Αρχική Ν. Ηλείας Οι στίχοι του Ομήρου στην Αρχαία Ολυμπία στις 10 μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως!

Οι στίχοι του Ομήρου στην Αρχαία Ολυμπία στις 10 μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως!

Ανάμεσα στα 10 σημαντικότερα ευρήματα για το 2018 η πήλινη πλάκα που διασώζει στίχους του Ομήρου και βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το καλοκαίρι!

Σύμφωνα με το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό “Archaeology”, που δημοσιεύει τη σχετική λίστα κάθε χρόνο, το εύρημα στην Αρχαία Ολυμπία μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ.

“Η επιγραφή στην πήλινη πλάκα που βρέθηκε σε θέση με ρωμαϊκά κατάλοιπα σε μικρή απόσταση από το Ιερό της Ολυμπίας, διασώζει τους πρώτους 13 στίχους της Ραψωδίας “Ξ” της Οδύσσειας.

Βάσει των στοιχείων που έχει συλλέξει ως τώρα η ερευνητική ομάδα, αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα των στίχων αυτών, σε κάθε περίπτωση των στίχων 1 – 8, αλλά και των στίχων 9 – 13, εφόσον επαληθευτεί η προκαταρκτική χρονολόγηση της επιγραφής”, είχε διευκρινίσει, μεταξύ άλλων, τον περασμένο Ιούλιο, με ανακοίνωσή της, η ερευνητική ομάδα.

Μάλιστα, η ίδια ομάδα δήλωνε ότι “με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απόσπασμα της Οδύσσειας σε πήλινη πλάκα, ενώ η ερευνητική ομάδα διερευνά το ενδεχόμενο να πρόκειται για το παλαιότερο κείμενο ομηρικών επών που έχει βρεθεί στον ελληνικό χώρο (πλην οστράκων με 1 – 2 στίχους)”, χωρίς να παραλείψει να τονίσει την επιφύλαξή της για αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις έως την τελική δημοσίευση της επιγραφής.

Υπενθυμίζεται ότι η πήλινη πλάκα εντοπίστηκε κατά τη διεξαγωγή επιφανειακής – γεωαρχαιολογικής έρευνας, στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο “Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας”, που πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό υπό τη διεύθυνση της δόκτορα Ερωφίλης – Ίριδας Κόλια, προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας, σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και τριών γερμανικών πανεπιστημίων.

Άλλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ξεχώρισαν το 2018, σύμφωνα με το “Archaeology”, είναι το ναυάγιο ενός ελληνικού εμπορικού πλοίου ηλικίας 2.400 ετών που εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο αποτελεί πλέον το αρχαιότερο γνωστό “άθικτο” ναυάγιο πλοίου.

Επίσης, οι καταπληκτικές τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν στην Πομπηία το 2018, κατά τη διάρκεια των πρώτων μεγάλης κλίμακας ανασκαφών, που διεξάγονται σε περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της.

“Ανασκάπτουμε δρόμους με σπίτια και από τις δύο πλευρές των δρόμων. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε βρει έπιπλα, αγγεία, τοιχογραφίες σε καταπληκτική κατάσταση διατήρησης. Βρίσκουμε όλα τα αντικείμενα στη θέση τους μέσα στα δωμάτια κι αυτό είναι πολύ σημαντικό”, είχε δηλώσει πρόσφατα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας, Μάσιμο Οζάνα (Massimo Osanna), επισημαίνοντας την καταπληκτική τεκμηρίωση των τωρινών ανασκαφών της Πομπηίας που εξέλιπε από τις προηγούμενες.