Αρχική Ν. Αρκαδίας Η ΓΕΡΜΑ στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης το Σάββατο 3 Μαΐου

Η ΓΕΡΜΑ στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης το Σάββατο 3 Μαΐου

Για 2 μόνο παραστάσεις : απογευματινή 19:00 & βραδινή 21:30

Η παράσταση ΓΕΡΜΑ του Φ.Γκ. Λόρκα σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ αφού ολοκλήρωσε τον επιτυχημένο κύκλο της στον πολυχώρο Vault στην Αθήνα την περίοδο 2013-2014, συνεχίζει την περιοδεία της σε μεγάλες Ελληνικές πόλεις με επόμενο σταθμό μετά την Πάτρα, την πόλη της Τρίπολης και το Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο.
Πρόκειται για μια σύγχρονη, πολυφωνική, και ανατρεπτική εκδοχή της κλασσικής τραγωδίας του Λόρκα, που αποθεώνει την μητρότητα ως υπέρτατη μορφή δημιουργίας και ελευθερίας, και αντικατοπτρίζει το βαθύ υπαρξιακό κενό που κρύβεται πίσω από τις ασφυκτικά χαμογελαστές οικογενειακές φωτογραφίες. Ο πόθος για το παιδί που δεν έρχεται, μετατρέπεται σε εμμονή. Μια εμμονή ηλεκτρισμένη και ολοκληρωτική, που φλογίζει το άνυδρο γυναικείο σώμα, και το μεταμορφώνει σταδιακά από τοπίο ζωής σε τοπίο θανάτου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Γέρμα: Γυναίκα άγονη, γυναίκα έρημη, γυναίκα σε αναμονή…
Ο Federico García Lorca χαράζει μια αιμάτινη πορεία που αποθεώνει την μητρότητα ως ύψιστη μορφή δημιουργίας και οδηγεί από το φως της γέννας στο σκοτάδι της ματαίωσης, από την Γυναίκα-Δημιουργό στην Γυναίκα-Αυτουργό.
Ο ισπανός δραματουργός συνθέτει με ακρίβεια ένα πολυφωνικό, σκοτεινό τοπίο εγκλωβισμού, όμοιο με υλικό τραγωδίας, όπου το αρσενικό στοιχείο – η ζωογόνος δύναμη- εξουσιάζει δια της απουσίας του, και σιωπά εκκωφαντικά. Οι φωνές των γυναικών, με κορυφαία αυτή της Γέρμας, ξεπηδούν άναρχα πίσω από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες και διεκδικούν σθεναρά το δικαίωμα στη ζωή και τη δημιουργία. Σαν σύγχρονος χορός τραγωδίας, συνομιλούν με το τότε και το τώρα, γεφυρώνουν το παρόν με το παρελθόν, και θίγουν ζητήματα φύσης και θέσης.
Προκλητικά μοντέρνος για την εποχή του, και λίγο πριν την εδραίωση της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία, ο Lorca τολμά να μιλήσει ανοιχτά για θέματα όπως: η ερωτική απόλαυσή και η αναζήτηση της ηδονής, η κοινωνική υποκρισία, η αμφισβήτηση του θείου, το τίμημα της δημόσιας εικόνας, ο ρατσισμός απέναντι στο «διαφορετικό», ο φασισμός της καθημερινότητας εντός και εκτός του οίκου.
80 χρόνια μετά, στην Ελλάδα του 2013, 10 νέοι ηθοποιοί αναζητούν μέσα στο κλασσικό κείμενο του κορυφαίου ισπανού ποιητή το καθολικό και διαχρονικό εκείνο στοιχείο που φωλιάζει στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, και αποφασίζουν να αφηγηθούν την ιστορία μιας γυναίκας που, κόντρα σε όλες τις κοινωνικές νόρμες, αμφισβητεί και, εντέλει, πράττει.