Στις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για τα 10 λιμάνια της χώρας, με το νέο νόμο για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων, αλλά και στις προοπτικές του λιμένα Κατακόλου αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, μιλώντας, στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που διοργάνωσε η Εφημερίδα «Πατρίς» από τις 15 έως τις 17 Φεβρουαρίου, στην Αρχαία Ολυμπία.
Ο Υπουργός κ. Κουβέλης, ήταν ο πρώτος ομιλητής της Συνεδρίας με θέμα «Τουρισμός – Πολιτισμός» ανοίγοντας ουσιαστικά τις εργασίες της 3ης και τελευταίας – αλλά εξαιρετικά σημαντικής – ημέρας εργασιών. Στην ίδια συνεδρία, ανέπτυξαν τις ομιλίες τους επίσης, ο πρώην αναπλ. Υπουργός Πολιτισμού, Βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης ΗλείαςΓιώργος Γεωργιόπουλος, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Νικολάκου και ο εκπρόσωπος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Τουρισμού Δημήτρης Μπλούκος.
«Γνήσια αναπτυξιακή η λιμενική πολιτική της χώρας»
Βασικό θέμα της ομιλίας του κ.Κουβέλη, ήταν το Λιμάνι Κατακόλου και ο σημαντικός του ρόλος, όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε αυτόν που μπορεί να έχει στο οργανωμένο δίκτυο διακίνησης βασικών προϊόντων της Πελοποννήσου, προς τις διεθνείς αγορές. «Σήμερα βέβαια το Κατάκολο είναι ένας κομβικός λιμένας κρουαζιέρας. Είναι το πιο κοντινό λιμάνι από το οποίο μπορεί ο επιβάτης της κρουαζιέρας να επισκεφτεί την Αρχαία Ολυμπία. Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην κρουαζιέρα. Πιστεύουμε ότι η κρουαζιέρα είναι ζωτικό τμήμα της τουριστικής ανάπτυξης και ότι έχει προστιθέμενη αξία για την Ελληνική Οικονομία».
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σύσταση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας για την εξέταση και επίλυση διαφόρων θεμάτων του κλάδου, την θεσμοθέτηση ανταποδοτικού τέλους για την παροχή υπηρεσιών ενίσχυσης ασφάλειας πλοίων, λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων, την αύξηση των πόρων για μελέτες και έργα από το Υπουργείο Ναυτιλίας, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Κατάκολο και Κυλλήνη
Αναφορικά με το Κατάκολο, και την ευρύτερη περιοχή, ο κ.Κουβέλης σημείωσε πως, τα τρία τελευταία χρόνια, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, χρηματοδότησε:
-Την τοποθέτηση νέων προσκρουστήρων στη νότια πλευρά του κεντρικού προβλήτα του λιμένα, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ
-Την κατασκευή νέας νησίδας πρόσδεσης, εσωτερικά του προσήνεμου μόλου του λιμένα, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, και
-Την αντικατάσταση σκιάστρων στην επέκταση του χερσαίου τμήματος λιμένα, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό βήμα για το Κατάκολο τη χρηματοδότηση του έργου για την κατασκευή επιβατικού σταθμού (προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ) από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ολοκλήρωση του έργου εγκατάστασης σταθμού ηλεκτροδότησης πλοίων από την ξηρά.
Δεν ξέχασε τέλος να αναφερθεί στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία λόγω της υποστελέχωσης τους, μεταξύ των οποίων και αυτά του Κατακόλου και της Κυλλήνης.
Τέλος, ο κ.Κουβέλης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το ανταποδοτικό τέλος που θα επιβληθεί στους παραχωρησιούχους, εξήγησε ότι με τα χρήματα αυτά δε θα γίνονται προσλήψεις, αλλά επενδύσεις σε δραστηριότητες που δεν έχουν παραχωρηθεί, ώστε το λιμάνι λειτουργεί πλήρως, και να είναι ελκυστικό σε άλλους επενδυτές.
Τζαβάρας – Γεωργιόπουλος – Νικολάκου – Μπλούκος
Σημαντικές ομιλίες όμως πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Βουλευτής ΗλείαςΚώστας Τζαβάρας, αναφερόμενος στον παράλογο διαμελισμό της Πελοποννήσου σε δυο περιφέρειες. Αναφερόμενος στη δύναμη του Πολιτισμού, σημείωσε «…ή θα αποφασίσουμε να αποκτήσουμε μια πολιτεία που θα σέβεται ότι είναι κληρονόμος ενός πολιτισμικού αποθέματος που έχει το ασύγκριτο πλεονέκτημα να είναι αντικείμενο σεβασμού από όλο τον κόσμο, ή θα το πάρουμε απόφαση ότι θα πρέπει να το προσφέρουμε σε όλο τον κόσμο, με τη δύναμη που το ίδιο μας παρέχει – και η οποία είναι ισοδύναμη με την ισχύ ενός πυρηνικού οπλοστασίου – που για μικρόψυχους λόγους, δεν το αφήνουμε αξιοποιηθεί να μας προσφέρει τους καρπούς του».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος μίλησε για τον πολιτισμό των συνεργειών που δεν «περισσεύουν» σε αυτό τον τόπο, αναφερόμενος στη μη «διάθεση» αξιοποίησης του παλιού Ξενοδοχείου του Ξένιου Ζεύς, στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίων Δικαίου, για τη δημιουργία Ακαδημίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό. Μια πρόταση η οποία «έφτασε» στην Ηλεία μέσω του κ.Τζαβάρα, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «ναυάγησε στα ρηχά της ελληνικής γραφειοκρατίας», καταλογίζοντας μερίδιο ευθύνης σε τοπικούς φορείς. Επικρότησε την άποψη του κ.Τζαβάρα για την ενιαία Πελοπόννησο, τονίζοντας ότι κάποια στιγμή, αυτό το διοικητικό και πολιτικό εξάμβλωμα, πρέπει να τελειώσει.
Όσον αφορά τον τουρισμό, τόνισε την ανάγκη, να εξεταστεί που κατευθύνεται στο νέο οικονομικό και κοινωνικό παγκόσμιο περιβάλλον, ο σύγχρονος επισκέπτης, ο οποίος αναζητά έναν βιωματικό περιηγητικό τουρισμό και όχι μόνο αρχαιότητες, μη παραλείποντας να αναφερθεί στη σημασία των νέων τεχνολογιών.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Κωνσταντίνας Νικολάκου, που εξήρε – για μια ακόμα φορά – την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του 1ουΑναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου, ενώ συμφώνησε και υπερθεμάτισε στην άποψη του κ.Τζαβάρα για την ενιαία Πελοπόννησο, σημειώνοντας μάλιστα πως, η διχοτόμησή της, της έχει στερήσει πολλά και ιδιαίτερα στην Ηλεία και στην Αχαϊα, και τόνισε την ανάγκη, αν έχει ωριμάσει η ιδέα, πρέπει να αρχίσουν οι φορείς των δυο περιφερειών, να αρχίσουν να το διεκδικούν δυναμικά. Τέλος, τόνισε πως, ανεξάρτητα από την διοικητική διαίρεση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε θέματα τουρισμού, αντιμετωπίζει την Πελοπόννησο ενιαία. Κι αυτό το επιβεβαίωσε στην ομιλία του και ο εκπρόσωπος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Τουρισμού Δημήτρης Μπλούκος, αφού είναι από τις περιφέρειες με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα – συμμετοχή σε προγράμματα ΕΣΠΑ, αναφερόμενος σε όλα όσα έχουν αξιοποιηθεί για την ενίσχυση των υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων και ανάπτυξης νέων, στις δυο Περιφέρειας και συνολικά στη χώρα.
Τοποθετήσεις και παρεμβάσεις
Σημαντικές διαπιστώσεις και προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας, αξιοποιώντας το πολιτιστικό της προϊόν, κατέθεσαν στις τοποθετήσεις τους ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Δασκαλαντωνάκη- Grecotel Δημήτρης Στεμπίλης, με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και τουριστική ανάπτυξη: Η αξιοποίηση του παγκόσμιου brand name “Ολυμπία”», ο πρόεδρος του οργανισμού «e-trikala» Ιωάννης Κωτούλας μιλώντας για τη μεταμόρφωση του Μύλου Ματσόπουλου, του γνωστού και ως «Μύλου των Ξωτικών» που εκτόξευσε στα ύψη την προσέλκυση επισκεπτών σε μια «νεκρή» περίοδο για τα Τρίκαλα, ο Αναπλ. Καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Τάκης Αλεξόπουλος με θέμα «Αθλητικός Τουρισμός και Αρχαία Ολυμπία», ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Καθηγητής Τουριστικού Μάνατζμεντ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Δρ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, με θέμα «Ευφυής Τουρισμός, μια Εναλλακτικής Προσέγγιση Τουριστικής Ανάπτυξης για την Πελοπόννησο» και η εκπρόσωπος της Εταιρίας Ήλιδα – Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε, Υποψ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Leiden Αδαμαντία Παναγοπούλου, με θέμα τη δημιουργία ενός καινοτόμου Πολιτισμικού Πάρκου στην Ηλεία.
Η συνεδρία έκλεισε με σύντομες παρεμβάσεις από τους συνέδρους, που πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν για θέματα που άκουσαν ή δεν άκουσαν κατά την διάρκεια της, αλλά και με την ευχή από την Συντονίστρια – και υπογράφουσα – στο επόμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο το 2020, να έχουμε αξιοποιήσει όλα όσα ακούστηκαν και να είμαστε όλοι εκεί, με μετρήσιμα αποτελέσματα.
Πηγή: patrisnews.com