Η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας βρίσκεται στον αέρα αφού το θέμα των εκτάσεων των λιμνών Αγουλινίτσας και Κάστας όπου καλλιεργούνται το 40% της παραγωγής στο νομό Ηλείας, εξακολουθεί να παραμένει άλυτο με αποτέλεσμα οι αγρότες να καθυστερούν την καλλιέργεια, ενώ τα εργοστάσια περιμένουν.
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλλιανάτος έθεσε το θέμα και σειρά άλλων θεμάτων στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη στα πλαίσια του 1ουΑναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου.
Παρεμβάσεις και δεσμεύσεις
“Στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που διοργάνωσε η «Πατρίς» και στη συνεδρία όπου ομιλητής ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδος έκανε παρέμβαση.
Η πρώτη παρέμβαση ήταν για την αναδιάρθρωση Κορινθιακής Σταφίδας. Είναι αυτό που διεκδικούμε εδώ και δύο χρόνια και ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει και θα το εντάξει στην πρώτη προγραμματική αναπτυξιακή περίοδο του 2019.
Το δεύτερο που απαιτήσαμε είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την στρεμματική ενίσχυση της σταφίδας. Διότι τώρα για να πάρει κάποιος παραγωγός την στρεμματική ενίσχυση πρέπει να συγκεντρώσει τα 150 κιλά. Γνωρίζουμε ότι κατά το 2018 οι σταφιδοπαραγωγοί πάθανε μεγάλη ζημιά και εμείς τονίσαμε στον κ. Αραχωβίτη να δει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία που έχει γιατί εμείς έχουμε στείλει και τις παραδόσεις έχει και τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε κανένας παραγωγός να μην χάσει την στρεμματική ενίσχυση.
Το τρίτο θέμα που του θέσαμε είναι ότι οι στρεμματικές ενισχύσεις σταφίδας και βιομηχανικής ντομάτας δίνονται Απρίλιο Μάϊο. Να δοθούν το συντομότερο δυνατόν , έχουν πάθει οι παραγωγοί μεγάλες ζημιές και αυτά τα χρήματα τα θέλουνε γιατί μπαίνουν σε καλλιέργειες. Είπε αυτό θα το δούμε».
Το θέμα των Λιμνών
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλλιανάτος συνέχισε:
«Επίσης του θέσαμε το γνωστό θέμα των λιμνών. Με τον προηγούμενο υπουργό τον κ. Βαγγέλη Αποστόλου είχαμε συναντηθεί πάρα πολλές φορές και του είχαμε θέσει το θέμα των χωραφιών για την Λίμνη Αγουλινίτσας και για την Κάστα Κατακόλου. Εκεί καλλιεργείται το 35-40% της παραγωγής της βιομηχανικής ντομάτας του νομού Ηλείας. Πρίν από ένα χρόνο είχαμε ξαναπάει στον κ. Κόκκαλη μαζί με τον δήμαρχο Κρεστένων κ. Μπαλιούκο και του είχαμε δώσει και τις προτάσεις. Ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης μας είχε πει ότι θα λυθεί το θέμα. Τέλος Οκτώβρη του 2018 μαζί με τους βουλευτές του νομού είχαμε ξαναπάει στον υπουργό κ. Αραχωβίτη ο οποίος είχε πει ότι θα ενεργοποιήσει το νόμο από 1η Νοέμβρη, έτσι ώστε να είναι όλα καθαρά και να καλλιεργούν οι πραγματικοί αγρότες. Στο συνέδριο που του θέσαμε το θέμα, διαπιστώσαμε με λύπη ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Τρέχουμε στην Αθήνα τόσα χρόνια για να λυθεί το θέμα και ο κ Αραχωβίτης μας είπε ότι περιμένει πρόταση από την Ένωση Περιφερειών».
Τα εργοστάσια περιμένουν
Και ο κ. Βαλλιανάτος συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή τα εργοστάσια «Κύκνος» και «Unilever» μας καλούν να υπογράψουμε τις συμβάσεις , εμείς καλούμε τον αγροτικό κόσμο να κάνει δηλώσεις πρόθεσης καλλιέργειας, αλλά κανείς δεν κάνει δήλωση! Αφού δεν ξέρουν αν θα έχουν χωράφια μέσα στις εκτάσεις των δύο λιμνών. Αυτό για μας είναι απαράδεκτο! Πότε θα καλλιεργήσει ο κόσμος; Εμείς ως Ομάδα Παραγωγών θέτουμε θέμα ευθύνης του υπουργού. Αν τα εργοστάσια δεν ανοίξουν στο νομό Ηλείας από κει και πέρα ευθύνεται ο υπουργός. Αν τα χωράφια καλλιεργηθούν τον Μάιο μήνα και η βιομηχανική ντομάτα έρθει όλη μαζί τον Αύγουστο μήνα, τότε να δούμε που θα φθάνει η ουρά των τρακτέρ και πώς θα σαπίζει η ντομάτα. Το θέμα έπρεπε να είχε λυθεί από το τέλος του 2018. Τώρα πρέπει να περιμένουμε την Ένωση Περιφερειών να μας πει πότε θα γίνει το μοίρασμα και πότε θα καλλιεργήσει ο κόσμος. Αυτά επαναλαμβάνω είναι απαράδεκτα».
Πηγή: patrisnews.com