Αλυτος παραμένει ο γρίφος με τις υποψηφιότητες των κορυφαίων στελεχών στο Κίνημα Αλλαγής, γεγονός που εντείνει τη φημολογία περί αδιεξόδου που αντιμετωπίζει η ηγεσία, δίνοντας ταυτόχρονα τροφή για διάφορα σενάρια και εσωστρεφείς συζητήσεις.
Το βασικό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η Φώφη Γεννηματά αφορά τον πρώην πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργο Παπανδρέου, τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, και τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.
Για τα πέντε αυτά πρόσωπα αναζητούνται οι περιφέρειες και οι εκλογικές λίστες που θα ξεκλειδώσουν την πόρτα για μια θέση στο νέο Κοινοβούλιο (ή στην Ευρωβουλή). Πρόκειται για μια διαδικασία που μοιάζει με σταυρόλεξο, αφ’ ενός γιατί δημιουργούνται «καραμπόλες» με άλλους υποψηφίους και αφ’ ετέρου επειδή δεν φαίνεται να διασφαλίζεται ότι όλες οι έδρες είναι εκλόγιμες.
Το παρασκήνιο
Περισσότερο μπερδεμένο εμφανίζεται το τοπίο με τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς από όλες τις παραπάνω περιπτώσεις συγκεντρώνει το μεγαλύτερο παρασκήνιο.
Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί να είναι υποψήφιος στην Αχαΐα, έναν νομό με έντονο το παπανδρεϊκό στοιχείο, όπου η εκλογή του θεωρείται εξασφαλισμένη (εκλέγεται χωρίς σταυρό, αλλά εκτιμάται βασίμως ότι εκεί το Κίνημα Αλλαγής θα βγάλει τουλάχιστον έναν βουλευτή). Υποψήφιος στην Αχαΐα θα είναι και ο νυν βουλευτής Θόδωρος Παπαθεοδώρου, από τους στενότερους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.
Προς το παρόν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει λάβει την οριστική απάντηση από τη Φώφη Γεννηματά, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες τού έχει αντιπροτείνει να είναι υποψήφιος στην Εύβοια, μια περιοχή όπου δεν είναι σίγουρο ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα καταφέρει να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Την ίδια ώρα, δεν περνά απαρατήρητο το ότι ο Νίκος Παπανδρέου, αδερφός του Γιώργου, είχε συνάντηση με την κ. Γεννηματά, συμφωνώντας να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής («εγώ κατεβαίνω για την Ευρωβουλή ως Νίκος Παπανδρέου» – «Πρώτο Θέμα»). Η εξέλιξη αυτή φέρεται να ενόχλησε τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ σύμφωνα με σχόλια στον Τύπο, «στα ψηφοδέλτια χωράει μόνο ένας Παπανδρέου». Η διατήρηση της εκκρεμότητας γύρω από την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, εκτός από την επιβεβαίωση της δυστοκίας στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, δημιουργεί ποικίλους συνειρμούς. Ενισχύει δε μια σεναριολογία που κυκλοφορεί εσχάτως -εντός και εκτός της Χαριλάου Τρικούπη- και εφόσον έχει δόση αλήθειας είναι σίγουρο ότι θα προκαλούσε τεκτονικές εσωκομματικές αντιδράσεις.
Εισηγήσεις για «κόψιμο»
Με βάση αυτή τη γραμμή πληροφόρησης, η κ. Γεννηματά δέχεται εισηγήσεις να μη συμπεριλάβει καθόλου στα ψηφοδέλτια τον κ. Παπανδρέου, επικαλούμενη την ανάγκη γενναίας ανανέωσης. Οσοι διαβάζουν ανάποδα αυτές τις σκέψεις, διακρίνουν πίσω από τη σπουδή των εμπνευστών τους την αγωνία για την επόμενη ημέρα στην παράταξη, με γνώμονα να μην αμφισβητηθεί η σημερινή αρχηγός. Επιπλέον, μια λογικοφανής ερμηνεία είναι ότι η εκλογική πίτα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει μικρύνει αισθητά και για να χωρέσουν άπαντες, ίσως πρέπει κάποιοι να «θυσιαστούν» ή και να «σφαγιαστούν».
Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να υπάρχει αντίβαρο στην τυχόν «καρατόμηση» του κ. Παπανδρέου, οι προτροπές προς την κ. Γεννηματά φέρεται να βάζουν στο κάδρο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας και τη δική του αποστρατεία, αν και ως εν ενεργεία βουλευτής (Α’ Θεσσαλονίκης) δεν είναι εύκολο να αποκλειστεί. Το όνομά του έχει ακουστεί για επικεφαλής του Επικρατείας, ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες απέφυγε να τοποθετηθεί και με εμφανή δυσφορία έκανε λόγο για σχόλια «αφελή και νοσηρά» («Action24»).
Αναφορικά με τον Γιώργο Παπανδρέου, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα («Εθνος»), η σχετική πρόταση να μην είναι υποψήφιος του έχει ήδη κοινοποιηθεί σε συνάντηση με τη Φ. Γεννηματά πριν από περίπου είκοσι ημέρες.
«Ολα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και επιδιώκουν να επιφέρουν βλάβη στο εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής», δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Ελενόπουλος, συντονιστής πολιτικής λειτουργίας του ΚΙΔΗΣΟ, συμπληρώνοντας σιβυλλικά ότι ο Παπανδρέου, αν κατέβει υποψήφιος, θα είναι στην Αχαΐα.
Αλλα παπανδρεϊκά στελέχη στα οποία απευθύνθηκε η «Εφ.Συν.» δεν έκρυψαν την έκπληξή τους, εκτιμώντας ότι ενδεχόμενο «κόψιμο» του ΓΑΠ από τις λίστες θα ήταν μια ενέργεια εχθρική και επιζήμια για την προσπάθεια που καταβάλλει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Από την πλευρά τους, κομματικές πηγές που συνομιλούν με παράγοντες της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη σε καθησυχαστικούς τόνους υποστήριζαν ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ στην Αχαΐα και οι όποιες απόψεις περί αποκλεισμού του –όπως και του Ευάγγελου Βενιζέλου– δεν έχουν απήχηση. Οπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, «ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος θα είναι στα ψηφοδέλτια» και δεν πρόκειται να «χαλάσουμε τις ισορροπίες».
Δεν παύουν να υπάρχουν και ορισμένες πιο ειλικρινείς φωνές που θα ήθελαν ηγετικά στελέχη του παρελθόντος να έκαναν οικειοθελώς πίσω, πλην όμως αναγνωρίζουν ότι είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να το επιβάλουν και άρα δεν θα το τολμήσουν.
Πάντως, όπως λέει η παροιμία, «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», καθώς μόνο τυχαία δεν πρέπει να είναι η πρόσφατη ανάρτηση του Σωκράτη Ξυνίδη, πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και ένθερμου υποστηρικτή του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος με διάθεση αυστηρής προειδοποίησης προς τη Φώφη Γεννηματά έγραψε στο twitter:
«Προς πρόεδρο ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Αν -λέω αν- υπάρχουν σκέψεις σε φίλους και συνεργάτες σας, για επόμενη Βουλή χωρίς Γιώργο Παπανδρέου, η πορεία μας δεν θα είναι σαν του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν σκύψαμε κεφάλι στις μεθοδεύσεις για να μην τινάξουμε στον αέρα ό,τι είχε απομείνει από την παράταξη».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών