Σχεδόν 100 νέα τμήματα φέρνει στο φετινό μηχανογραφικό το νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση πριν από το Πάσχα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της πολιτικής ηγεσίας.
Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να ψηφιστεί χωρίς μεγάλες αλλαγές στη Βουλή, εκτινάσσει τον αριθμό των ομοειδών τμημάτων σε όλη τη χώρα. Το σύνθημα «κάθε πόλη και πανεπιστήμιο» μετατρέπεται σε «κάθε πόλη και μια πολυτεχνική και γεωπονική σχολή», προκαλώντας απορία για το αν μπορεί να «αντέξει» η αγορά τόσο μεγάλο βάρος αποφοίτων σε 5-6 χρόνια από τώρα. Βέβαια, ο ίδιος ο υπουργός έχει δηλώσει ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται από την αγορά εργασίας, όμως ήδη έχουν εκφραστεί ισχυροί φόβοι για «στρατιές» ανέργων μέσα στα επόμενα χρόνια.
Οι φετινοί υποψήφιοι της Γ’ Λυκείου ενημερώνονται μέσα στον Απρίλιο για το νέο μηχανογραφικό, το οποίο αλλάζει σχεδόν στο 60% και δεν γνωρίζουν ακόμα τι προγράμματα σπουδών υπάρχουν και ποια τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων τμημάτων, τα οποία ακόμα δεν έχουν θεσμοθετηθεί.
Ενα ακόμα ζήτημα είναι η «ευκολία» με την οποία ο υπουργός Παιδείας «παραγγέλνει τμήματα», θεωρώντας ότι εντός λίγων μηνών μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν ομαλά και με ακαδημαϊκά κριτήρια σχεδόν 100 νέα τμήματα. Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει φόβους ότι οι εισακτέοι της επόμενης χρονιάς θα βρεθούν μπροστά σε ένα χάος, με αμφιβόλου επιπέδου σπουδές και ωρολόγια πρόγραμμα που θα υποβαθμίσουν τα δημόσια πανεπιστήμια.
Απόφοιτοι ΕΠΑΛ
Τέλος, πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα ακριβώς θα γίνει με τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Η κατάργηση των ΤΕΙ πρακτικά τους αποκλείει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς τα τεχνολογικά ιδρύματα τους έδιναν το 20% των διαθέσιμων θέσεων. Κάθε χρόνο περίπου 6.000 απόφοιτοι ΕΠΑΛ απορροφώνται σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας αναζητεί ακόμα τη «χρυσή φόρμουλα» για την εισαγωγή των αποφοίτων στα νέα τμήματα. Η πολιτική βούληση είναι ο αριθμός να παραμείνει ο ίδιος (κοντά στους 6.000), όμως, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, το ποσοστό των διαθέσιμων θέσεων πολύ πιθανόν να διαφέρει από τμήμα σε τμήμα και ανά ειδικότητα σε ειδικότητα.
Νέο… τοπίο
Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η κατάργηση όλων των ΤΕΙ που έχουν απομείνει στον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη και η «αντικατάστασή τους» με νέα πανεπιστημιακά τμήματα, που ο αριθμός τους αγγίζει σχεδόν τα 100. Πολλαπλασιάζονται οι πολυτεχνικές και οι γεωπονικές σχολές, στο Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύεται νέα Νομική, το ΤΕΙ Κρήτης πανεπιστημιοποιείται και μετονομάζεται σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ η «απώλεια» από τα εκατοντάδες τμήματα ΤΕΙ που καταργούνται σε θέσεις εισακτέων θα αντισταθμιστεί με «ξεχείλωμα» των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων σε θέσεις.
Καταργήσεις και συγχωνεύσεις σε Βόρεια Ελλάδα
Στη Βόρεια Ελλάδα συγχωνεύονται τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλονίκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Τα τρία ΤΕΙ καταργούνται και ιδρύονται 33 νέα τμήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2019 (πλην τριών εξ αυτών) και θα περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο του 2019, φέτος τον Ιούλιο.
Παράλληλα, συγχωνεύονται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και ιδρύονται 20 νέα πανεπιστημιακά τμήματα:
* Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή.
* Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή.
* Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.
* Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.
* Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.
* Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, με έδρα τα Γρεβενά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.
* Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, με έδρα τα Γρεβενά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.
* Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την Καστοριά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.
* Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.
* Ψυχολογίας, με έδρα τη Φλώρινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
* Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, με έδρα την Καστοριά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
* Γεωπονίας, με έδρα τη Φλώρινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.
* Μαιευτικής, με έδρα την Πτολεμαΐδα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
* Πληροφορικής, με έδρα την Καστοριά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών.
* Μαθηματικών, με έδρα την Καστοριά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών.
* Μάρκετινγκ, με έδρα τα Γρεβενά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.
* Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα τη Φλώρινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.
* Εργοθεραπείας, με έδρα την Πτολεμαΐδα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
* Λογοθεραπείας, με έδρα την Πτολεμαΐδα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
* Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την Καστοριά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Ολα τα παραπάνω τμήματα θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2020 (θα περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό του Ιουλίου 2019), ενώ για τα πέντε τελευταία (Μάρκετινγκ, Επιστήμης Τροφίμων, Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας και Αγωγής και Φροντίδας) δεν θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο του 2019.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου