Αρχική Ν. Αχαΐας Πάτρα: «Μαφία» στις λαϊκές αγορές και στους μποναμάδες «δείχνει» ο Εμπορικός Σύλλογος

Πάτρα: «Μαφία» στις λαϊκές αγορές και στους μποναμάδες «δείχνει» ο Εμπορικός Σύλλογος

Θέμα και με τις λαϊκές αγορές της Πάτρας και το πλανώδειο εμπόριο γενικά, με αναφορές και σε σκηνικό μαφίας στους πρωτοχρονιάτικους μποναμάδες, προκύπτει και στην Πάτρα, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός – Εισαγωγικός Σύλλογος, με αφορμή την εξάρθρωση μαφίας που εκβίαζε και αποσπούσε χρηματικά ποσά στις λαϊκές αγορές της Αθήνας.

Στην ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας αναφέρει και αποκαλύπτει τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες εξαρθρώθηκε σπείρα που εκβίαζε και εκφόβιζε επαγγελματίες και παραγωγούς λαϊκών  αγορών της Αττικής. Συγκεκριμένα, έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρησης την περασμένη Τετάρτη συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, 20 άτομα, ενώ κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση είναι άλλα 14 άτομα.  Μεταξύ των συλληφθέντων είναι πρώην και νυν στελέχη καθώς και υπάλληλοι της αρμόδιας Διεύθυνσης για τις λαϊκές αγορές, μέλη σωματείων επαγγελματιών λαϊκών αγορών καθώς και πωλητές.

Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης, που δρούσε από το 2006 υπολογίζονται στα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αρχηγός ήταν πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Το θέμα του παραεμπορίου στις λαϊκές αγορές της πόλης μας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις που γεννούν ερωτηματικά για τα συμφέροντα που εντέλει εξυπηρετούνται.

Οι λαϊκές αγορές, είναι ένας θεσμός που είναι χρήσιμος και θεμιτός για την τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά με την προϋπόθεση να λειτουργούν σύμφωνα με αυτά που ορίζει η νομοθεσία.

Δυστυχώς στην πόλη μας, ο θεσμός αυτός τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα, γιατί εκτός του έχει μετατραπεί σε πόλο παραοικονομίας, δημιουργεί και τεράστια κοινωνικά προβλήματα και αυτό φαίνεται από τα πολλά και συνεχή παράπονα απόγνωσης από κατοίκους των περιοχών στις οποίες λειτουργούν οι λαϊκές αγορές.

Η συνεργασία του ΕΕΣΠ με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Αστυνομίας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Όμως παρότι έχουμε ζητήσει επανειλημμένες φορές και εγγράφως συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή για να συζητήσουμε το θέμα ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ δεν υπήρξε ανταπόκριση. Αν και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο επιλύει μια σειρά από θέματα που χρόνια τώρα διεκδικούσε το εμπόριο (π.χ. διαγραμμισμένες θέσεις, ελεγκτικοί μηχανισμοί, πρωτότυπες άδειες, απομάκρυνση και οριοθέτηση του πλανόδιου εμπορίου) διαπιστώθηκε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει εφαρμόσει τίποτα από όλα αυτά, με αποτέλεσμα να έχει τετραπλασιαστεί το μέγεθος των λαϊκών αγορών και η αναλογία του νόμιμων σε σχέση με τους παράνομους να είναι 1:4.  

Παράλληλα τέτοιου είδους καταγγελίες όπως στην Αττική έχουν γίνει και στην Πάτρα για τους «μποναμάδες» του 2017-2018. Για την υπόθεση αυτή έχει σχηματιστεί δικογραφία και στο πλαίσιο της προανάκρισης οι μικροπωλητές δήλωσαν ότι αγόρασαν τις άδειες από κύκλωμα έναντι 500 και 700 ευρώ, ενώ οι άδειες είχαν δοθεί από τη Δημοτική Αρχή είτε δωρεάν είτε έναντι 100 ή 150 ευρώ. Επομένως τα κυκλώματα του παραεμπορίου δρουν και στην πόλη μας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΕΣΠ από το  2016 με σχετικό υπόμνημα προς την Δημοτική Αρχή έχει θέσει την ανάγκη λειτουργίας ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ και έχει επισημάνει τα εξής:

Η λειτουργία  των Λαϊκών Αγορών σε κεντρικούς δρόμους της πόλης άναρχα χωρίς σχεδιασμό και μελέτη δημιουργεί πολλά προβλήματα.

  • Δυνατότητα παρείσφρησης ατόμων χωρίς άδεια (παραεμπόριο).
  • Έλλειψη δυνατότητας ελέγχου από ελεγκτικούς μηχανισμούς.
  • Κυκλοφοριακά προβλήματα.
  • Αποκλεισμός πυροσβεστικών, ασθενοφόρων κ.λ.π.
  • Προβλήματα καθαριότητας στις γειτονιές.

Προτείνεται: Η λειτουργία δύο Δημοτικών Αγορών με όλες τις συνθήκες που επιβάλλουν οι κανόνες υγιεινής λειτουργίας τους σε ευρωπαϊκά πρότυπα (είμαστε  η μόνη πόλη που δεν έχει ούτε μία στεγασμένη Δημοτική αγορά).

Απαιτείται:

  1. Επανεξέταση των χώρων λειτουργίας των Λαϊκών αγορών.
  2. Επανέλεγχος όλων των αδειών (χρήση ταμειακών μηχανών).
  3. Χωροθέτηση Λαϊκών Αγορών με συγκεκριμένες αριθμημένες θέσεις.
  4. Δημιουργία χώρου «ΚΙΟΣΚΙ» Δημοτικής Αρχής όπου θα συνεργάζονται οι φορείς, Δημοτική Αστυνομία , υπάλληλοι Δήμου, Αστυνομία κ.λπ.
  5. Ομοιόμορφους πάγκους με σύγχρονες λειτουργίες, χημικές τουαλέτες κ.λπ.
  6. Καθημερινούς εντατικού ελέγχους
  7. Καμία νέα άδεια για Βιομηχανικά Προϊόντα

Τέλος ζητάμε τη βούληση  της Δημοτικής Αρχής  για πιστή εφαρμογή των νόμων.

Και ο αγώνας συνεχίζεται…

Πηγή: patrastimes.gr