Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μνήμης, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν σήμερα 6 Δεκεμβρίου, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά το 2008, όταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος σκοτώθηκε από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδας Κορκονέα στα Εξάρχεια.
Μαθητές και φοιτητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ στο ίδιο σημείο, έχει προγραμματιστεί και η απογευματινή πορεία με καλέσματα από τις 17:30 για την πορεία που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:00
Για τις 21:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο σημείο όπου ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός.
Αντίστοιχες ώρες (12:00 και 18:00) θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες και στη Θεσσαλονίκη από την Καμάρα, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης στις 18:00, θα γίνουν διαδηλώσεις σε Πάτρα, Λάρισα, Κομοτηνή, Χανιά, Ιωάννινα, Μυτιλήνη.
Πέντε βασικά σημεία φοβίζουν τις αστυνομικές αρχές, με το σχεδιασμό να είναι σχεδόν έτοιμος, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στη ΓΑΔΑ. Επί ποδός θα βρίσκονται για ακόμη μία χρονιά πάνω από 5.000 αστυνομικοί- ανάμεσά τους και «μυστικοί».
Το πρώτο θέμα που απασχολεί τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι αυτό των «κίτρινων γιλέκων» και της «εξέγερσης», με δεκάδες συγκεντρώσεις, επεισόδια και συλλήψεις κατά του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως αρκετοί είναι εκείνοι που βλέπουν τη Γαλλία ως ένα «παράδειγμα» προς μίμηση, γεγονός το οποίο τους ανησυχεί αρκετά.
Αλλωστε, η «εξέγερση» στη Γαλλία ξεκίνησε με λίγους διαδηλωτές μέσω καλεσμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα σε λίγες μέρες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της χώρας χιλιάδες διαδηλωτές προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική που ακολουθεί ο Γάλλος πρόεδρος.
Εντονο προβληματισμό προκαλούν και οι «ενεργές καταλήψεις» σε όλη την Ελλάδα για το Μακεδονικό, με τους φόβους των αρχών να επικεντρώνονται σε διενέξεις μεταξύ ακροαριστερών και ακροδεξιών μαθητών, λόγω και του κλίματος «πόλωσης» που καλλιεργήθηκε και παρατηρείται από την περασμένη εβδομάδα. Τότε δεν έλειψαν και τα «παρατράγουδα», καθώς σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας σημειώθηκαν και επεισόδια, ενώ δεν έλειψαν και επιθέσεις κατά μαθητών (σ.σ. μελών της ΚΝΕ).
Ταυτόχρονα, όπως και στις συγκεντρώσεις του Πολυτεχνείου, έτσι και τώρα οι αστυνομικοί φοβούνται πως οι αντιεξουσιαστές μπορεί να «χτυπήσουν» αστυνομικά τμήματα και διμοιρίες των ΜΑΤ, στο πλαίσιο «αντεκδίκησης» για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για μέτρα «αυτοπροστασίας» των αστυνομικών τμημάτων, με τους διοικητές να έχουν δώσει εντολές για «επαγρύπνηση».
Στην ΕΛ.ΑΣ. ποντάρουν επίσης στο «δίκτυο πληροφόρησης» σε μία προσπάθεια να προλάβουν -αν τα καταφέρουν- επιθέσεις αντιεξουσιαστών σε σημεία αστυνομικού ενδιαφέροντος, ενώ στόχος είναι να υπάρξουν συλλήψεις όταν και αν χρειαστεί. Δεν αποκλείεται για ακόμη μία φορά να έχουμε «προληπτικές προσαγωγές» λίγο πριν και λίγο μετά τις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Ακόμη ένα θέμα το οποίο «καίει» την ΕΛ.ΑΣ. είναι πως το Πολυτεχνείο θα είναι για ακόμα μία φορά ανοιχτό και μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως «ορμητήριο» των κουκουλοφόρων, οι οποίοι στα πρόσφατα επεισόδια της 17ης Νοεμβρίου πετούσαν μολότοφ και πέτρες, μέσα από το περιφραγμένο και ιστορικό κτίριο κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ. Παράλληλα, επικρατεί έντονη ανησυχία πως αυτή τη φορά οι αντιεξουσιαστές θα είναι πιο… διαβασμένοι και θα αναζητήσουν την «αχίλλειο πτέρνα» του… Αίαντα, της υδροφόρας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία επιστρατεύτηκε με επιτυχία την τελευταία φορά που στήθηκαν οδοφράγματα στα Εξάρχεια, λειτουργώντας… πυροσβεστικά.
Στα «προληπτικά μέτρα» πάντως περιλαμβάνονται για ακόμη μία χρονιά και οι έρευνες για τον εντοπισμό «καβαντζών», δηλαδή σημείων, όπου μπορεί οι αντιεξουσιαστές- πλην του ευρύτερου χώρου του Πολυτεχνείου- να κρύψουν πολεμοφόδια όπως μολότοφ, πέτρες, βεγγαλικά, σφυριά αλλά και φωτοβολίδες ευθείας βολής.
Ταυτόχρονα πτήσεις πάνω από τις συγκεντρώσεις των αντιεξουσιαστών αναμένεται να κάνει και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα επιστρατευτεί για να δίνει τη «γενική εικόνα» σε μία προσπάθεια να καταγράφονται με ακρίβεια οι κινήσεις «ύποπτων ομάδων» προς πιθανούς στόχους επιθέσεων. Εκτός των προαναφερθέντων, σε επιτήρηση θα βρίσκονται και οι καταλήψεις που φιλοξενούν πρόσφυγες στο κέντρο της πόλης, ενώ ήδη στην περιοχή των Εξαρχείων και όχι μόνο έχουν αναπτυχθεί «μυστικές» ομάδες αστυνομικών ειδικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό «ατόμων» αλλά συνάμα και κινήσεων.