
ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΑ